Vergunning rond verbouwing Sint-Josephkerk tot appartementencomplex

Foto: Wim Meijer Fotografie

ALKMAAR – De omgevingsvergunning voor een grondige verbouwing van de Sint-Josephkerk aan de Nassaulaan is binnen. Vlak voor kerst gaf de gemeente Alkmaar toestemming om appartementen te maken van het rijksmonument uit 1909.

(bron: NH Nieuws)

De Dominicusparochie zal de kerk overdragen aan de nieuwe eigenaar, Vink Bouw, een projectontwikkelaar uit Nieuwkoop. Van de negen appartementen worden er zeven in de kerk gerealiseerd en twee in de pastorie, meldt erfgoedstichting Adapt.

Het rooms-katholieke parochiebestuur heeft de Alkmaarse Sint-Josephkerk losgelaten vanwege de ontkerkelijking: steeds minder parochianen maken gebruik van de kerk. Ook de onderhoudskosten moeten door een steeds kleinere gemeenschap worden opgehoest.

Verzet
De sluiting van de Sint-Josephkerk en de verbouwing tot appartementencomplex is omstreden. Boze parochianen kwamen in augustus 2017 nog in verzet tegen de sluiting. Oud-wethouder Nico Alsemgeest riep in juni 2019 de politiek op om in debat te gaan. In oktober van dit jaar uitte een oud-architect van het bisdom Haarlem-Amsterdam in een interview met de Alkmaarsche Courant zijn verbazing over de kapitaalvernietiging vanwege een recent gesubsidieerde restauratie van de kerk.

Commercieel
NRC Handelsblad sprak begin deze maand nog met hoogleraar Theo Schuijt uit Alkmaar, die vindt dat de Josephkerk niet in de handen van een commerciële projectontwikkelaar had mogen komen. De prijzen van de appartementen variëren tussen de 700.000 euro tot 1,4 miljoen euro. Een half jaar na de start van de verkoop zijn drie van de negen appartementen verkocht.

(foto: Wim Meijer Fotografie)

Reacties

Cookieinstellingen