Column van de Dag: Wilde zwanen

Foto: Evert-Jan Woudsma

In zijn nieuwe column voor Nieuws.nl richt ‘Bosw8er’ Evert-Jan Woudsma zijn focus op de overwinterende wilde zwanen in het Noord-Hollands duingebied.

Wilde zwanen  (foto’s en tekst: Evert-Jan Woudsma)

Ze zijn er weer! Mijn absolute favoriet onder de zwanen: de wilde zwaan. Ieder jaar komen ze vanaf de toendra’s in Scandinavië en Noord-Rusland  helemaal naar onze omgeving gevlogen. We noemen ze wintergasten. Zolang er voldoende voedsel is en het water niet dichtvriest kunnen we van ze genieten.Een vader en moeder zwaan hebben dit jaar, misschien wel wederom, gekozen voor de infiltratiegebieden in de duinen bij Castricum. Een ideale overwinteringsplek. Voldoende voedsel en zeker tot ver in de winter open water. Ze zijn makkelijk herkenbaar aan hun opvallende geel zwarte snavel waarbij het gele gedeelte een driehoekige vorm heeft.De jonge wilde zwanen zijn hier voor het eerst. Ze zijn te herkennen aan hun grijs bruine kleur. Nog steeds blijven ze dicht in de buurt van de verzorgende ouders. Zo kan het zijn dat je een complete familie aantreft. En dat de ouders waakzaam zijn, zie je meteen aan de alerte houding van de zwaan die op dat moment ’dienst’ heeft. Een heel zacht geluid dat klinkt als een trompet die fluistert. Het is het eerste signaal dat er onraad is. Wanneer bezoekers in de natuur dan toch dichterbij komen veranderd de toon van de waarschuwingstrompet en wordt ook beantwoord door de andere gezinsleden.Meestal kan door rustig weg te peddelen het ‘gevaar’ worden ontweken.Maar als dit niet lukt neemt de onrust toe. Naast het getrompetter is er een duidelijke andere lichaamstaal aanwezig en oogt de familie onrustig. Dan ineens stopt het getrompetter en zal de familie aanstonds de vleugels uitslaan. Dit hele proces kost de zwanen energie die ze in de winter beter kunnen gebruiken om voedsel te zoeken. Iedere verstoring kost kracht en leidt af van waar ze hiervoor gekomen zijn; overwinteren. Geniet van onze wintergasten maar laat ze niet hun energie verspillen. Ze moeten aan het eind van de winter nog weer terug vliegen.Kijk voor meer informatie over natuurbelevenissen voor zowel jeugd als voor volwassenen op de website Bosw8er.

Bosw8er Verjaardagskalender is er!
Behalve genieten in de tuin, in bossen en duinen kun je nu ook ín huis een beetje genieten van de natuur met de Bosw8er Verjaardagskalender. Deze is  te bestellen via de Facebookpagina van Evert-Jan Woudsma en via de website Bosw8er

Reacties

Cookieinstellingen