Verenigingen en stichtingen kunnen zich aanmelden voor Goededoelengids Alkmaar

Informatieavond Goededoelengids in Graft De Rijp
Informatieavond Goededoelengids in Graft De Rijp
Foto: Goededoelengids

Rotary Alkmaar de Waag heeft het initiatief genomen om in de gemeente Alkmaar, op korte termijn, een lokale Goededoelengids te realiseren. Rotary richtte de uitvoeringsorganisatie Stichting Goede Doelen Alkmaar op om dit te doen.

Op 28 en 30 september werden twee informatieavonden in de regio gehouden. Op 28 september in de NH kerk van Grootschermer en op 30 september in het Rijperhuis. Ruim twintig lokale verenigingen en stichtingen namen aan de zeer geslaagde avonden deel. Aanwezig waren vertegenwoordigers van Dorpskerk Grootschermer, de Schermer Molenstichting, St. Midwinterfeest Graft-De Rijp, St. Noordeinder Vermaning, KPN Schermer, St. Vrienden van het orgel, St. Op de Terp, OHV Het Schermereiland, Carillon De Rijp, Zwarte Kerkje en Schooltje Zuidschermer, De Groene Zwaan, Rijperhuis, Happy Wings Starnmeer, Jan Jansz Weltevree Pak Yon, de HartZaak, Dorpsraad De Rijp, Dorpshuis Onder de Boom en Dorpsraad Markenbinnen. Grote Kerk Schermerhorn en St. Polderhart waren helaas verhinderd om te komen.

Een ruggensteun voor lokale organisaties
Jaarlijks schenken particuliere Nederlanders zes miljard euro aan goede doelen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit bedrag gestaag groeit. Onder schenkers is er een toenemende behoefte om ook aan lokale goede doelen te schenken. Verreweg het grootste deel van schenkingen (bij leven en na overlijden) gaat naar nationale en internationale goede doelen. Dit zal zo blijven en is prima, zo lichtten vertegenwoordigers van Goede Doelen Alkmaar toe. ‘Waar het om gaat, is dat lokale goede doelen kunnen inspelen op de wens van schenkers om lokaal te geven’. Zij willen lokale organisaties een ruggensteun bieden.

Schenkers en lokale goede doelen samenbrengen
Verenigingen en stichtingen uit de gemeente Alkmaar worden uitgenodigd om zich aan te melden voor de lokale Goededoelengids. Een gids die verschijnt in de vorm van een boekje en die dagelijks up to date zal zijn via de website www.alkmaar.lokalegoededoelengids.nl.

Het gaat om goede doelen die actief zijn in de volgende sectoren: Sociaal & Maatschappelijk / Natuur, Milieu en Dier / Kunst en Cultuur / Buurt- en Wijkorganisaties. Door deelname aan de gids pakken lokale goede doelen de kans om (nog) bekender te worden.

Potentiële schenkers worden bereikt vanuit het inmiddels sterke netwerk van Goede Doelen Alkmaar. Daarin werken het notariaat, banken, financieel adviseurs, maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven en de gemeente Alkmaar samen.

Notaris Annamaria Lopez-Brea lichtte beide avonden, vanuit notarieel en financieel perspectief, de aantrekkelijkheid van lokaal schenken toe. Zowel voor schenkers als voor de lokale doelen. Kortom, de kans wordt vele malen groter dat mensen hiermee hun plaatselijke organisaties weten te vinden als schenkingsdoel.Voortgang van de Goededoelengids Alkmaar
Enige weken geleden werd in Podium Victorie het startsein gegeven voor realisatie van de gids. Inmiddels hebben ongeveer 50 organisaties serieuze belangstelling getoond. Verenigingen en stichtingen die er ook voor voelen om in de Goededoelengids te komen, kunnen dit laten weten of zich direct aanmelden. Goede Doelen Alkmaar zet zich in om de eerste Alkmaarse Goededoelengids binnen enkele maanden te doen verschijnen. In afstemming met burgemeester Emile Roemer wordt gekeken naar een passende datum.

Vertegenwoordigers van Goede Doelen Alkmaar/Rotary Alkmaar de Waag lieten op 28 en 30 september in Grootschermer en De Rijp desgevraagd weten waarom zij zich inzetten voor de gids. ‘Lokale verenigingen en stichtingen zetten zich dagelijks op geweldige wijze in voor mensen en voor de samenleving. Zij maken het verschil. Daarin wil Rotary hen steunen. Het gaat om organisaties die het verdienen!’

Informatie en/of aanmelden
Stichting Goede Doelen Alkmaar, secretariaat Kwerenpad 25, 1811 DB Alkmaar. https://alkmaar.lokalegoededoelengids.nl/.

Cookieinstellingen