Column van de Dag: Een paar gram geluk

Foto: Evert-Jan Woudsma

In zijn nieuwe column voor Nieuws.nl gaat ‘Bosw8er’ Evert-Jan Woudsma nader in op het begrip ‘Geluk’. Een begrip dat heel persoonlijk is en alles te maken heeft met ‘beleving’, en misschien wel ‘natuurbeleving’ in het bijzonder.

Een paar gram geluk (foto’s en tekst: Evert-Jan Woudsma)

Geluk, een woord met inmiddels een enorme lading. Het lijkt wel of we nog alleen datgene nastreven waarvan we niet eens zeker weten wat het nu precies is. Ik ook niet. Ik ben geen wetenschapper of onderzoeker maar heb er wel een beeld en gevoel bij. Zo kan ik een enorm heerlijk gevoel krijgen van dat eerste slokje bier na een dag hard werken op een warme zomerdag. Is dat geluk hoor ik u denken. Ja, voor mij wel. Net als het geluid van het naderende voorjaar. Neem nou zo’n koolmees. Die zijn al vrij snel actief, zodra de temperatuur iets omhoog gaat of het zonnetje schijnt roepen ze heel koolmeesland bij elkaar. Dat zijn voor mij momenten waar ik een blij gevoel van krijg.En u snapt het natuurlijk al, in beide gevallen heb ik het over natuurbeleving. Dus wat mij betreft is geluk vinden iets persoonlijks. Niet te vinden, of misschien slechts tijdelijk, in spullen. Maar des te meer in belevingen. Dus natuurbeleving levert een bijdrage aan een gelukkig mens. En dat heb ik meerdere malen mogen ervaren en zien. Het kan een geur zijn, een geluid of een mooie kleur, samen met het verhaal over dat onderwerp zie ik dat mensen er blij van worden. Volgens mij heb je dan gewoon een geluksmoment!

Als je het zelf wil onderzoeken dan raad ik je aan om je kinderen mee te nemen de natuur in. Alleen die voorstelling al, roept iets op. Maar als dan het kind gaat ontdekken en vragen stellen en dingen vinden, dan ontstaat er voor de toeschouwer een reeks van geluksmomentjes. De onbevangenheid, de puurheid, de eerlijkheid, samen met alle emoties maken dit tot een van de mooiste voorstellingen die bijdragen aan geluk. Buiten zijn betekent dus voor veel mensen niet alleen een frisse neus halen maar ook een paar gram geluk!Kijk voor meer informatie over natuurbelevenissen voor zowel jeugd als voor volwassenen op de website Bosw8er.

Reacties