AZ vindt aansluiting bij top Eredivisie door winst op Vitesse

ALKMAAR – AZ heeft woensdagavond  goede zaken gedaan door met 3-1 te winnen van naaste concurrent Vitesse. Hierdoor heeft het team van Pascal Jansen weer uitzicht op de kop van de Eredivisie.

In de stromende regen pakten de Alkmaarders al snel de leiding door een doelpunt in de vijfde minuut van Jesper Karlsson. Naarmate de eerste helft vorderde pakten de Arnhemmers steeds meer het initiatief en moest AZ-doelman Marco Bizot diverse cruciale reddingen verrichten. Toch bleek AZ efficiënter dan de mannen van Thomas Letsch, want in de veertigste minuut was het Myron Boadu die Remko Pasveer passeerde en de 2-0 voor AZ aantekende.

Na rust werd het spannend toen al na één minuut in de tweede helft de bal achter Bizot in het net verdween nadat Letschert de bal wilde wegschieten, maar de voet van Vitesse-aanvaller Openda in de weg stond. De bal ging vervolgens over Bizot heen het doel in. Even leek Vitesse door te drukken toen Oussama Darfalou tekende voor de 2-2. Deze stand verdween echter weer snel van het scorebord omdat de Vitesse-spitsnipt buitenspel bleek te staan waardoor de goal werd afgekeurd.

Goal na 13 seconden
Uiteindelijk viel de definitieve beslissing in de wedstrijd een kwartier voor tijd toen invaller Druijf zorgde voor de snelste goal na een invalbeurt in deze eeuw. Nog maar 13 seconden in het veld legde hij de bal in de touwen achter Remko Pasveer.

Derde plaats in zicht
AZ kan zondag stijgen naar de gedeeld derde plaats van de Eredivisie met evenveel punten als Vitesse en Feijenoord. Dan moet de ploeg van Pascal Jansen wel de inhaalwedstrijd tegen FC Utrecht winnen. In dat geval komen de Alkmaarders op 5 punten van koploper Ajax, dat gisteren 2 punten liet liggen door met 1-1- gelijk te spelen tegen Willem II en op 4 punten van PSV.

Direct na de winterstop, op 10 januari , treffen Ajax en PSV elkaar in Amsterdam en drie dagen later komen AZ en PSV elkaar tegen in Eindhoven.