Positieve corona verhalen in de Sport #7: Alternatieven bedenken, brainstormen, schakelen en ACTIE

Vampierrun
Vampierrun
Foto: Alkmaar Sport

Er is veel gebeurd het afgelopen jaar. De sportwereld stond op z’n kop, maar heeft daar ook veel positiefs uit kunnen halen! Daar staan we deze dagen rond de jaarwisseling graag even bij stil met onze 7-delige terugblik. Vandaag het laatste deel, over hoe het team van Alkmaar Sport dit jaar doorkwam. Een jaar van heel veel evenementen die niet doorgingen en over alternatieven die werden bedacht.

Alternatieven bedenken, brainstormen, schakelen en ACTIE

Het event team van Alkmaar Sport was er begin 2020 helemaal klaar voor. Minimaal vijf grote projecten stonden op de agenda waar gedurende het hele jaar naartoe gewerkt zou worden. En vlák voor het eerste evenement, een mega sportdag voor scholieren van het Voortgezet Onderwijs uit de hele regio, was daar corona. Een tot dan toe onbekend virus leidde tot de annulering van evenement één, maar ook evenement twee, drie, vier én het vijfde evenement in december konden allemaal niet doorgaan. Wat je dan doet? “Schakelen. Eerst even verwerken, dan schakelen en doorgaan. Alternatieven bedenken, brainstormen, overleggen, en actie,” aldus Marlou Zuurbier, coördinator van het event team.

Dat het zo’n vreemd jaar zou worden had niemand kunnen voorspellen. “In maart hoopten we dat de Koningsspelen in april nog wel door konden gaan. In april dachten we dat na de lockdown misschien nog wel kans was op een vergunning voor de Pinksterun, of dan in ieder geval voor de avond4daagse in juni. Maar neehoor, het werd langzaam duidelijk dat dat er écht niet in zat.” In het huidige perspectief gezien was het wellicht naïef te denken dat een maand later alles weer ‘gewoon’ zou zijn, maar ook toen in december nog geen sportgala georganiseerd kon worden, was dat voor iedereen een teleurstelling. “Maar we hebben niet stil gezeten!”.

Buitensport

Alternatieven
Niet naar kantoor, sportaccommodaties gesloten, geen scholen open. Maar voor de leden van het event team zéker geen rust. “Er kwamen veel vragen van sportverenigingen, we hebben projecten opgepakt die lange tijd stillagen of wel wat innovatie konden gebruiken. We pasten de draaiboeken van de komende evenementen aan aan de nieuwste regels. Alles om in de startblokken te staan voor als we groen licht kregen.” Groen licht kwam er echter helemaal niet meer, dus ging men op zoek naar alternatieven. “Grote sportdagen konden niet, maar kleine wel. Als we geen personeel konden inzetten, konden we misschien wel materialen faciliteren? En als de mensen hun huis niet uit konden om in beweging te komen, dan konden we toch naar de mensen toe gaan?” Alternatieven werden ook gevonden in de Home Edition van de avond4daagse waar toch nog honderden Alkmaarders zich voor aanmeldden. Ook werd voor de kinderen in oktober rond Halloween een Vampierun georganiseerd, als alternatief voor de Kinderun bij De RAADHUIS Pinksterun. “Het is gewoon belangrijk om te blijven bewegen. Als wij dat veilig kunnen stimuleren zijn we op het moment de eerste die dat oppakken. Continue kijken we wat wél mag, en dan starten we weer wat op. Uiteraard niet alleen, alle sportservice collega’s zijn hier nauw bij betrokken, we hebben ze bij het uitvallen van onze evenementen wel wat meer kunnen ondersteunen dan anders. En het geldt natuurlijk voor veel collega’s binnen Alkmaar Sport die keihard hebben doorgewerkt de afgelopen maanden. Want de sportwereld lag en ligt zéker niet stil hoor!” besluit Marlou.

Avond4daagse

Positief het jaar afsluiten
Gebruikelijkerwijs sluit Alkmaar Sport het jaar af met een sportgala, waar de sportkampioenen van Alkmaar worden gehuldigd in vijf categorieën. “Vorig jaar zaten we met 400 man in een zaal in Podium Victorie en kregen de sporters ontzettend veel aandacht. De winnaars en overige genomineerden staan in het zonnetje en zijn op dat moment hét voorbeeld voor anderen in hun tak van sport of bij de club. Een promotiemomentje dus,” aldus Sanne Wunderink, organisator van het sportgala. Dit jaar besloot Alkmaar Sport in overleg met de gemeente het gala af te gelasten. “Het gebruikelijke podium konden we niet bieden, bovendien heeft niet iedere (top)sporter optimaal kunnen presteren in het afgelopen jaar.” Omdat het event team het jaar tóch positief wilde afsluiten zijn verenigingen gevraagd hun coronaverhaal te delen. De verhalen zijn online gedeeld en een aantal verenigingen heeft zo tóch nog even een podium gekregen. “We hopen dat onze positieve boodschap is overgekomen. We hebben veel gedaan en geleerd het afgelopen jaar. In 2021 gaan wij er in ieder geval weer volledig voor, en gezien de reacties die zijn binnengekomen denken veel sporters en sportaanbieders er net zo over!”

Cookieinstellingen