Lopen op de maan: Komende nacht 50 jaar geleden voor de eerste keer!

Foto: Wikipedia

Komende nacht is het 50  jaar geleden dat in de vroege morgen van 21 Juli 1969, om precies te zijn om 02.56u, de Amerikaanse astronaut Neil Armstrong voorzichtig zijn linkervoet op de maanoppervlakte zette, terwijl hij de legendarische woorden uitsprak: “That’s one small step for (a) man, one giant leap for mankind”.

(tekst: Wim Meijer)

Twaalf ‘moonwalkers’
Naar schatting 450 miljoen mensen waren via radio en televisie rechtstreeks getuige van de eerste wandeling van een mens op de maan. In de daarop volgende 3 jaar zouden nog 11 andere astronauten in de voetsporen van Neil Armstrong treden,  met als laatste Harrison Schmitt, die met de Apollo 17 het complete Apollo-maanproject afsloot.

The Police
Wie níet op de officiële NASA-lijst van maanwandelaars voorkomt is Sting, de leadzanger van de Engelse rockband The Police. In 1979, 10 jaar na de eerste maanwandeling, bereikte The Police de eerste plaats van de hitlijsten in zowel Engeland als Frankrijk, terwijl de groep ook in de andere Europese landen goed scoorde. In Nederland reikte Sting’s maanwandeling tot een 9e plaats van de Top 40.

Drank en verliefdheid
Overigens had Sting’s hit niet zozeer te maken met een Apollo-expeditie, maar meer met het gevòel van ‘loskomen van de grond’ onder invloed van overvloed aan alcoholische versnaperingen in combinatie met verliefdheid. Sting schreef het nummer in een hotelkamer in München, nadat hij, na afloop van een concert in de Beierse hoofdstad, te veel had gedronken en onder invloed van ‘Bier und Schnaps’ heen en weer liep door zijn hotelkamer, terwijl hij ‘Walking round the room, ya, ya, walking round the room’ zong. Toen Sting zich de volgende morgen deze nachtelijke muzikale wandeling herinnerde schreef hij het nummer op en veranderde de ‘Room’ in ‘Moon’.

Bij het schrijven van de tekst liet Sting zich ook leiden door zijn verliefdheid voor zijn eerste echte vriendin Deborah Anderson. Als hij ’s avonds vanaf het huis van Deborah naar zijn eigen huis liep had hij het gevoel ‘te zweven’, ofwel ‘alsof hij op de maan liep’.

‘Walking On The Moon’ gaat dan ook niet over ‘een reuzensprong voor de mensheid’, maar over ‘een topgevoel voor een man!’

Reacties

Cookieinstellingen