Grootmeesters Anish Giri en Jorden van Foreest zetten toon voor Tata Steel Chess Tournament

Foto: Wim Meijer Fotografie

Met een meet and greet en een onderling partijtje in de foyer van het TAQA Theater de Vest in Alkmaar hebben de twee Nederlandse schaakgrootmeesters Anish Giri en Jorden van Foreest de sfeer gezet voor het Tata Steel Chess Tournament dat vrijdag 11 januari in Wijk aan Zee van start gaat.

Niet voor niets vond dit ‘opwarmertje’ plaats op deze locatie in Alkmaar. Ditzelfde theater vormt op woensdag 16 januari namelijk het decor vormt voor de 5e speelronde van ’s werelds meest prestigieuze schaaktoernooi. Onder de noemer ‘Chess on Tour’ worden er dit jaar twee speelrondes buiten Wijk aan Zee gespeeld. Behalve de 5e speelronde in Alkmaar wordt de 10e speelronde op 23 januari gespeeld in de Pieterskerk in Leiden.Verwachtingen hooggespannen
De meet and greet in Alkmaar stond helemaal in het teken van de twee Nederlandse grootmeesters Anish Giri en Jorden van Foreest. Met name op Anish Giri zijn alle ogen gericht. Na zijn succesvolle optreden tijdens het Tata Steel Chess Tournament van vorig jaar, waarbij hij op de tweede plaats eindigde na de allesbeslissende tie-break tegen wereldkampioen Magnus Carlsen, zijn de verwachtingen rond hem hooggespannen. Giri staat binnen de top-5 in de wereldlijst en maakte in Alkmaar duidelijk vol vertrouwen het komende treffen met de 13 andere grootmeesters met vertrouwen tegemoet te zien.Jorden van Foreest
Voor Jorden van Foreest is het een heel andere situatie. Weliswaar wordt het al zijn 4e optreden op het Tata Steel Chess Tournament, maar het is voor het eerst dat hij deel mag nemen aan de Masters, en zich mag meten met de absolute wereldtop. Aan ervaring overigens geen gebrek bij van Foreest. Eerder was hij Europees Jeugdkampioen (tm 14 jaar), is al grootmeester sinds 2015 (vanaf zijn 15e!) en werd in 2016 Nederlands Kampioen. 
Op dit moment neemt van Foreest de 189e plaats in op de wereldranglijst. Daarmee is hij wel de laagst genoteerde speler van het toernooi, waaraan maar liefst 6 spelers deelnemen uit de top-10. Toch geeft Anish Giri aan dat dat ook een voordeel kan zijn. ‘Juist omdat de wereldtoppers Jorden nog niet kennen en niet weten hoe hij speelt, kan hij verrassen’, aldus Giri.

Jeugdige grootmeesters
Jorden zelf gaf aan dat met de deelname aan de Masters en het kunnen spelen tegen de wereldtop voor hem een droom is uitgekomen. Dat hij wellicht nog enkele jaren nodig zal hebben om door te groeien naar de echte top ligt voor de hand. Maar met zijn 19 jaar heeft hij daar alle tijd voor, hoewel volgens Anish Giri wel steeds jongere grootmeesters op het wereldpodium verschijnen. “Voor Nederlandse begrippen is 19 jaar heel jong, maar als je kijkt naar landen zoals India en China dan zie je dat zich daar al grootmeesters aandienen van 12 jaar oud. Wat dat betreft kun je daar als 19-jarige schaker al over je pensioen gaan nadenken”, aldus een grappende Giri.

Simultaan met en tegen Hans Böhm.

Simultaan met Hans Böhm
Behalve aandacht voor de twee topspelers was er in het TAQA theater ook nog ruimte voor een ontspannen potje simultaan schaken met en tegen topschaker, schrijver en presentator Hans Böhm. Böhm zullen we ook in de komende weken weer regelmatig tegenkomen met live-commentaar van de speelrondes vanuit Café de Zon in Wijk aan Zee.

Voor de vele schaakliefhebbers is het nog een paar dagen geduld hebben. Op vrijdag wordt het toernooi geopend en zaterdag 12 januari is de eerste speelronde in Sporthal de Moriaan in Wijk aan Zee. Alle speelrondes van het toernooi zijn vrij toegankelijk.

Hieronder nog een foto-impressie van de meet and greet en het simultaan schaken in Alkmaar

Reacties

Cookieinstellingen