Column van de Dag: Een roodborst uit Finland

In zijn nieuwe column voor Nieuws.nl vertelt ‘Bosw8er’ vertelt Evert-Jan Woudsma over roodborstjes, hun trek van Scandinavische landen naar onze bossen, hun territoriumstrijd en over de ‘verdreven’ roodborstjes in onze tuin.

Een roodborst uit Finland  (foto’s en tekst: Evert-Jan Woudsma)

Al vanaf september zijn ze op trek, de roodborsten. Vroeg in de ochtend kwamen ze aan, na een lange vlucht vanaf de Scandinavische landen naar onze bossen, parken en ander groen. Eenmaal geland gaan ze niet meteen voedsel zoeken maar zingen! Dit doen ze om toch een soort van territorium af te bakenen. Maar aangezien er nog veel van onze ‘eigen’ roodborsten aanwezig zijn, leidt dit vaak tot behoorlijke gevechten. Serieuze strijd met soms de dood tot gevolg.

De meeste jongen en vrouwtjes zijn al vertrokken, zij overwinteren in het zuiden van Frankrijk of Zuidwest Engeland. Alsof ze wisten wat er ging gebeuren. Nu de rust is wedergekeerd en de mannetjes hun gebiedje veilig gesteld hebben zien we nog iets opmerkelijks. De vechtersbazen die verdreven zijn uit de bossen komen naar ons toe! Je ziet ze ineens op je schutting, in de haag of gewoon lekker in je tuin scharrelen op zoek naar voedsel.Wat een genot zo’n roodborst in de tuin. En net als al die andere is ook hij gewoon aan het zingen. Jouw tuin, als biotoop voor de roodborst. En de meeste zijn geen mensen gewend en daarom dus totaal niet schuw. Ga maar een kwartiertje ‘rommelen’ in de tuin. En kijk! Daar is hij, helemaal uit Finland of soms zelfs Rusland! Niet voor niets bij velen van ons een gewaardeerde gast. Geniet!

Kijk voor meer informatie over natuurbelevenissen voor zowel jeugd als voor volwassenen op de website Bosw8er.

Bosw8er Verjaardagskalender komt eraan!
Behalve genieten in de tuin, in bossen en duinen kun je nu ook ín huis een beetje genieten van de natuur met de Bosw8er Verjaardagskalender. Binnenkort te bestellen via de Facebookpagina van Evert-Jan Woudsma en via de website Bosw8er

Reacties

Cookieinstellingen