Column van de Dag: Feestweek

Foto: Evert-Jan Woudsma

Een nieuwe column van Bosw8er Evert-Jan Woudsma over de ‘feestweken’ bij de damherten

Feestweek (Tekst en foto’s: Evert-Jan Woudsma)

Ieder dorp, stad en gehucht kent het wel; het jaarfeest. Een paar dagen of een week het hele dorp in rep en roer. Maanden, zo niet een jaar, wordt er naar uit gekeken. Eénmaal per jaar een paar dagen waarop alles lijkt te mogen. Een reünie, kennismaking en onderhoud van vriendschappen, alles binnen de grenzen van de feestweek. En de liefde viert hoogtij, tijdens deze dagen. Met dat kleine beetje alcohol lijkt het allemaal net iets makkelijker te gaan.

Iets anders gaat het in de natuur. Bij de damherten bijvoorbeeld. Zij hebben een aantal ‘feestweken’. De geweien zijn inmiddels ontdaan van het bast en zijn uitgehard. De eerste jonge mannen zijn al aan het stoeien. Je kan maar beter voor aanvang weten waar je krachten liggen. De oudere mannetjes zien het schouwspel van de pubers gelaten toe. Hun ervaring heeft ze geleerd te wachten tot het juiste moment. En dat duurt nog wel even. Half oktober komen zij in actie.Ik heb het natuurlijk over de bronst bij de damherten. Een jaarlijks terugkerend spektakel, volledig gebouwd op instinct en het doorgeven van het beste DNA. Die laats genoemde zal het hert ‘worst’ zijn. Bij hem gaat het straks om zoveel mogelijk vrouwen te ‘beslaan’. Ja, zo heet dat bij de herten. En terecht. De daad duurt niet veel langer dan 2 seconden. Daar tegenover heeft zo’n hert wel meerdere hinden tot zijn beschikking.

Vanaf begin oktober starten de eerste herten met hun ‘feestweek’. Een feestweek die zomaar een maand kan duren. Een week waarin hard gewerkt moet worden. Een week vol tumult, vechten, rennen, beslaan en niet te veel rusten. Het is niet voor niets dat herten aan het eind van de ‘feestweek’ tot wel twintig procent aan gewicht hebben ingeleverd.

Wil je dit spektakel straks van dichtbij zien? Ga dan eens mee op een van de vele bronstwandelingen. Kijk op www.bosw8er.nl/activiteiten en meld je aan.

Reacties