Het beroemdste restaurant uit de regio Kraantje Lek wordt naar verwachting op 16 juli 2019 heropend

Het beroemdste restaurant van Noord Holland Kraantje Lek wordt naar verwachting op 16 juli 2019 heropend. Van de ‘Holle Boom’ die er naast staat wordt gezegd dat de (ook Alkmaarse) kindertjes er vandaan komen (lees er over verderop in dit artikel).

Michel en Robbert van Berkel (vader & zoon) zien daarmee als de nieuwe eigenaren van deze pittoreske- en beroemde lokatie hun droom in vervulling gaan.

Michel en Robbert runnen met hart en ziel al tien jaar het eveneens zeer bekende café-restaurant ’t Wapen van Kennemerland, voorheen ‘De Stinkende Emmer’. Dit etablissement waarvan ze ook eigenaar zijn, bestaat zo’n 200 jaar. De verhalen gaan dat Prins Hendrik, de echtgenoot van onze vroegere koningin Wilhelmina nu en dan bezoeker was van dit eveneens pittoreske café-restaurant. Toen alleen café wellicht. De Stinkende Emmer kreeg die naam in vroeger tijden, toen vissers vanaf Zandvoort via het Visscherspad door de duinen naar dit café liepen en terwijl ze er een borrel pakten, hun emmers vis buiten moesten laten staan. (hieronder ’t Wapen van Kennemerland)Tussen Kraantje Lek en ’t Wapen van Kennemerland ligt het prachtige landgoed Elswout. Robbert van Berkel vertelde me dat de mogelijkheid zal worden gecreëerd om tussen beide lokaties te wandelen. Zo kan men in de toekomst bijvoorbeeld koffie drinken bij Kraantje Lek, daarna wandelen door landgoed Elswout naar ’t Wapen van Kennemerland waar men vervolgens kan lunchen. Omgekeerd kan ook natuurlijk. (hieronder een fragment van Landgoed Elswout)  Robbert van Berkel Bij Kraantje Lek bestond tot voorkort ook een speeltuin. Deze wordt opnieuw ingericht, omdat de vroegere speeltoestellen niet veilig meer waren. De speeltuin zal in een later stadium open gaan. Vermoedelijk in het najaar.

De Holle Boom is een verhaal apart. In het Haarlemse wordt nog weleens beweerd dat baby’s tot voorkort uit een oude- en grote iep de holle boom kwamen. Ik sprak daarover met onderstaande passant, maar die ontkende dit verhaal stellig.Bovendien staat die boom er sinds 2007 niet meer. Wellicht kwam die sowieso uit het bronzen tijdperk, hetgeen voor beeldhouwer Kees Verkade aanleiding zou kunnen zijn geweest er zijn bronzen exemplaar van te maken.  Als dames langs de vroegere holle iep wandelden hoorden zij kinderstemmetjes zeggen: ‘Pluk mijn, pluk mijn! Alle dagen zal is zoet zijn’ Ik weet dat tekstschrijver Lennaert Nijgh ook teksten over de Holle Boom heeft geschreven. In het Noord Hollands Archief vond ik onderstaande afbeeldingen. Natuurlijk is er ook de klimduin. Niet zo hoog als in Schoorl, maar nier minder leuk. Via de klimduin kan men het Visscherspad bereiken en naar Zandvoort wandelen. Hieronder Kraantje lek tijdens het winterseizoen

Wordt vervolgd

Reacties