55+

Juli 2021 TAQA Theater de Vest & Grote Kerk Alkmaar & Zomer op het plein

Foto: Charles Duijff

Hieronder treft u een overzicht van voorstellingen die in juli 2021 plaatsvinden in TAQA Theater de Vest en de Grote Kerk Alkmaar, alsmede tijdens Zomer op het plein.

Vrijdag 2 juli 12.00 en 13.00 uur Grote Kerk Alkmaar – Kaasmarktconcert m.m.v. Wim Dijkstra

De Grote Sint Laurenskerk telt twee, wereldberoemde orgels: het Van Covelens orgel (ook wel Koororgel genoemd) en het Van Hagerbeer/Schnitger of Grote orgel. Tijdens de gratis toegankelijke Kaasmarktconcerten kunt u een half uur genieten van het indrukwekkende spel van de organisten op beide orgels. Stadsorganist Pieter van Dijk heeft de serie Kaasmarktconcerten voor u samengesteld. De Grote Kerk is gratis toegankelijk en beide orgels worden om 12.00 uur en 13.00 uur bespeeld door een organist. Dit Kaasmarktconcert wordt gegeven door Wim Dijkstra.

Dit concert is gratis toegankelijk. In verband met de maatregelen vanuit de overheid dienen toegangskaarten voor een bepaald tijdslot te worden gereserveerd. Via onderstaande buttons kom je in de algemene reserveringskalender terecht. Kies daar de betreffende dag en het tijdslot van het concert dat je wenst te bezoeken.

19.30 uur en 21.30 uur Zomer op het Plein in De Vest – Eva van Manen en Lucky Fonz III

Songwriter, producer en dichter Eva van Manen beweegt binnen het spanningsveld tussen verschillende disciplines en werelden. Ze verkent het grijze gebied tussen woord en geluid, hart en hoofd, het ondervinden en het reflecteren. Of het nu produceren, gedichten uitdragen of live optreden betreft, het werk van Eva lijkt altijd te ontstaan uit een soort natuurlijke creatieve golfbeweging. Lucky Fonz III is één van Nederlands meest geliefde zangers en live-artiesten en bekend van hits als ‘Ik heb een meisje’, ‘Linde met een E’ en ‘App Me’. Lucky heeft de afgelopen jaren een bijzondere plek verworven in het cultureel landschap. Als singer-songwriter maakte hij zeven albums, waaronder de Nederlandstalige albums ‘Hoe je Honing Maakt’, ’In Je Nakie’ en ‘Multimens’. Als live-performer veroverde Lucky zowel de clubs als festivals zoals Lowlands en Pinkpop, maar ook het cabaretpubliek met zijn theatershows.
Toegang € 5 (incl. drankje en garderobe)

Zaterdag 3 juli 19.30 uur en 21.30 uur Zomer op het Plein in De Vest – O’Dreams – The Irish Times

O’DREAMS rijgt met Ierse songs, spannende verhalen en bijzondere ervaringen de geschiedenis van Ierland aaneen. ‘The Irish Times’ is een ode aan een prachtig land met beroemde muzikanten, literaire helden en vreemde kostgangers. Maar ook een uiterst persoonlijk inkijkje in de levens van drie bevlogen rasmuzikanten. Ga mee terug in de tijd, en daarna weer naar het hier en nu. Van de komst van de Kelten, Saint Patrick en de Vikingen via hongersnood naar de folky jaren zestig. Van Bloody Sunday en the Dubliners tot Brexit en backstop. Waar kom je vandaan, waar ga je naartoe? Dat is wat dit drietal zich al spelend afvraagt. Dwars door de Ierse geschiedenis én die van henzelf. Dit concert mogen liefhebbers van Ierland, Ierse muziek én fenomenale verhalen niet missen.
Toegang: € 5 (incl. drankje en garderobe)

Zondag 4 juli 13.30 uur en 16.00 uur Zomer op het Plein in De Vest – Dieter van Westen en Her Majesty

De Dieter van der Westen band bestaat uit Nederlandse topmusici met imponerende internationale speelervaring. De bandleden richten zich op hun gezamenlijke liefde voor authentieke Americana liedjes. Grooving Americana van eigen hand is wat de Dieter van der Westen band speelt met zowel traditionele Americana-, folk- en country-invloeden als hier en daar ook een uitstapje richting de wereldmuziek. Van der Westen is beïnvloed door Knopfler, Young, Bruce Springsteen en Tom Waits. Met een achtergrond in Noord-Afrikaanse muziek, combineert hij het met ritmes en klankkleur, van artiesten als Idir, Khaled en Manu Chao.Ter ere van het vijftigjarig jubileum van het Crosby, Stills, Nash & Young album Déjà vu neemt Her Majesty ons mee terug naar de gloriedagen van de legendarische band. Her Majesty maakte de afgelopen jaren grote indruk met de programma’s Déjà vu en Marrakesh Express in meer dan 200 uitverkochte zalen en oversteeg volgens vele CSNY-liefhebbers zelfs het origineel. Vanmiddag speelt Her Majesty het meesterwerk Déjà vu integraal met klassiekers als ‘Teach Your Children’, ‘Almost Cut My Hair’, ‘Our House’ en ‘Carry On’, aangevuld met het mooiste en beste van het overige CSNY-repertoire. Dit alles als altijd met “samenzang van een bijna angstaanjagende perfectie,” aldus De Volkskrant.
Toegang: € 5 (incl. drankje en garderobe)

Woensdag 7 juli 16.00 en 19.00 uur Zomer in de Mare in De Vest – Knot on Hans en Duo Berlingo Knot on Hands – Brace for Impact

Drie acrobaten zoeken in Brace for Impact naar de grenzen van evenwicht. In hun zoektocht naar die balans, vinden ze verschillende nieuwe manieren om vooruit te komen en zich door de ruimte te bewegen. Op hun reis verkennen ze elkaars (on)mogelijkheden en komen ze erachter wat het betekent om al hun gewicht in de handen van de ander te leggen. Knot on Hands laat een innovatieve en meer organische vorm van partneracrobatiek zien, waarbij de nadruk wordt gelegd op de puurheid van de beweging, en waarmee ze zich onderscheiden door een unieke fysieke lichaamstaal.

Duo Berlingo – No Way Back

Niels Reynaert en Samuel Bey vormen samen Duo Berlingo. In hun voorstelling No Way Back bouwen ze met kinderlijk enthousiasme gewaagde constructies met 56 blauwe groentebakken. Wat eenvoudig begint, wordt al snel een aanstekelijk spel van uitdagen en uitproberen, met het publiek als bevoorrechte getuige. Terwijl ze elkaar afwisselend inspireren en irriteren, toont Duo Berlingo op subtiele en komische wijze de ‘condition humaine’ in al zijn lichtheid. Toegang: € 2,50 (excl. drankje)

20.15 uur Grote Kerk Alkmaar – Zomeravondconcert m.m.v. Klaas Stok

Ook deze zomer vindt er weer een mooie serie ‘Zomeravondconcerten’ plaats in de Grote Kerk Alkmaar. Een sfeervolle serie, op woensdagavonden om 20.15 uur, tussen 7 juli en 15 september. Deze editie wordt verzorgd door organist Klaas Stok.  Klaas Stok, stadsorganist van Zutphen en tegenwoordig dirigent van het befaamde NDR koor van de Norddeutsche Rundfunk, wijdt zijn concert aan J.P. Sweelinck van wie dit jaar het 400ste sterfjaar wordt herdacht. Sweelinck liet een gevarieerd oeuvre aan orgelwerken na, dat op het Van Covelens-orgel prachtig tot zijn recht komt. Als orgelpedagoog trok Sweelinck studenten uit diverse Europese Hanzesteden. Op het grote orgel laat Stok werken horen van Heinrich Scheidemann en zijn vriend Jacob Praetorius uit Hamburg, Paul Siefert uit Danzig en Melchior Schildt uit Hannover. Naast zijn werk als koordirigent is Klaas stadsorganist in Zutphen waar hij het Bader orgel van de Walburgiskerk bespeelt. U bezoekt een Zomeravondconcert voor slechts € 8,50. CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk betalen € 7,50. In verband met de coronamaatregelen is reserveren vooraf verplicht en daarom dienen de tickets voor Vrienden dit jaar via deze website gekocht te worden (en dus niet aan de deur, zoals voorgaande jaren).
Actie: heeft u 4 concerten in uw winkelmandje, dan is het 4de concert (automatisch) gratis!

Vrijdag 9 juli 12.00 en 13.00 uur Grote Kerk Alkmaar – Kaasmarktconcert m.m.v. Frank van Wijk

De Grote Sint Laurenskerk telt twee, wereldberoemde orgels: het Van Covelens orgel (ook wel Koororgel genoemd) en het Van Hagerbeer/Schnitger of Grote orgel. Tijdens de gratis toegankelijke Kaasmarktconcerten kunt u een half uur genieten van het indrukwekkende spel van de organisten op beide orgels. Stadsorganist Pieter van Dijk heeft de serie Kaasmarktconcerten voor u samengesteld. De Grote Kerk is gratis toegankelijk en beide orgels worden om 12.00 uur en 13.00 uur bespeeld door een organist. Dit Kaasmarktconcert wordt gegeven door Wim Dijkstra. Dit concert is gratis toegankelijk. In verband met de maatregelen vanuit de overheid dienen toegangskaarten voor een bepaald tijdslot te worden gereserveerd. Via onderstaande buttons kom je in de algemene reserveringskalender terecht. Kies daar de betreffende dag en het tijdslot van het concert dat je wenst te bezoeken.

19.30 uur en 21.30 uur Zomer op het Plein in De Vest – De Meisjes met de Wijsjes – MOERSTAAL

Loepzuivere vierstemmige harmonieën, ijzersterke zang en virtuoze begeleiding. Een verfrissende wind van de enige echte Nederlandse vocalpopgroep: de Meisjes met de Wijsjes. In deze concertante van hun tweede theatervoorstelling MOERSTAAL krijgen oude en nieuwe pareltjes uit Neerlands muzikale erfgoed een unieke, frisse, vierstemmige draai. Begeleid door hun multi-instrumentalist komen de door de Meisjes zelf gearrangeerde nummers, van onder meer Marco Borsato, Boudewijn de Groot, Alain Clark, de 3J’s en Anouk, rechtstreeks bij je binnen. Aangevuld met eigen werk, wordt alles uit de kast getrokken om je omver te blazen, te ontroeren en te verrassen. Toegang: € 5 (incl.drankje en garderobe)

Zaterdag 10 juli 19.30 en 21.30 uur Zomer op het Plein in De Vest – Dorona Alberti – The Music of James Bond

Dorona Alberti (Gare du Nord) en haar ensemble dompelen zich onder in de wereld van spionage en glamour in dit grootse maar ook intieme theaterconcert. De meest iconische songs van vroege en recente James Bond-films komen voorbij. Dorona begeeft zich in de twee werelden van Bond; in die van de glitter en glamour én in die van de rafelranden van de man James Bond, anno 2020. In weergaloze nieuwe arrangementen van pianist en muzikaal leider Charly Zastrau voor percussie, bas, piano, strijkers en beats, wordt het publiek meegenomen in het leven van Bond; van de glamour tot zijn pijn. Toegang: € 5 (incl.drankje en garderobe)

Zondag 11 juli 13.30 uur en 16.00 uur Zomer op het Plein in De Vest – Ruben Annink en Roxeanne Hazes

Ruben Annink ken je misschien wel van het afgelopen seizoen van het tv-programma ‘Beste Zangers’. Hij maakt eerlijke en warme Nederlandstalige popmuziek. De singer-songwriter heeft in de afgelopen jaren zijn plek gevonden tussen de stijlen van Acda & De Munnink, Marco Borsato, Bløf, en Guus Meeuwis. De Haarlemse zanger – die zijn carrière als straatmuzikant begon – is op zijn 15de ontdekt door Ali B, waarna hij al snel hits scoorde met onder andere Jonna Fraser, Teske en Keizer. Inmiddels heeft de zanger afscheid genomen van de urban muziek en heeft hij zijn eigen sound en stem ontwikkeld. De zangcarrière van Roxeanne Hazes begon op veertienjarige leeftijd. Middels vele honderden optredens en de steevast uitverkochte ‘Holland Zingt Hazes’ concerten, verblijdde ze Nederland en België met haar vaders muziek. Maar na tien jaar begon het te kriebelen en zocht ze een nieuwe uitdaging en uitlaatklep. Met haar debuutalbum ‘In Mijn Bloed’ sloot zij een periode af; ongelukkig, zoekend, boos. Het maakproces was haar therapie. Haar kwetsbaarheid en eerlijkheid werden beloond met lovende reacties, een hit en een Edison. Roxeanne maakte daarna een album vol elektronische popgeluiden met een nostalgisch levensliedrandje in een modern jasje. Inmiddels is ze bezig met een nieuw album, waarbij ze op zoek gaat naar nog meer muzikale vrijheid. Toegang: € 5 (incl.drankje en garderobe)

Woensdag 14 juli 16.00 uur en 19.00 uur Zomer in de Mare in De Vest – Pieter Post en Circus Katoen

Pieter Post

Kan dat wel, niets doen? Je doet namelijk altijd wel iets, ook als je helemaal niets doet. En hoe moeilijk is dat niets doen eigenlijk? Het is moeilijker dan iets doen, dat is zeker. Alvorens je tijd hebt om niets te doen, heb je altijd nog wel iets te doen. Als je niets meer te doen hebt, kan je pas niets doen. Het is moeilijk en niets doen is hard werken. Neem de tijd, ga flierefluiten en flaneren. Een slecht geweten weerhoud je van lummelen en lanterfanten. Lui zijn doet de tijd stil staan, laat je uitzoomen, dagdromen en vergeten. Als dat lukt kom je weer op krachten, op nieuwe ideeën en inzichten. Maak voortaan vaker gebruik van je sluimerende en verborgen talent om helemaal niets te doen. Laat de schildpad je tempo
Grasshoppers is een weergave van de veerkracht en kwetsbaarheid van de natuur en de rol die wij als mens daarin spelen. Het ‘levende’ groen in deze wereld krijgt wat te verduren.

Circus Katoen

Met een grasmat in de hoofdrol zoekt Circus Katoen naar een speelse manier om dit te verbeelden. Gras is een levend materiaal en voor iedereen herkenbaar. Enerzijds heel kwetsbaar en anderzijds kan het ook wel echt tegen een stootje. In Grasshoppers haalt Circus Katoen dit stukje groen uit zijn natuurlijke habitat en brengt het boven het maaiveld met behulp van schragen, planken, touw en hun lichamen. Het publiek volgt hoe de artiesten het gras transformeren tot een object dat wordt gemanipuleerd en gecontroleerd. Een portie natuur komt terecht in onnatuurlijke situaties, een specialiteit van de mens…
Toegang: € 2,50 (incl. drankje en garderobe)

20.15 uur Zomeravondconcert m.m.v. Jetty Podt en Berry van Berkum

Ook deze zomer vindt er weer een mooie serie ‘Zomeravondconcerten’ plaats in de Grote Kerk Alkmaar. Een sfeervolle serie, op woensdagavonden om 20.15 uur, tussen 7 juli en 15 september. Deze editie wordt verzorgd door de organisten Jetty Podt en Berry van Berkum.
Jetty Podt en Berry van Berkum hebben een popsong uit de 17de eeuw als thema gekozen voor hun Alkmaarse recital. De melodie van het wereldlijke lied ‘La Monica’, stond in Frankrijk bekend als ‘une jeune Fillette’ en komt zelfs al voor in het Van Soldt manuscript, waar het ‘La Nonette’ heet. In het Lutherse Duitsland werd de melodie de drager van de koraaltekst ‘Von Gott will ich nicht lassen’. De prachtige melodie heeft componisten uit diverse landen geïnspireerd tot het schrijven van composities. U hoort bewerkingen van Frescobaldi, Du Caurroy, Byrd, Buxtehude, Bach en een eigentijds werk van Bert Matter, daarnaast een tweetal Italiaanse 8-stemmige stukken die Podt en van Berkum 4-handig zullen vertolken. Het concert wordt besloten met de swingende Salamanca van Guy Bovet.

U bezoekt een Zomeravondconcert voor slechts € 8,50. CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk betalen € 7,50. In verband met de coronamaatregelen is reserveren vooraf verplicht en daarom dienen de tickets voor Vrienden dit jaar via deze website gekocht te worden (en dus niet aan de deur, zoals voorgaande jaren).
Actie: heeft u 4 concerten in uw winkelmandje, dan is het 4de concert (automatisch) gratis!

Vrijdag 16 juli 12.00 en 13.00 uur Grote Kerk Alkmaar – Kaasmarktconcert m.m.v. Henny Heikens

De Grote Sint Laurenskerk telt twee, wereldberoemde orgels: het Van Covelens orgel (ook wel Koororgel genoemd) en het Van Hagerbeer/Schnitger of Grote orgel. Tijdens de gratis toegankelijke Kaasmarktconcerten kunt u een half uur genieten van het indrukwekkende spel van de organisten op beide orgels. Stadsorganist Pieter van Dijk heeft de serie Kaasmarktconcerten voor u samengesteld. De Grote Kerk is gratis toegankelijk en beide orgels worden om 12.00 uur en 13.00 uur bespeeld door een organist. Dit Kaasmarktconcert wordt gegeven door Henny Heikens. Dit concert is gratis toegankelijk. In verband met de maatregelen vanuit de overheid dienen toegangskaarten voor een bepaald tijdslot te worden gereserveerd. Via onderstaande buttons kom je in de algemene reserveringskalender terecht. Kies daar de betreffende dag en het tijdslot van het concert dat je wenst te bezoeken.

19.30 uur en 21.30 uur Zomer op het Plein in De Vest- VanWijck

In drie jaar tijd bracht de Amsterdamse singer-songwriter VanWyck drie albums uit die bewondering oogstten tot ver over de landsgrenzen. Haar warme, donkere alt-folk en americana doen denken aan Natalie Merchant en Leonard Cohen. Met haar vierde album dat internationaal verschijnt, reikt VanWyck nog hoger: The Epic Tale of the Stranded Man is een groots opgezette vertelling over een man die aanspoelt op een eiland en niet meer weet wie hij is. Tijdens het gelijknamige theaterconcert neemt VanWyck ons mee naar dat eiland en leert ze ons dat verbeelding geen grenzen kent. Dat vrijheid soms te vinden is in hele kleine kamers en dat dapperheid en kwetsbaarheid bijna altijd hand in hand gaan.

Zaterdag 17 juli 19.30 uur en 21.30 uur Filmavond i.s.m. Filmhuis Alkmaar – A Christmas Gift from Bob en La Piscine A Christmas Gift from Bob (biografie/drama/ familiefilm)

A Christmas Gift from Bob

Een kerstfilm in de zomer? Tuurlijk! Bijvoorbeeld omdat deze première afgelopen kerst aan je voorbij ging. Of simpelweg omdat je fan bent van A Street Cat Named Bob, het hartverwarmende, waargebeurde verhaal over de bijzondere band tussen straatmuzikant James Bowen (Luke Treadaway) en zijn kat Bob. Bob de straatkat is dus terug! Londen ligt bedolven onder een dik pak sneeuw, het is bitterkoud en James komt al snel krap bij kas te zitten. Als hij de wanhoop nabij is, komt zijn kat Bob verrassend uit de hoek en leert hij James de ware betekenis van Kerstmis.

Gewoon doen: ruim 50 jaar na dato zwijmelen met Romy Schneider en Alain Delon. Ze werden destijds omschreven als de twee mooiste mensen uit de showbizz en het was groot nieuws toen regisseur Deray het stel – vijf jaar na het einde van hun relatie – voor de hoofdrollen vroeg. Ze schitteren in en rond het zwembad van een villa nabij Saint-Tropez, met een oude vriend (Maurice Ronet) en diens achttienjarige dochter (Jane Birkin) als onweerstaanbare sirene. Er ontstaat een psychologische strijd tussen de heren, die tot een ontboezemende ontknoping komt. Behalve spannend, is La Piscine vooral een stilistisch kunststuk op de rand van kitsch, waarbij beelden van een racende, bruine Maserati naadloos overgaan in een panorama van het naakte lichaam van Schneider.

La Piscine

Gewoon doen: ruim 50 jaar na dato zwijmelen met Romy Schneider en Alain Delon. Ze werden destijds omschreven als de twee mooiste mensen uit de showbizz en het was groot nieuws toen regisseur Deray het stel – vijf jaar na het einde van hun relatie – voor de hoofdrollen vroeg. Ze schitteren in en rond het zwembad van een villa nabij Saint-Tropez, met een oude vriend (Maurice Ronet) en diens achttienjarige dochter (Jane Birkin) als onweerstaanbare sirene. Er ontstaat een psychologische strijd tussen de heren, die tot een ontboezemende ontknoping komt. Behalve spannend, is La Piscine vooral een stilistisch kunststuk op de rand van kitsch, waarbij beelden van een racende, bruine Maserati naadloos overgaan in een panorama van het naakte lichaam van Schneider.Toegang: € 5 per film (incl. drankje en garderobe)

Zondag 18 juli 13.30 en 16.00 uur Zomer op het Plein in De Vest- Steffen Morrison en Mell & Vintage Future

Steffen Morrison groeit op met de tunes, moves & grooves van James Brown, Otis Redding en Marvin Gaye maar ook met de harmonieuze klanken van The Crystals, de rock van The Rolling Stones en de teksten van Lou Reed. Steffen eert legendes als Donny Hathaway, Teddy Pendergrass en Otis Redding terwijl hij zijn eigen draai geeft aan het kleurrijke soulgenre. Nadat hij in 2016 zijn EP ‘Just Another Man’ uitbrengt gaat het hard. In het najaar van 2017 trekt hij zich terug met muzikale buddy’s Andy Platts (Young Gun Silverfox), Luke Juby (Emeli Sandé, Leona Lewis) en songwriter/producer Tjeerd Oosterhuis om te werken aan nieuw materiaal. Het resultaat is het album ‘Movin’ On’ dat in 2018 is verschenen. In 2019 ging de soulzanger voor het eerst de theaters in met zijn eigen productie ‘The Art Of Being Human’, waarin hij het Nederlandse publiek kennis liet maken met de verhalen achter de artiest Steffen Morrison en zijn repertoire. Inmiddels heeft Steffen ook zijn eerste stappen gezet in het buitenland en vorig najaar verscheen er wederom een prachtig nieuw album, genaamd ‘Soul Revolution’. Aandachtige tv-kijkers kennen Mell al van haar deelname aan The Voice of Holland en van het duet dat ze daarna opnam met Douwe Bob. Maar dat is het verleden, we kijken hier naar de toekomst. Mell heeft nu haar plek gevonden bij Vintage Future (toetsenist Nico Brandsen en drummer Ton Dijkman). Met hun gedeelde passie voor soulmuziek, bleek dit de perfecte match. Als sessiemuzikanten hebben Brandsen en Dijkman hun sporen ruimschoots verdiend en wilden nu eens iets voor eigen rekening doen. Met een miniem aantal instrumenten weet het trio een vol geluid neer te zetten. Toegang: € 5 (incl. drankje en garderobe)

Woensdag 21 juli 16.00 uur en 19.00 uur Zomer in de Mare in De Vest: Hendrick-Jan de Stuntman ontmoet Merel Kamp en Cie One Shot

Hendrick-Jan de Stuntman ontmoet Merel Kamp – Springtime
Springtime is een over-the-top romantische komedie in de traditie van de stomme film. Een man en een vrouw hangen aan roestige stalen veren. Daardoor zijn ze beperkt in hun bewegingen, maar binnen de beperking zijn de mogelijkheden onbeperkt. In deze 20 minuten durende voorstelling stapelen de clichés zich op tot een tragikomisch liefdesverhaal. Van eerste ontmoeting tot ‘en ze leefden nog lang en gelukkig…’
Een spectaculaire beeldende voorstelling zonder tekst, voor publiek van alle leeftijden.

Cie One Shot – One Shot!
One Shot, omdat je het maar één keer kunt proberen… Deze voorstelling mixt alle traditionele circus skills met een vleugje vrijheid. Ze testen, falen, nemen risico en doen elkaar nét geen pijn. Laat jij je verbazen door de behendigheid van de artiesten, of door het onvoorspelbare van de zware objecten die ze het podium op slepen? Op het ritme van live muziek worden dans en acrobatiek vermengd met bijlwerpen en Chinese paaltechniek. Toegang: € 2,50 (excl. drankje)

20.15 uur Grote Kerk Alkmaar – Zomeravondconcert m.m.v. Pieter van Dijk

Ook deze zomer vindt er weer een mooie serie ‘Zomeravondconcerten’ plaats in de Grote Kerk Alkmaar. Een sfeervolle serie, op woensdagavonden om 20.15 uur, tussen 7 juli en 15 september. Deze editie wordt verzorgd door stadsorganist Pieter van Dijk. Stadsorganist Pieter van Dijk werkt sinds 2017 aan een opname van de complete orgelwerken van Bach. De helft van deze serie wordt opgenomen op het Alkmaarse Van Hagerbeer/Schnitger orgel, een Bachorgel bij uitstek.Tijdens dit concert zal deel 7 worden gepresenteerd met een keuze uit de Schübler koralen, een aantal weinig gespeelde koraalbewerkingen en de flitsende Toccata, Adagio en Fuga in C. Om Sweelincks 400ste sterfdag te vieren,is er samen met de Poolse organist Krzysztof Urbaniak ook een dubbelCD opgenomen op zowel het Van Covelens orgel als het het Hummel/Nitrowsky orgel in Olkusz/Polen. De Hollandse orgelbouwer Flentrop restaureerde enkele jaren geleden dit bijzondere orgel, ook een heel geschikt instrument om de muziek van Sweelinck op tot leven te wekken. Ook deze dubbelCD wordt gepresenteerd met ondermeer de variaties over ‘Ich fuhr mich über Rheine’ en de Hexachord Fantasia. U bezoekt een Zomeravondconcert voor slechts € 8,50. CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk betalen € 7,50. In verband met de coronamaatregelen is reserveren vooraf verplicht en daarom dienen de tickets voor Vrienden dit jaar via deze website gekocht te worden (en dus niet aan de deur, zoals voorgaande jaren).
Actie: heeft u 4 concerten in uw winkelmandje, dan is het 4de concert (automatisch) gratis!

Vrijdag 23 juli 12.00 en 13.00 uur Grote Kerk Alkmaar – Kaasmarktconcert m.m.v. Willeke Smits

De Grote Sint Laurenskerk telt twee, wereldberoemde orgels: het Van Covelens orgel (ook wel Koororgel genoemd) en het Van Hagerbeer/Schnitger of Grote orgel. Tijdens de gratis toegankelijke Kaasmarktconcerten kunt u een half uur genieten van het indrukwekkende spel van de organisten op beide orgels. Stadsorganist Pieter van Dijk heeft de serie Kaasmarktconcerten voor u samengesteld. De Grote Kerk is gratis toegankelijk en beide orgels worden om 12.00 uur en 13.00 uur bespeeld door een organist. Dit Kaasmarktconcert wordt gegeven door Henny Heikens. Dit concert is gratis toegankelijk. In verband met de maatregelen vanuit de overheid dienen toegangskaarten voor een bepaald tijdslot te worden gereserveerd. Via onderstaande buttons kom je in de algemene reserveringskalender terecht. Kies daar de betreffende dag en het tijdslot van het concert dat je wenst te bezoeken.

19.30 uur en 21.30 uurZomer op het Plein in De Vest: 155 & Maas theater en dans – stuk

Stuk is een stuk met drie stuks jongens die zin hebben om dingen stuk te maken in een wereld die aan stukken ligt. stuk gaat over de echtheid van de ervaring en de intensiteit waarmee je die beleeft. Pers en publiek waren unaniem veel te blij met de voorstelling die veel te kort toerde voor veel te weinig publiek. Gelukkig komt stuk terug. Een unieke mix van breakdance, fysieke komedie, live muziek, video en bizarre humor zoals je van 155 gewend bent.“Stuk is even grappig als slim” (NRC)
“Zelfspot, kleedkamerhumor en gecultiveerde lulligheid” (Volkskrant) Toegang: € 5 (incl. drankje en garderobe)

Zaterdag 24 juli 19.30 uur en 21.30 uur Zomer op het Plein in De Vest – Flip Noorman zingt Leonard Cohen

Na het overlijden van Leonard Cohen in 2016 bracht Flip Noorman eenmalig een hommage aan zijn grootste inspiratiebron in Paradiso. Na vele verzoeken om het toch niet bij die ene keer te laten, zwichtte Flip om het programma ook in het theater te brengen. Dit resulteerde in een volledig uitverkochte theatertournee waarover De Volkskrant (****) onder andere schreef: “allemachtig, wat een verrukkelijk theaterconcert!” en “Flip Noorman laat de liedjes van Leonard Cohen fonkelen”. Bijgestaan door zijn band ‘De Noormannen’ brengt Flip wegens succes dus nog één keer zowel de originele liedjes van de meester, als een aantal vertalingen van zijn eigen hand. Kleinkunstgoeroe Jacques Klöters jubelde erover: “Leve Flip Cohen”. Toegang: € 5 (incl. drankje en garderobe) 

Zondag 25 juli 13.30 uur en 16.00 uur CABOCUBAJAZZ en Maurino

Het internationale ensemble CaboCubaJazz mengt op onnavolgbare wijze de melancholie van de Kaapverdische eilanden met opzwepende Cubaanse rumba en salsa, geheel in de avontuurlijke geest van de hedendaagse jazz. De band presenteert Pablo Martínez, een toonaangevende jonge Spaanse trombonist, klassiek onderlegd, uitmuntend in jazz en met roots in de flamenco. Hij won vele prijzen en maakt naam met zijn eigen Pablo Martínez Flamenco-Jazz Band. CaboCubaJazz wordt geleid door meesterpercussionist Nils Fischer, bekend van Timbazo, de Cubop City Big Band en Nueva Manteca, en pianist Carlos Matos, ambassadeur van de Kaapverdische muziek in Europa. De musici, onder wie zangeres Dina Medina, zijn afkomstig uit onder meer Cuba, Venezuela en Kaapverdië. Na razend enthousiaste reacties op hun albums ‘Rikeza y Valor’ en ‘Corason Africano’ volgden succesvolle optredens op onder meer het Havana Jazz Festival en North Sea Jazz. Dansbaar, rauw en persoonlijk: Maurino is een unieke ‘future latin’ sound, die in het voorjaar van 2020 het licht zag. Reggae drums, jazzy piano, dikke baslijn; het nieuwe soloproject van de gedreven TenTemPiés-frontman Maurino Alarcón gaat geen enkel genre uit de weg. Zelfs een sample van de hartslag van zijn pasgeboren dochter is verwerkt tot muziek, begeleid door Maurino’s vertrouwde diephese stem en zijn maatschappijkritische Spaanse teksten. Een geluid van nu, met het gevoel van toen. Toegang: € 5 (incl. drankje en garderobe)

Woensdag 28 juli 16.00 uur en 19.00 uur Zomer in de Mare in De Vest: WIRWAR Producties, Rang Pang Circus en Cie Mobil

 WIRWAR Producties – BONJE
Ruzie… of je het nu wil of niet, het komt altijd wel eens op je pad.
Soms klein en venijnig en soms beland je in een grotere twist.
En dan, wat doe je dan? Want hoe dat je dat nu eigenlijk… goed ruzie maken?
Ga je er meteen vol in? Of maak je dat je weg komt?
Trek jij je terug of sta je te brullen? En dan, wat dan?
Durf je de eerste stap te zetten om het weer goed te maken?
Stap je over je schaduw heen of graaf je je in?
Hoe lang duurt het voordat je de lucht kan klaren en er samen om kan lachen?
BONJE is een humoristische circustheatervoorstelling voor de hele familie. Een acrobatische sensatie, met twee acrobaten en een mimespeelster, vol herkenbare situaties over ruziemaken en bakkeleien.

Rang Pang Circus – MIKMAK
In de vrolijke solovoorstelling MIKMAK geeft Rein de Kok het beste van zichzelf. Hij liet zich voor deze performance inspireren door de klassieke entree van een clown waarbij op knotsgekke instrumenten muziek wordt gemaakt. Circusdisciplines zoals hoedmanipulatie, jongleren en het balanceren op het slappe koord: hij kan en wil het allemaal zélf doen. En dat leidt tot hilarische situaties voor jong en oud!
Want wat gebeurt er als je niet kan kiezen en tegen alles ja zegt? Is het gewoon een kwestie van doen, of schuilt de kunst juist in het weglaten? Rein is een veelzijdige artiest en een ondernemende optimist die niet bang is om risico’s te nemen, maar is hij wel in staat om één taak volledig te volbrengen, laat staan zoveel taken? MIKMAK vormt een ideaal samenspel van allerlei kunstvormen. 100% lol verzekerd.

Cie Mobil – B.V. Natuur
Het milieu wordt bedreigd, bossen staan in de brand, het zeewater stijgt.
De mannen van B.V. Natuur hebben de meest efficiënte oplossing van het klimaatprobleem gevonden. Met hun koddige kraanwagen bouwen zij in half uur een grote, dikke boom.
De mannen gaan vol energie aan het werk spelend als twee jonge honden.
Dit leidt tot pijnlijke slapstick, een onhandige samenwerking en een dance-battle tijdens het schaften.

 20.15 uur Grote Kerk Alkmaar- Zomeravondconcert m.m.v. Jos van der Kooy

Ook deze zomer vindt er weer een mooie serie ‘Zomeravondconcerten’ plaats in de Grote Kerk Alkmaar. Een sfeervolle serie, op woensdagavonden om 20.15 uur, tussen 7 juli en 15 september. Deze editie wordt verzorgd door organist Jos van der Kooy.  Jos van der Kooy, voormalig stadsorganist van Haarlem, brengt in dit concert een ode aan zijn oude leermeester Piet Kee, die maar liefst 34 jaar organist was van de Laurenskerk alhier. In drie Valerius liederen combineert Kee technieken van Sweelinck met eigentijdse elementen. Deze stukken werden in 1976 voor het Alkmaarse grote orgel gecomponeerd en door hem in première gespeeld. Van der Kooy laat ook zijn improvisatiekunst horen op het koororgel.
Eenzelfde spannende verbinding is het nieuwe werk van Daan Manneke dat twee bekende Sweelinck composities, Mein junges Leben hat ein Endt en de chromatische Fantasie in een nieuw licht zet. Na de pauze aandacht voor de sterfdag van Bach met oa de magistrale Phantasie und Fuge über BACH, de ode die Max Reger aan zijn idool bracht. U bezoekt een Zomeravondconcert voor slechts € 8,50. CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk betalen € 7,50. In verband met de coronamaatregelen is reserveren vooraf verplicht en daarom dienen de tickets voor Vrienden dit jaar via deze website gekocht te worden (en dus niet aan de deur, zoals voorgaande jaren).
Actie: heeft u 4 concerten in uw winkelmandje, dan is het 4de concert (automatisch) gratis!


Vrijdag 30 juli 
12.00 en 13.00 uur Grote Kerk Alkmaar – Kaasmarktconcert m.m.v. Gerwin Hoekstra

De Grote Sint Laurenskerk telt twee, wereldberoemde orgels: het Van Covelens orgel (ook wel Koororgel genoemd) en het Van Hagerbeer/Schnitger of Grote orgel. Tijdens de gratis toegankelijke Kaasmarktconcerten kunt u een half uur genieten van het indrukwekkende spel van de organisten op beide orgels. Stadsorganist Pieter van Dijk heeft de serie Kaasmarktconcerten voor u samengesteld. De Grote Kerk is gratis toegankelijk en beide orgels worden om 12.00 uur en 13.00 uur bespeeld door een organist. Dit Kaasmarktconcert wordt gegeven door Gerwin Hoekstra. Dit concert is gratis toegankelijk. In verband met de maatregelen vanuit de overheid dienen toegangskaarten voor een bepaald tijdslot te worden gereserveerd. Via onderstaande buttons kom je in de algemene reserveringskalender terecht. Kies daar de betreffende dag en het tijdslot van het concert dat je wenst te bezoeken.

19.30 uur en 21.30 uur Zomer op het Plein in De Vest- Trijntje Oosterhuis

Uitverkocht – informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen

Zaterdag 31 juli 19.30 uur en 21.30 uur Maartje en Kine – Speelbeesten II

Met Speelbeesten II maken Maartje & Kine van de coronanood een deugd. Afgelopen winter stapten ze in hun busje en reden naar Kines thuisland Noorwegen. Geïnspireerd door een sneeuwwitte wereld waar corona niet leek te bestaan, schreven ze over onderwerpen die ze tot dan toe niet aandurfden – die ontbrekende kinderwens, ontspoorde liefdes en de eerste tekenen van dementie bij een van de ouders. In Speelbeesten II brengen Maartje & Kine hun Noorse ervaringen naar de Nederlandse theaters. Want als niemand op vakantie naar Noorwegen kan, dan halen zij Noorwegen wel naar Nederland. Aangejaagd en opgejut door de gelauwerde schrijver Peer Wittenbols, springen deze twee multi-instrumentalisten voor de hongerige leeuwen: met hun rijke verzameling nieuwe nummers klimmen ze in Alkmaar de bühne op. Het publiek is onderdeel van een gewaagd experiment: iedere avond zien nieuwe nummers het levenslicht, andere vallen af. Het resultaat toont een volstrekt nieuwe kant van Maartje & Kine: persoonlijker, gedurfder en veelzijdiger. Maar zoals altijd onweerstaanbaar muzikaal, humoristisch en verfrissend. Als ontketende ‘speelbeesten’ zullen ze het theaterdoek aan flarden zingen. Toegang: € 5 (incl. garderobe)

Grote Kerk Alkmaar Exposities t/m 12 september

Roos Holleman – Dressed for Paradise Dagelijks tussen 11.00 – 17.00 uur (behalve maandag)

Onderdeel van Tiergarten: een kunstmanifestatie van de Kunstuitleen

Immense abstracte sierduiven en bonte fruitduiven wisselen elkaar af in een dans van vorm en kleur. In haar nieuwe serie tekeningen toont beeldend kunstenaar Roos Holleman (Tilburg, 1989) de veelzijdige schoonheid van de duif. Het larger than life formaat van de tekeningen laten je volledig opgaan in de details van deze vogels. Het zachte pastelkrijt benadrukt de tactiele stoffelijkheid van hun veerdracht. De zwevende compositie, zonder omgevingsruis, roept de vraag op of de vogels levend of dood zijn.

Toegang: Deze tentoonstelling is gratis toegankelijk. In verband met de maatregelen vanuit de overheid dienen toegangskaarten voor een bepaald tijdslot te worden gereserveerd.

t/m 12 september Nieuw Licht. Kunst in de Grote Kerk Alkmaar Thomas Trum – Taking a Line for a Walk

Vanaf aankomende zomer lanceert de Grote Kerk Alkmaar een bijzonder programma: Nieuw Licht. Kunst in de Grote Kerk Alkmaar. Voor dit programma wordt ieder jaar een kunstenaar uitgenodigd om nieuw werk te maken geïnspireerd door, of reflecterend op, het erfgoed en de geschiedenis van de kerk. Voor de eerste editie van ‘Nieuw Licht. Kunst in de Grote Kerk Alkmaar’ is kunstenaar Thomas Trum benaderd. Wanneer je om de Grote Kerk in Alkmaar wandelt, of deze binnenstapt, valt één ding direct op: het formaat van dit enorme bouwwerk. Met een lengte van tachtig meter en een gewelf op dertig meter hoogte is de Grote Kerk het grootste gebouw in de omgeving. Maar waarom is dit gebouw eigenlijk zo enorm? Dat is de vraag die kunstenaar Thomas Trum (1989) al vanaf zijn eerste bezoek aan de Grote Kerk bezighoudt en centraal staat in het werk dat hij voor de eerste editie van het programma Nieuw Licht. Kunst in de Grote Kerk Alkmaar ontwikkelt. Trum maakt speciaal voor de kerk een serie monochrome doeken van uitzonderlijke formaten, hiermee bevraagt Trum de schaal van de kerk maar ook dat van zijn eigen werk. Waarom is iets zo groot als het is? Wat gebeurt er als iets wordt verkleind of juist vergroot? En hoe ervaren we de enorme ruimte van de kerk als we er werken in plaatsen die deze proporties proberen te evenaren?

Toegang: Deze tentoonstelling is gratis toegankelijk. In verband met de maatregelen vanuit de overheid dienen toegangskaarten voor een bepaald tijdslot te worden gereserveerd.

Cookieinstellingen