Studio 8 Yoga & Pilates actief op nieuwe locatie aan Pettemerstraat

Foto: Studio 8 Yoga & Pilates

Dansen, Zumba, Yoga & Pilates… het zijn activiteiten die dit jaar zwaar onder druk staan als gevolg van de coronacrisis. Als ondernemer moet je dan ook best  lef hebben om, ondanks die onvoorspelbare tegenwind, toch te verhuizen naar een grotere vestiging.

Wendy Slof is zo’n ondernemer. Afgelopen maand verhuisde zij met haar Studio 8 naar een nieuwe locatie aan de aan de Pettemerstraat 12b in Alkmaar (tegenover Hal25). Haar kleine studio op de Hornwaard gebruikt ze nu alleen nog voor de maandagavond (18.00 u. Pilates) en voor de vrijdagochtend (11.00 Yin Yoga).

Dat het voor Wendy spannende tijden zijn kan ze zelf niet ontkennen. Maar inmiddels is ze al 25 jaar ondernemer en is wel wat gewend. “Ik ben zo’n kleine ondernemer die best wel lekker ging voor Coronatijd en heb ook wat aardig meegemaakt door de jaren heen”, vertelt Wendy. “Ik ben altijd wel een beetje te tegendraads en eigenwijs geweest om voor een werkgever te werken, dus was het al snel duidelijk dat, toen ik 21 was, ik voor mezelf wilde werken.

En toen kwam Corona !!!
Inmiddels ben ik al 25 jaar ondernemer. “Na jaren een dansschool (Yam Dance), een bemiddelingsbureau en danskledingwinkel te hebben gehad stortte ik mij volledig op het lesgeven als zzp-er. Ik ging voor diverse sportscholen werken: Dans, Yoga en Fitness. Maar ik wilde echt weer zelf ondernemen, dus ben ik  in 2018 een kleine Yogastudio gestart en zette Zumba Alkmaar op”. Dat betekende dat alle lessen van Wendy direct werden gecanceld en haar studio werd gesloten. Van 20 uur in de week les geven was er opeens helemaal niets. Maar ook nu wist Wendy snel te handelen en startte met het geven van virtuele lessen.

“Ik kon dat alleen in de avond doen omdat de kinderen thuis waren, maar het was tenminste iets om toch nog door te kunnen gaan. Het ging zelfs zover dat ik tot 0.4.00 uur ‘s nachts filmpjes ging opnemen voor de klanten, zodat zij in hun eigen tijd deze lessen konden volgen. En ook gebeurde het wel dat ik om 06.00 uur in de ochtend in de kou stond te dansen voor mijn YOUTUBE-kanaal (Wendy Dance, goed voor 5500 abonnees)”.

Deze inspanning tijdens de ‘intelligente lockdown’ is Wendy wel behoorlijk opgebroken. “Na die drie maanden lockdown zat ik er behoorlijk doorheen.  Het feit dat de maatregelen werden versoepeld en we weer naar buiten mochten was mijn redding. Eindelijk konden we, weliswaar met restricties en vergunningen, fijne buitenlessen doen”.

Buitenlessen (foto: Studio 8 Yoga & Pilates)

Toch raakte Wendy in die 3 maanden ruim 40 procent van haar klanten kwijt. Neemt niet weg dat de dankbaar is met de 60 procent die nog wel komen.

Behalve de buitenlessen werd het ook weer mogelijk om de Zumba-danslessen weer op te starten dit deed Wendy in buurtcentrum De Rekere, waar ze gebruik kon maken van de gymzaal. “In deze zaal passen makkelijk 20 mensen en we hebben pionnetjes om de afstand te bewaren. Wat was hier behoefte aan! Nu de discotheken en festivals niet meer mochten kon men bij mij nog even helemaal lekker een vrij gevoel beleven en ervaren door middel van dansen. Zumba geeft dat fijne stofje endorfine en je gaat lachend de les uit”.

Groei Zumba Alkmaar
Inmiddels is Zumba bij Wendy zo populair geworden dat ze nu zelfs extra lessen in het rooster heeft opgenomen. Daardoor kan men nu vijfmaal per week meedoen met Zumba. Alleen lijkt het er nu op dat de stijging van het aantal coronabesmettingen weer invloed begint te krijgen op het aantal afmeldingen van leden en de deelname aan proeflessen. “Maar de echte ’Zumba-dames’ blijven komen, ik heb er een aantal van zelfs 70 jaar”, verteld Wendy. “En mocht er weer een lockdown komen dan gaan we gewoon door met virtuele lessen. Zoom is wat dat betreft een heel fijn middel om toch in contact te blijven met je klanten. Maar ik zie daar wel weer tegenop de interactie van een fysieke les maakt zo’n groot onderdeel uit van je les dat is onvervangbaar de energie die je voelt en krijgt van de groep”.

Nieuwe locatie
Een probleem waar veel ondernemers dit jaar tegenaan zijn gelopen is het gebrek aan ruimte. Door de anderhalve meter afstand die in acht genomen moet worden en het daaraan gekoppelde minimale aantal vierkante meters per cursist had de Yoagastudio van Wendy nog maar ruimte voor 3 klanten in plaats van 8. Het was dus de keuze: óf meer lessen per dag gaan draaien met per les minder cursisten, óf uitkijken naar een andere studio. Dat laatste is het dus geworden.

Na 2 maanden goed zoeken vond ze uiteindelijk een geschikte locatie op de Pettemerstraat 12B bij Sunbreez op Overstad. Op 18 oktober jl opende Wendy haar Studio 8 Yoga & Pilates en zette meteen een aantal nieuwe lessen op het rooster, zoals Pilates Barre en ZwangerschapsYoga.

Corona-angst niet nodig in nieuwe studio
De grootste uitdaging voor Wendy is nu om alle oude klanten weer terug te krijgen. “Ik heb gemerkt dat de corona-angst er bij veel mensen behoorlijk in zit. Dat is jammer, en ook niet nodig, want ik hanteer nauwkeurig de regels van het RIVM. Ik heb genoeg ruimte, maar liefst 100 m2, desinfecteer alles en zet de ramen en deuren open voor een goede luchtcirculatie”.

Les in de nieuwe studio (foto: Studio 8 Yoga & Pilates )

Vertrouwen ondanks bizarre tijden
Een verhuizing en uitbreiding van je bedrijf midden in de coronacrisis. Je moet er het lef maar voor hebben! Wendy zelf hierover: “Heel veel mensen verklaarden mij voor gek om zo’n grote investering te doen in deze onzekere tijden, maar ik wil mensen een fijn gevoel geven ze weer helemaal tot rust laten komen. Dát is wat Yoga met je doet: het contact met jezelf weer terugvinden, zowel lichamelijk als geestelijk”.

En wat Wendy’s angst betreft voor een eventuele nieuwe gehele of gedeeltelijke lockdown: “Ook hierin kan ik heus wel weer overstappen op tijdelijk lesgeven via ZOOM. Vraag is alleen: blijft dit dan bij tijdelijk, of wordt het weer ruim 3 maanden, zodat je straks weer opnieuw moet beginnen of nog erger moet stoppen?”

Over zo’n doomscenario Wil Wendy gewoon niet nadenken. Voorlopig gaat ze met volle kracht en vertrouwen er tegenaan in haar nieuwe studio.

Kijk voor meer informatie over Wendy’s dansschool op www.zumbaalkmaar.nl  en over haar yogastudio www.studio8alkmaar.nl.

Reacties