Verhaal van de Dag: Hamburgers bakken… daar moet je voor gestudeerd hebben!

Foto: Youtube

Vandaag neemt het Verhaal van de Dag je 116 jaar mee terug in de tijd, naar 27 november 1902, de geboortedag van Maurice “Mac” J.McDonald geboren, samen met zijn broer grondlegger van ’s werelds grootste hamburgerketen. Als ’t aan Maurice had gelegen was ’t allemaal gewoon bij een hotdog gebleven, maar Ray Kroc verhief de snelsnack tot wetenschap.

(tekst: Wim Meijer / foto’s: Wikipedia)

Heb je je ooit afgevraagd wat dat nou is: dat onderscheidende vermogen van McDonald’s? Wat maakt de Big Mac nou anders dan een ‘gewone’ hamburger? Wat is het geheim achter de chicken-nuggets? En wat geeft de Franse frietjes bij Mac nou net iets meer dan de ‘zak patat van de snackbar’. Welnu: bij McDonald’s hebben ze ervoor gestudeerd! Jawel, je leest ’t goed. De echte manager van een vestiging van McDonalds is afgestudeerd op de Hamburger University.

De allereerste ‘Hamburger University’

Hamburger University
De Hamburger University was een idee van de voormalig ‘leading man’ van McDonalds Ray Kroc, die hierover zei: “Als we iets willen bereiken dan hebben we talent nodig. En ik steek mijn geld in het ontwikkelen van talent”. In 1961 ging de eerste Hamburger University van start in de kelder van een McDonald’s restaurant in Elk Grove Village, Illinois, en op 24 februari van dat jaar studeerde de eerste klas van 15 studenten af.

Van Elk Grove Village naar Chicago
Die kleine vestiging van het eerste uur in Elk Grove Village is later opgegaan  in de inmiddels voormalige hoofdvestiging van de Hamburger University in Oak Brook. In juni van dit jaar is de Hamburger University, samen met het hoofdkantoor van McDonalds, verhuisd naar Chicago waar het ruimte biedt voor 3000 studenten per jaar die les kunnen krijgen in maar liefst 28 verschillende talen.

Het nieuwe hoofdcomplex van McDonald’s werd op 4 juni jl in gebruik genomen:

275.000 afgestudeerde studenten
Maar daarmee zijn we er nog niet. Want er zijn meer vestigingen. Alleen al in de VS zijn er nog 22 regionale opleidingscentra. En daarnaast zijn er ook buiten Amerika zes grote Hamburger University campussen. Want ook in Sydney, München, Londen, Tokio, Brazilië en Beijing kun je gáán voor je bachelor in de Hamburgerologie. Kijken we wereldwijd dan zijn er tot op heden al meer dan 275.000 McDonald’s franchisenemers, medewerkers en leveranciers aan Hamburger University afgestudeerd.

Richard en Maurice McDonald, grondleggers van McDonald’s van het eerste uur.

Hotdogstand
Deze grote aantallen studenten zijn illustratief voor hoe groot het bedrijf McDonald’s is geworden. Groter dan oprichter  Maurice “Mac” J. McDonald ooit had durven dromen. Nog sterker: het zou een nachtmerrie voor hem zijn geweest. Want de op 27 november 1902 geboren Amerikaanse restauranthouder hield het liever allemaal wat kleinschaliger.  Maurice McDonald begon zijn zakelijke carrière in 1937 met de  aankoop van een hotdogstand  op het vliegveld Monrovia in California. Samen met zijn broer Dick verdiende hij in de daarop volgende jaren genoeg geld om in 1940 hun eerste winkel te openen in San Bernadino onder de naam McDonald.

Speedee Service System
Ondanks het feit dat deze zaak goed liep sloten de gebroeders McDonald in 1948 tijdelijk de deuren van hun restaurant om een nieuw concept door te voeren. Het werd het zogenaamde “Speedee Service System”, een ‘lopende band’ productiesysteem voor hamburgers, zonder bediening aan tafel. Verder vereenvoudigde zij het menu en concentreerde zich puur op hamburgers, frietjes en milkshakes.

Na heropening van het restaurant conform deze formule bleek het een mega-succes. Binnen een tijdsbestek van 6 jaar groeide het bedrijf van de broertjes McDonald uit tot een organisatie met 21 franchises en 9 restaurants.

Ray Kroc
Voor Maurice en Dick McDonalds was hiermee wel de grens van hun expansiedrift bereikt. Dat gold echter niet voor Ray Kroc, verkoper van milkshake-machines en sinds 1951 zakenpartner van de broers. Hij had veel grotere plannen, die hij uiteindelijk kon uitvoeren toen hij in 1961 het hele bedrijf van de broers kocht op voor ‘het schamele bedrag’ van 2,7 miljoen dollar.

Een schamel bedrag, wanneer je het afzet tegen de cijfers van nu. We hoeven alleen maar even te kijken naar het nieuwe hoofdkantoor met nieuwe Hamburger University in Chicago dat werd neergezet voor zo’n slordige 250 miljoen dollar. En verder: McDonalds is gevestigd in 120 landen met maar liefst 37.000 vestigingen en 2,5 miljoen werknemers die per dag 69 miljoen klanten bedienen. Dit alles leidt tot een jaaromzet van deze hamburgergigant van ruim 27 miljard dollar.  Alleen al om te weten met hoeveel nullen je dit bedrag schrijft moet je gestudeerd hebben. Dat had die Ray Kroc goed door toen hij begon met zijn Hamburger Academy.

Zo begon het… de allereerste McDonalds commercial

Reacties

Cookieinstellingen