Haco wonen & slapen: van timmerwinkeltje tot landelijke meubelketen

Foto: Wim Meijer Fotografie

Familiebedrijf groeit in vier generaties uit van houtwinkeltje in Den Haag tot meubelketen met vierentwintig vestigingen in Nederland en vier in Spanje.

“Het begon allemaal bij mijn overgrootvader. Die begon zijn eigen houtwinkeltje in Den Haag, en gaf vervolgens ook aan al zijn kinderen een winkeltje. Zo ontstond de Finse Houthandel, een groep van 7 houtwinkels in het Haagse”, aldus Mickey in ’t Veld, eigenaar van de nu één jaar bestaande Alkmaarse vestiging van Haco aan Meubelboulevard Overstad.

Haco wonen & salpen heeft weinig meer van een houtwinkeltje. Een fraaie meubelzaak met een uitgebreid assortiment van zowel woon-  als slaapmeubels in diverse prijsniveaus variërend van voordelig tot middensegment. Daarnaast zorgt Haco voor een totaalwoonbeleving, wat inhoudt dat het niet uitsluitend draait om de meubels zelf, maar ook om allerlei kleinmeubelen en woonaccessoires zoals schilderijen, vaasjes, kleedjes en andere decoraties.Omschakeling
Over hoe een houtwinkel omschakelt naar meubels vertelt Mickey: “Dat is eigenlijk gekomen door de opkomst van bouwmarkten zoals Gamma en Praxis. Mijn grootouders zagen in dat je daar als kleine ondernemer niet tegen kon concurreren, daarom zijn ze zich gaan richten op de meubelmarkt”.

Gelijktijdig met die omschakeling veranderde ook de naam van Finse Houthandel naar Haco, wat staat voor de Haagsche Combinatie. Het bleek een succesvolle omschakeling want in de loop der jaren groeide het aantal filialen uit tot wat het nu is: 28 filialen, waarvan 24 in Nederland en 4 in Spanje. En ook daar blijft ’t niet bij want binnenkort openen er nog twee nieuwe vestigingen in Heerlen en in Hellevoetsluis.Groot inkopen en leveren vanuit eigen magazijn
Deze groei van Haco is opvallend, vooral als we terugkijken naar de crisis die nog maar net achter ons ligt. In die periode moesten veel meubelwinkels hun deuren sluiten. Toch sloeg Haco zich prima door die periode heen. Volgens Mickey heeft dat alles te maken met het inkoopbeleid. Haco koopt in het groot in en heeft hiervoor in het Westland een centraal magazijn met een vloeroppervlakte van maar liefst 10.000 vierkante meter (een nieuw magazijn van nog eens 6000 vierkante meter wordt volgende maand in gebruik genomen). Alle ingekochte meubels worden daar opgeslagen en van daaruit ook rechtstreeks uitgezonden naar de klanten. Dit heeft twee grote voordelen: lage inkoopprijzen door grootschalige inkoop en snelle levertijden, omdat vanuit eigen magazijn kan worden geleverd. Het zijn díe twee dingen waardoor Haco zich onderscheidt van zijn concurrenten, en waardoor het familiebedrijf goed door de crisis is gekomen.Nog altijd één familie
Inmiddels is Haco Wonen & Slapen ruim een jaar in Alkmaar gevestigd. Mick in ’t Veld is een van de jongste familieleden met een eigen vestiging. Want ja, nog altijd zijn alle vestigingen van Haco in handen van familieleden.

Vestiging Alkmaar
De Haco vestiging in Alkmaar (gevestigd aan de Noorderstraat 9a op Overdie) heeft een showroom van maar circa 1300 vierkante meter waar iedereen in alle rust kan rondkijken tussen de talloze bankstellen, woonmeubelen, kasten, boxsprings, tienerkamers, kantoormeubelen en een ruim aanbod aan sfeervolle woonaccessoires. Verder beschikt de winkel ook over een website- en shop: www.haco.nu waar meer informatie te vinden is.

Hieronder een uitgebreide foto-impressie:

Cookieinstellingen