Christmas in town 2020: een typisch geval van ‘Lonely this Christmas’

Foto: Wim Meijer Fotografie

‘Je loopt daar heel alleen kerstfeest te vieren’, dat is het gevoel wat je bekruipt op het moment dat je nu in de centra loopt van onze steden. Zo ook in Alkmaar. Het centrum ligt er verlaten bij, en de kerstversiering krijgt bijna iets mistroostigs in de lege straten en winkelcentra van de Kaasstad.

Het centrum is er helemaal klaar voor, geheel in Kerstsfeer, met fraai versierde bomen, lantaarnpalen versierd met kerststerren en straatverlichting met talloze led-lampjes die ons blij moeten stemmen tijdens het doen van de kerstinkopen. Alleen nu, een dag of vijf na de afkondiging van de harde lockdown, geeft dit feeërieke decor alleen nog maar een tragisch aanblik. Want je kunt versieren wat je wilt, het zijn toch de mensen die de echte kerstsfeer kunnen inkleuren.Loop het  centrum in en ziet hoe pijnlijk zichtbaar de lockdown is. Een volstrekt verlaten Ringers winkelcentrum. Ook geen ‘kip’ op de Ringersburg die Overstad verbindt met het centrum van de stad. En dan het centrum zelf: het altijd levendige Waagplein, nu met dichtgeklapte parasols, opgestapelde stoelen, en gesloten cafés en restaurants.En ook de winkelstraten, die in normaal tijdens ‘the most wonderful time if the year’ druk bevolkt zijn met al die mensen die collectief kerstinkopen doen en die zich nog even ‘in het nieuw’ willen steken, al die straten liggen er nu verlaten bij, met uitzondering van Bertje Doperwtje die ook bereid blijkt om voor heel klein publiek ‘los’ te gaan. Wat nog wel open is: een Kruidvat, een Etos, de poelier, slager en visboer, en verder zijn mondjesmaat nog wat snackbars en horecazaken open die zijn overgestapt op het ‘To-Go’-concept. Alleen is daarmee een leeg centrum ook niet echt de hoofdprijs te verdienen.

Nieuws.nl-redacteur Wim Meijer maakte een rondje door en langs het Alkmaarse centrum en kon maar tot één conclusie komen: It Will Be Lonely this Christmas!

Reacties

Cookieinstellingen