Levenslicht komt naar De Rijp

Foto: Charles Duijff

Op zondag 1 maart om 14.00 uur wordt het tijdelijk Holocaustmonument Levenslicht ceremonieel opgebouwd in de Grote Kerk in De Rijp. Iedereen is welkom om een steen te komen leggen. De steenlegging maakt deel uit van de nationale herdenking 75 jaar Vrijheid.

Het monument wordt opgebouwd door het gezamenlijk leggen van stenen. Dit gebeurt tijdens het uitspreken van de namen van de 124 Alkmaarse slachtoffers, gevolgd door één  minuut stilte. Er zijn toespraken van burgemeester Bruinooge, rabbijn Van de Kamp en Andy Deutsch namens de Stichting Herdenkingsstenen Joods Alkmaar. De bijeenkomst wordt muzikaal omlijst door strijkersduo Frank Rutgers en duurt tot 15.00 uur.

Joods herdenkingsritueel
Levenslicht is een ontwerp van kunstenaar Daan Roosegaarde in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het monument bestaat uit losse stenen. Een steeds dovend licht laat deze als het ware ademen, leven. Elke steen staat voor één van de 104.000 Holocaustslachtoffers. De stenen zijn verdeeld over de 170 deelnemende gemeentes. Onderdeel van het monument is het neerleggen van de stenen. Dit is geïnspireerd op het Joodse herdenkingsritueel waarbij steentjes na een bezoek op het graf worden achtergelaten.

Leg een steen
Belangstellenden zijn welkom om een steen te komen neerleggen. Dit kan tijdens de ceremonie, maar ook daarna. De kerk is hiervoor speciaal geopend op maandag tot en met vrijdag van 19.00 tot 20.30 uur, zaterdag van 15.00 tot 17.00 en zondag van 17.00 tot 19.00 uur, tot en met donderdag 12 maart. Op 13 maart volgt een ceremoniële beëindiging van het tijdelijke herdenkingsmonument met scholieren. Daarna is het tot 14 juni te zien in de tentoonstelling ‘75 jaar Vrijheid. Verhalen om nooit te vergeten’, in het Stedelijk Museum Alkmaar. Ook dan kan een steen worden neergelegd.

Exposities 75 jaar Vrijheid in De Rijp
In de Grote Kerk van De Rijp is gelijktijdig met Levenslicht een expositie te zien met als thema Vrijheid. Deze is verzorgd door studenten van de Alkmaarse kunstacademie Crejat. Ook het museum In ’t Houten Huis in De Rijp heeft tot 5 mei een expositie over vrijheid, getiteld ‘Beklemmend en Bevrijdend’.

Reacties