Bijna elfduizend kilo afval opgeruimd van Noordzeestrand door 2568 vrijwilligers

Foto:

Na twee weken afval ruimen is afgelopen donderdag, 15 augustus,  de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee in Zandvoort afgesloten. Dit gebeurde met het bekendmaken van de  resultaten en speciale vondsten van de strandschoonmaakactie.

Ruim tweeënhalfduizend vrijwilligers hebben van 1 tot en met 15 augustus de hele Noordzeekust opgeruimd waarbij ze in totaal 10.991 kilo afval van de Nederlandse stranden haalden, waaronder 4.936 rietjes en wegwerpbestek. In 2018 werd er 11.163 kilo opgeruimd.

Opvallend dit jaar is dat in Zeeland twee keer zoveel afval werd gevonden ten opzichte van vorig jaar. Ook op de Waddeneilanden is meer afval geruimd dan voorgaande jaren. Vanwege het stormachtige weer is er in Noord- en Zuid-Holland dit jaar wat minder afval gevonden.

Ewout van Galen, Programmaleider Schone Zee, geeft aan dat de jaarlijkse opruimactie noodzakelijk is: ”We zijn ontzettend dankbaar dat we hulp hebben gekregen van zoveel vrijwilligers en er samen voor kunnen zorgen dat 10.991 kilo afval niet in zee terechtkomt. Tegelijkertijd laten deze resultaten zien dat het afvalprobleem nog steeds ontzettend groot is. Het blijft nodig om het afvalprobleem bij de bron aan te pakken.”

(foto: Jaap Lotstra – aangeleverd)

4.936 rietjes en wegwerpbestek apart ingezameld
Dit jaar werden rietjes en wegwerpplastic apart ingezameld om aandacht te vragen voor de problemen die dit afval veroorzaakt. Het thema van dit jaar is ‘wegwerpplastic’ en wordt hiermee benadrukt. In totaal zijn er 4.936 rietjes en wegwerpbestek opgeruimd. Dit afval is schadelijk voor vissen, vogels en zeezoogdieren omdat ze het aan kunnen zien voor voedsel of erin verstrikken. Stichting De Noordzee pleit voor aanpak bij de bron, goed afvalmanagement en het voorkomen van zwerfafval door toerisme.

(foto: Jaap Lotstra – aangeleverd)

Van strandafval naar strandbankje
Ook Plastic Fantastic, een coöperatie die zich inzet om plastic te recyclen tot producten, was bij de finish aanwezig. Tijdens drie etappes werd het afval aan het eind van de dag door Plastic Fantastic gerecycled en verwerkt tot hoogwaardige producten voor de betrokken gemeentes. Zo ontving gemeente Bergen een bankje gemaakt van strandafval. Stichting De Noordzee onderzoekt samen met Plastic Fantastic hoe het strandafval, dat voor meer dan 90% uit plastic bestaat, een nieuw leven kan krijgen.

Stichting De Noordzee

Reacties