Eindspel van Samuel Beckett 12 november in Alkmaar

Foto: Sanne peper

De succesvolle voorstelling Eindspel van Theater Rotterdam komt naar Alkmaar. Op dinsdag 12 november staat de voorstelling in TAQA Theater De Vest. Eindspel van Samuel Beckett op tournee.

(foto’s: Sanne Peper)

Schrijven over de zinloosheid van het bestaan en ons daar toch om laten lachen. Dat kon Samuel Beckett, één van de grootste toneelschrijvers van de 20e eeuw, als geen ander. Theater Rotterdam en regisseur Erik Whien brengen dit najaar Becketts klassieker Eindspel. Over een verlaten wereld met vier personages die weigeren op te geven, zelfs wanneer alles om hen heen al bijna is vergaan. Met droge terzijdes en snelle taalspelletjes maakt Beckett van Eindspel een lichtvoetige tragedie.De première was op vrijdag 11 oktober in Theater Rotterdam Schouwburg en vanaf dat moment is de voorstelling op tournee door het hele land, waarbij op dinsdag 12 november Alkmaar wordt aangedaan.

Erik Whien regisseert topcast met 200 jaar theaterervaring
Regisseur Erik Whien (maakte eerder o.a. het bejubelde Revolutionary Road) keert met deze voorstelling terug naar de grote zaal, met een geweldige cast: Hans Croiset (winnaar Louis d’Or), René van ‘t Hof (winnaar VSCD Mimeprijs), Cas Enklaar en Elsje de Wijn. Zij vertegenwoordigen ruim 200 jaar theaterervaring.

“Ik verheug mij enorm op deze productie met deze vier acteurs, die samen zoveel ervaring hebben. De grote aantrekkingskracht van Beckett is dat hij twee uitersten in zijn werk verenigt, het is licht en zwaar tegelijk. We kijken naar de laatste fase van een leven, van een toneelstuk. Daarnaast is het ook zo geestig, vol slapstick en speeldrift.”, aldus Erik Whien.Over Eindspel van Samuel Beckett
Vier personages zitten in hun schuilplaats en kunnen daar niet weg. De blinde en verlamde Hamm (Hans Croiset) is afhankelijk van zijn kreupele bediende Clov (René van ’t Hof). De bejaarde ouders van Hamm, Nagg (Cas Enklaar) en Nell (Elsje de Wijn), leven in een vuilnisbak. Het einde is in zicht. Maar zolang het niet zover is, gaan ze door. Ze spelen hun eindspel. En dat is geestiger dan het lijkt. “Niets is grappiger dan het ongeluk”, zegt Nell. Beckett buit dat komische potentieel meesterlijk uit.

Regisseur Erik Whien: “Het leven is eigenlijk één lang eindspel. ‘Het einde zit in het begin en toch ga je door’, zegt Hamm in het stuk. De angst voor de dood zit diep in de mens, dus ook het verlangen om het leven te verlengen… we zouden misschien niet zo oud moeten willen worden, niet zo die strijd willen aangaan, in de natuur bestaan leven en dood meer naast elkaar. Niet bang zijn voor de dood. Als het stuk eindigt, begint er iets nieuws.”

Reacties