CULTUUR met hoofdletters in januari in TAQA Theater De Vest en Grote Kerk Alkmaar

Foto: Wim Meijer Fotografie

Het complete culturele programma van de maand januari 2020 in TAQA Theater De Vest en Grote Kerk Alkmaar met o.a. Pink Floyd’s Anniversary Show, PeuterVestival, Nationaal Theaterweekend, Try-Out Café, Ecstatic Dance, Dolfje Weerwolfje, Willem van Hanegem, Lebbis, Joris Linssen en Jazz Café.

Hieronder het complete programma van de maand januari:

Vrijdag 3 januari 20.15 uur
Project Wildeman en Cappella Amsterdam – De Langste Nacht
Uitverkocht. Informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen.

Zaterdag 4 januari 20.15 uur
Bram van der Vlugt, Trudy Labij, Wieteke van Dort e.a. – Enkele Reis/Lex Passchier
Liefhebbers van Britse detectives en Nederlandse toneelcoryfeeën: opgelet. Je wordt op je wenken bediend door de thrillerkomedie ‘Enkele Reis’. Starring: een door de wol geverfde cast met Bram van der Vlugt, Trudy Labij en Wieteke van Dort. Het intrigerende stuk over het in-eigen-hand-houden-van-je-leven is geschreven door Lex Passchier, bekend van tv-series als ‘Moordvrouw’, ‘De 12 van Oldenheim’ en zijn eigen Thrillertheater. Een thrillerschrijfster en haar zus op leeftijd willen koste wat het kost aftakeling en een mogelijke opname in een tehuis voorkomen. Ze betrekken een sinistere heer bij hun plannen en zetten een reeks vreemde gebeurtenissen in gang, waarbij niets is wat het lijkt en iedereen een dubbele agenda blijkt te hebben. Zoals het goede detectives, thrillers en komedies betaamt, leidt dit tot een spannend einde met een verrassende ontknoping.

Zaterdag 4 januari 20.30 uur
Hadewych Minis, Matangi Quartet e.a. – Hadewych Doet De Dames (try-out)
In de afgelopen 75 jaar bereisden zo’n slordige 250 Nederlandse zangeressen de vaderlandse podia. Bij elkaar opgeteld waren zij goed voor circa 12.500 liedjes die ertoe deden en doen. Hadewych Minis speurt in deze berg muziek naar nummers die haar raken, die tijdsbeelden markeerden, naar bijna vergeten liedjes die we desondanks allemaal kunnen meezingen en naar liedteksten die niets aan zeggingskracht hebben ingeboet.
Begeleid door het Matangi Quartet, voor de gelegenheid aangevuld met een bassist en een drummer, wisselen nostalgie, hits en bijna vergeten parels elkaar af in een aaneenschakeling van gespeelde en gezongen monologen. Van Anouk tot Annie M.G. Schmidt en van LAKSHMI tot de Zangeres Zonder Naam.

Zondag 5 januari  19.00 uur
TangoArt Alkmaar – Tango Salon Las Campanas
Iedere eerste zondag van de maand wordt in de Plein Zaal de Tango Salon Las Campanas georganiseerd door Stichting TangoArt Alkmaar. Er wordt gedanst op traditionele tangomuziek, op de fijne vloer van de sfeervolle Plein Zaal.
Een ieder die van tangodansen houdt is welkom. De tijd is van 19.00 uur – 22.30 uur. Toegang € 10 aan de deur. Ingang via Grand Café Klunder. Voor meer informatie over de tangosalon: www.tangoart.nl en bezoek de Facebookpagina van TangoArt Alkmaar.

Vrijdag 10 januari 20.00 uur
Mondiavisueel – live multimedia theatershow – Verre volkeren dichtbij
Danielle Braun, antropoloog des vaderlands, reist de wereld rond op zoek naar bijzondere volkeren en stammen (tribes). Ze doorkruist de Himalaya, trekt door jungles, sluipt door oude Quakerhuizen, ziet wat echte aandacht is van de Maori, woont mega-begrafenissen diep in Tana Toraja bij en leert van Nomadenvrouwen in Iran wat de waarde van een tapijt is… Danielle bezoekt de uithoeken van onze planeet en zoekt steeds de grenzen op. Alleen en soms met haar gezin. Haar beelden zijn prachtig. De verhalen meeslepend. De levenslessen die zij meeneemt raken en blijken helemaal niet over de exotische ander, maar vooral over ons zelf te gaan. Laat je verwonderen en ontroeren. Ga mee op reis naar verre volkeren.

Vrijdag 10 januari 20.15 uur
Van der Laan & Woe – Pesetas (reprise)
Uitverkocht. Informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen.

Zaterdag 11 januari 20.15 uur
Pink Project – Pink Floyd’s Anniversary Show
Pink Project zet al een kwart eeuw de fantastische muzikale nalatenschap van Pink Floyd vlekkeloos neer in de theaters. Naast de reguliere PF-liefhebbers heeft de band inmiddels een forse eigen fanbase opgebouwd. Voor de ‘Pink Floyd’s Anniversary Show’ heeft de groep kosten noch moeite gespaard. De setlist staat voor een groot deel in het teken van de albums ‘The Wall’ en ‘The Division Bell’, die in 2019 respectievelijk veertig en vijfentwintig jaar geleden werden uitgebracht. Met quadrafonische sound, een spectaculaire lichtshow en indrukwekkende visuals is het alsof de legendarische Britse band nooit heeft opgehouden te bestaan.

(foto: TAQA Theater De Vest – aangeleverd)

Zondag 12 januari 12.00 uur
Koffieconcert piano – Llewellyn Sanchez-Werner (i.s.m. Holland Music Sessions)
Gecontroleerde roekeloosheid, aardse agressie, elegante verfijning en eindeloze poëzie, de Amerikaanse pianist Llewellyn Sanchez-Werner speelt een weergaloos recital vol ‘mixed emotions’. Hij is niet bang om ruig te spelen en risico’s te nemen. Wel altijd in dienst van de muziek. Gecontroleerde roekeloosheid is het. Daarom durft hij de pianobewerking van delen uit Stravinsky’s Vuurvogel aan naast de motorische drift van Prokofjev. De Amerikaanse critici dichtten Llewellyn Sanchez-Werner al een combinatie van ‘aardse agressie’ en ‘elegante verfijning’ toe. Tijdens dit koffieconcert zet Sanchez-Werner tegenover de volkse ruigheid van Stravinsky en het bonkende gelijk van Prokofjev de eindeloze poëzie van Chopin en Claude Debussy. Een weergaloos recital vol mixed emotions.

(foto: Jean Frick)

Dinsdag 14 januari 14.00 uur (Dinsdag Matinee)
La Familia – Een Rondje Vrijthof – Strauss meets Bernstein, Puccini & friends
In de afgelopen twee jaar trad het vocalistengezin La Familia al meer dan 350 keer op. Nu komen ze met een vrolijk muzikaal programma naar de Nederlandse theaters. Tijdens ‘Een Rondje Vrijthof’ is het heerlijk meezingen, zwieren en zwaaien op overbekende melodieën. Van Weense evergreens tot Italiaanse kaskrakers als Buona Sera. Ook hoogtepunten uit musicals als ‘The Phantom of the Opera’ en ‘West Side Story’ ontbreken niet, net als onvergetelijke stukken uit opera en operette. Sinds hun landelijke doorbraak in 2011 onder de naam Opera Familia via Holland’s Got Talent, is La Familia zeer succesvol in Nederland en daarbuiten. Het zingende gezin wordt regelmatig vergeleken met Il Divo, of gezien als de vocale versie van André Rieu. Bij hun nieuwste show zijn ook de La Familia-ballroomdansers aanwezig. Na afloop kun je sopraan Belinda, bariton Paul en mezzosopraan Carla persoonlijk ontmoeten!

(foto: TAQA Theater De Vest – aangeleverd)

Dinsdag 14 januari 20.15 uur
Conny Janssen Danst – KIEM
Voor de voorstelling ‘BROOS’ uit 2019 liet Conny Janssen zich inspireren door ouderdom, jeugd en de kwetsbaarheid van het leven. Een persoonlijke inspiratiebron daarbij was het imploderende leven van haar moeder, de belichaming van het begrip ‘broos’. Als gevolg van dit intense proces ontstond bij de choreografe de behoefte om dit keer een tegenkleur te geven en de vitaliteit van het leven te omarmen. Opvolger ‘KIEM’ gaat over groeikracht, levensdrift, kijken over muren naar wat er nog meer is, een nieuwe horizon verkennen, de vensters opengooien en verse lucht laten binnenstromen. Een groot, avontuurlijk ensemble van tien dansers vertelt over ontsnappen aan wat je tegenhoudt, de drang om uit te breken, het lichaam vol te zuigen met frisse lucht om met hernieuwde energie ongekende mogelijkheden te kunnen omarmen. “Ongekunsteld mixt ze moderne dans met urban streetstijlen en clubdans. Janssens dans staat als een huis, voor jong én oud.” (Trouw over ‘BROOS’)

(foto: Andreas Terlaak)

Woensdag 15 januari 20.15 uur
Nienke Plas – Van de hak op de tak
Uitverkocht – informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen.

Vrijdag 17 januari 20.15 uur
Slagerij van Kampen-Toccata da Fuga
De oerdrift van de drums, de hartverwarmende energie van de bandleden en de indrukwekkende set-ups staan al jaren garant voor meeslepende shows. De Nederlandse slagwerkgroep Slagerij van Kampen is uitgegroeid tot een act van wereldformaat.
Het gezelschap, ooit ontstaan uit nieuwsgierigheid naar wat de wereld aan klanken te bieden heeft, brengt in ‘Toccata da Fuga’ (aangeraakt door vlucht) een muzikale ode aan alle volken die onze planeet zo rijk maken en de prachtige muziek die ze hebben voortgebracht. Je hoort tijdens dit theaterconcert dan ook de hele wereld samenkomen, soms groots en meeslepend, dan weer ragfijn en verstild. Lang leve de verscheidenheid!

(foto: TAQA Theater De Vest – aangeleverd)

Zaterdag 18 januari 19.00 uur
Dansklooster – Ecstatic Dance
Ecstatic Dance is dé Freedom Dance die na Amerika ook Nederland heeft veroverd. Het concept is heel eenvoudig en daardoor zo krachtig en geliefd! No talking, No shoes, No phones, No pictures, No alcohol… just dance. Hier kom je, omdat je jouw dans mag dansen zoals hij is… 3 uur lang met lekker veel mensen die dat ook willen. Kaartjes worden alleen verkocht aan de deur. Een enkel kaartje kost € 17. De Strippenkaart schaf je aan voor € 85, deze kaart is het hele jaar geldig en is goed voor 6x dansen. De strippen mag je delen met anderen!

Zaterdag 18 januari 20.15 uur
John Williams presenteert R& BOldskool hits Part Two
Na het grote succes van het eerste seizoen kon het vervolg niet uitblijven!  Met een nieuw repertoire, nieuwe anekdotes en nieuwe herinneringen maken we er weer een oldschool feestje van! Tijdens deze voorstelling neemt John Williams, de populaire televisiepresentator, je mee op reis door zijn eigen platenbak met al zijn favoriete RNB hits van toen. Jodeci, Boyz II Men, SWV, Blackstreet en nog veel meer komen aan bod…..op het leukste feestje van Nederland. Voor 1 avond waan je je weer in The Challenge, Imperium, Locomotion of Bluetiek-in. De discotheken waar je in een lange rij moest staan voor de beste swingbeats. Onder leiding van een geweldige liveband worden de mooiste nummers gezongen door Carolina Dijkhuizen, Laise Sanches, Kimberly Maasdamme, Sarah Jane, Omri Tindal, Rico Greene, Jared Hiwat en Jared Grant. 90’s outfit is toegestaan!

(foto: TAQA Theater De Vest – aangeleverd)

Zaterdag 18 januari 20.30 uur
Matroesjka – BRAINWASH
Matroesjka is hét technocabaretduo van Nederland: brutaal, monsterlijk muzikaal en gekmakend grappig. ‘BRAINWASH’ heeft alle ingrediënten die je van dit illustere tweetal gewend bent: knotsgekke personages, vlijmscherpe sketches en prachtige liedjes op elektronische beats. Het is de meest persoonlijke voorstelling van Matroesjka tot nu toe: de dames fileren niet alleen de actualiteit, maar maken ook korte metten met zichzelf en elkaar. Verwacht prachtige samenzang, ijzersterke liedjes en keiharde grappen. Want in het tijdperk van Trump, terreur en #metoo kan alleen technocabaret ons nog redden. Matroesjka dus, in “een programma met een flinke hoeveelheid meerwaarde en diepgang” (Theaterkrant).

Zondag 19 januari 14.30 uur
De Grote Haay – De vriendelijke draak (4 – 8 jr)
Spannende muzikale voorstelling over draken en vooroordelen.
In 2012 maakte schrijver en acteur Mark Haayema bij Theater Gnaffel ‘De vriendelijke draak’, waarna ook nog het gelijknamige boek van zijn hand verscheen. Inmiddels heeft hij zijn eigen gezelschap met (poppen)acteur Dennis de Groot en is het prachtige stuk weer van stal gehaald. Teun denkt dat hij alles weet van draken. Ze zijn bloeddorstig, gemeen en niet te vertrouwen. Maar eigenlijk heeft Teun nog nooit een echte draak gezien. Dan wordt het dorp Zozaai opgeschrikt door zo’n monster. Maar hoorde Teun het nou goed? Is de draak aan het rijmen? Wat is dat nou voor draak van niks!

(foto: TAQA Theater De Vest – aangeleverd)

Woensdag 22 januari 9.00 – 13.00 uur
PeuterVestival – Prentenboekenstad
Kom samen met je (groot)ouders naar het allerleukste festival in De Vest: het PeuterVestival op woensdag 22 januari 2020! Wat is er nu heerlijker dan een theater binnen te gaan, waarvan de foyer is veranderd in een creatieve Prentenboekenstad, vol bekende figuren uit de vele prachtige prentenboeken die ons land rijk is? Ook kunnen de kids tijdens Het Kleurfeest op de klanken van een gitarist werken aan een gezamenlijke tekening. Het wordt weer een onvergetelijke belevenis voor iedereen, ook voor papa’s en mama’s, opa’s en oma’s of de oppas!
Natuurlijk zijn er tijdens het festival ook mooie en spannende voorstellingen te zien, bekijk ze hieronder:

  • 9.00, 10.30 en 12.00 uur Casier & Dies– Moes (2+) Een voorstelling boordevol fantasie, van appels tot Moes.
  • 9.15, 11.15 uur 4HOOG- STIP (3+) Een non-verbaal, muzikaal pareltje over vriendschap, groeien, geven en nemen.
  • 10.00 uur Dadodans – Gaia Gonnelli – Papier (3-8 jr) Drie dansers dansen, kruipen, sluipen en spelen in een landschap van papier.
  • 9.30, 10.45 uur SPEELbos / Sanne Zweije- Tik Tak Slaap (2+) In deze voorstelling vertelt Sanne Zweije met een kleine pop, mooie beelden en grappige geluiden het verhaal van Pop, die bang is in donker.

Een voorstellingskaartje kost € 10 en geeft ook nog eens gratis toegang tot alle PeuterVestival-verrassingen. Vóór en na de voorstellingen is er alle gelegenheid om heerlijk te spelen. Kijk op www.taqatheaterdevest.nl voor alle informatie over het PeuterVestival.

Vrijdag 24  januari
Het Nationaal Theaterweekend
Een weekend om niet te missen: het Nationaal Theaterweekend! Van 24 t/m 26 januari 2020 ademt heel Nederland theater. Ook bij TAQA Theater De Vest kun je dit weekend terecht voor mooie, grappige én indrukwekkende voorstellingen voor slechts € 10 per kaartje. Tevens zijn er bij elke voorstelling leuke, gratis extra’s te beleven.

Vrijdag 24  januari 20.15 uur
De Verleiders Female (Nationaal Theaterweekend)
Uitverkocht – informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen

Zaterdag 25 januari 16.30 uur
Rondom Bach – Grote Kerk Alkmaar
Stadsorganist Pieter van Dijk heeft dit seizoen wederom enkele prachtige Bach Cantates geprogrammeerd in de serie ‘Rondom Bach’. Gratis toegankelijke concerten op zaterdagmiddag om 16.30 uur die wij u van harte aanbevelen. De concerten vinden plaats op 25 januari en 18 april. Het programma wordt nog nader bekend gemaakt.

Zaterdag 25 januari 20.15 uur
Top 2000 Live – Crazy! (Theaterweekend)
Uitverkocht – informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen

Zaterdag 25 januari 20.30 uur
Daan Boom – De Eerste (Theaterweekend)
Uitverkocht – informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen.

Zondag 26 januari 13.00 uur
Try-Out Café – Maak kennis van nieuw talent!
Ben jij een theaterliefhebber en in voor avontuur? Ontdek jij graag nieuwe talenten en heb je open oog en oor voor kleinkunst, cabaret en stand-up comedians? Kom dan naar het Try-Out Café! In een café-chantant setting in de Plein Zaal maak je onder het genot van een drankje kennis met aanstormend talent en misschien wel de grote namen van morgen. Elke laatste zondag van de maand, tussen 16.00 en 18.00 uur. Daar wil je bij zijn!
Op zondag 26 januari treden voor je op: Senne Guns (cabaret), Lisa Ostermann (kleinkunst), Hassan el Rahaui (stand-up) en Rosa da Silva (muzikaal cabaret). Presentatie: Nina de la Croix.

Zondag 26 januari 16.00 uur
Try-Out Café – Maak kennis van nieuw talent!
Uitverkocht – informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen.

Zondag 26 januari 14.30 uur
Dolfje Weerwolfje en Foeksia de Miniheks
Uitverkocht – informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen.

Maandag 27 januari 20.15 uur
Willem van Hanegem – een bijzondere avond met de Kromme
In het jaar van zijn 75ste verjaardag geeft voetballegende Willem van Hanegem een theatercollege in Alkmaar. Het gaat een exclusieve en bijzondere avond worden met ‘de Kromme’, een van de beste en meest markante voetballers die Nederland heeft voortgebracht. Interviewer Eddy van der Ley neemt Van Hanegem aan de hand van unieke (wedstrijd)beelden mee op een avontuurlijke reis door zijn rijke voetballeven, met onder meer aandacht voor het totaalvoetbal van Oranje en het WK van 1974 in West-Duitsland. Van Hanegem praat ook uitgebreid over zijn speciale relatie met Alkmaar, als voetballer (1976 – 1979) en trainer (1997-1999) van AZ. Verder zal hij vertellen over zijn liefde voor het spelletje en de actualiteit van het moment. Na de pauze is er ruimte voor vragen vanuit de zaal en na afloop is er een meet & greet.
Presentator Eddy van der Ley is verguld met de komst van de iconische ex-topvoetballer naar Alkmaar: “Voor een hele generatie voetballiefhebbers uit de regio is dit dé kans om Willem van Hanegem nog eens live in actie te zien en te ontmoeten. Zij zullen de Kromme meemaken zoals hij in al zijn puurheid is: kritisch, betrokken, met een geheel eigen, unieke en soms wat dwarse kijk op voetbal en het leven.”

Maandag 27 januari 20.30 uur
Jazz Café – m.m.v. Ruben Hein
Uitverkocht – informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen.

Dinsdag 28 januari 20.15 uur
Cellist Pieter Wispelwey en pianist Paolo Giacometti
Stichting Alkmaarse Kamermuziek: Cellist Pieter Wispelwey en pianist Paolo Giacometti vormen al jarenlang een zeer succesvol duo en concerteren zo samen wereldwijd op vooraanstaande podia. Pieter Wispelwey behoort tot de eerste generatie cellisten die zowel de moderne als de barokcello tot in de finesses beheerst. Zijn bijzondere stijl, fenomenale techniek en eigenzinnige interpretatie maken zijn cellospel tot een waar feest. De samenwerking met de al even getalenteerde pianist Paolo Giacometti maakt dit feest nog groter. De musici heb- ben samen een zesdelige cd-serie opgenomen met originele en bewerkte kamermuziekwerken van Brahms en Schubert. Voor de kamermuziekvereniging heeft Paolo Giacometti diverse malen opgetreden; dit in tegenstelling tot Pieter Wispelwey, wiens enige optreden al bijna vijfentwintig jaar geleden is. Hoog tijd dus voor een hernieuwde kennismaking. Losse kaarten aan de zaal € 20. Donateur worden kost € 100 per seizoen (u heeft recht van toegang tot de concerten). Leerlingen van muziekscholen tot 18 jaar hebben gratis toegang.

Dinsdag 28 januari 20.30 uur
Tg. Oostpool & Adelheid + Zina – God is een Moeder
Marcus Azzini en Nazmiye Oral gaan in ‘God is een Moeder’met elkaar in gesprek. Over uitsluiting, anders zijn en de kracht van de gemeenschap tegenover die van het individu. Over schaamte, schuldgevoel en hoop. Heeft iedereen het nodig om ergens in te geloven? Zowel Marcus, homoseksueel met een katholieke achtergrond, als Nazmiye, dochter die tegen de tradities van haar Turks-islamitische ouders inging, weten hoe het is om tot de ander gemaakt te worden. Door elkaar te bevragen en te confronteren doen zij een poging zich te laten verrassen door de ander en gekende grond te overstijgen. Voor ‘God is een Moeder’ werden verhalen over acceptatie, twijfel en verstoting opgehaald uit onder andere de christelijke en islamitische gemeenschap. Verbonden met deze verhalen vormen de eigen ervaringen van Marcus en Nazmiye het uitgangspunt voor de voorstelling. Samen verkennen ze de verhouding tussen eeuwenoude en nieuwe verhalen. Een kwetsbare, liefdevolle en complexe ontmoeting.

(foto: TAQA Theater De Vest – aangeleverd)

Woensdag 29 januari 20.15 uur
Lebbis – De Ervaring – De Bovengrens II
Lebbis, een man van scherpzinnige ideeën, sterke analyses en inspirerende levenslessen, keek in het eerste deel van ‘De Bovengrens’ naar waarin we te ver gaan: nog meer eten, meer reizen, meer van alles. In deel twee zoekt hij uit hoe we weer iets kunnen ervaren. Want de zin van het leven zit in ‘iets meemaken’. En het toppunt van ‘meemaken’ is dan weer ‘een ervaring’. De dingen die je een paar jaar later nog weet. De eerste keer te veel gedronken. Die ene gitaar waar je altijd op speelt. Een verhaal dat je leest. “Verfrissend hoe Lebbis altijd zegt waar het op staat.” (NRC Handelsblad **** over ‘De Bovengrens’)

Woensdag 29 januari 20.30 uur
Joris Linssen & Caramba – RAAK!
Uitverkocht – informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen.

Vrijdag 31 januari 19.30 uur
Het Filiaal theatermakers / Stadsschouwburg Utrecht – Back to Oz (8 – 12 jr) i.s.m. K.O. Brass! en Slagwerk Den Haag
Het spectaculaire ‘Back to Oz’ heeft alles waar je bij een wintervoorstelling warm van wordt: een tekst van Don Duyns gebaseerd op alle boeken over Oz van Frank L. Baum, een swingende band met musici van K.O. Brass! en Slagwerk Den Haag, live-videobeelden, acht steengoede acteurs en een happy end. Weervrouw Doortje doet uitermate haar best, maar soms gaat het mis. Het weer laat zich nou eenmaal niet voorspellen. Als er tijdens een uitzending kortsluiting ontstaat, belandt ze als een wervelwind in een andere wereld. Een wereld waar heel andere wetten gelden. Doortje overleeft ternauwernood de aanval van Leeuw, redt Stro van de vuurdood en Blik van doorroesten. En wie is eigenlijk die man achter het gordijn die alles arrangeert? Kom voor en na de voorstelling in de foyer kleuren, poppenkast spelen en Lego’en in de kleurrijke huisjes van de Theaterspeelplaats!

Cookieinstellingen