Weer 69 windmolens op Noordzee: groene stroom voor miljoen huishoudens

Foto: Pixabay

EGMOND AAN ZEE – Op zo’n achttien kilometer uit de kust tussen grofweg Castricum en Petten worden de komende jaren 69 windmolens met een rotordiameter van 200 meter geplaatst. Dat park, dat onderdeel is van het grotere park Hollandse Kust (Noord), moet genoeg opleveren om een miljoen huishoudens van groene stroom te voorzien.

(bron: NH Nieuws)

Het park is wordt aangelegd door energiebedrijf Eneco en Shell en is onderdeel van windpark Hollandse Kust Noord, zo maakte het ministerie van Economische Zaken vanmiddag bekend.

De molens komen op 18 kilometer uit de kust, en op 1 kilometer van elkaar te staan. Vanaf 2023 moet CrossWind, zoals de samenwerking tussen de bedrijven heet, per jaar 0,75 gigawatt (GW) opleveren, wat dus genoeg is om een miljoen huishoudens van schone stroom te voorzien.

Windenergie booming
Volgens het ministerie komt het aandeel windenergie binnen het energiegebruik in Nederland met de komst van het windmolenpark, op 16 procent. Omdat het niet het enige windpark is dat de komende jaren zal gaan draaien, zal dat aandeel naar verwachting sterk groeien. Waar we nu ongeveer per 1 GW aan windenergie winnen, zou dit in 2023 al 4,7 GW per jaar moeten zijn. Dat is zo’n 40 procent van de totale Nederlandse elektriciteitsvraag.

Reacties