Het is vakantie #1: Rennen voor een kampeerplekje

Foto: Wikipedia

Gedurende de zomervakantie regelmatig bijzondere vakantieverhalen op Nieuws.nl. Mooie vakantiegerelateerde verhalen uit heden of verleden, en nu en dan leuke tips voor de zomervakantie. Vandaag, in het eerste deel van ‘Het is Vakantie!’ het verhaal van de al vele decennia mega-populaire Camping Bakkum, waarvoor je echt ’tot het gaatje’ moet gaan om een plekje te veroveren.

Dat je er in het hoogseizoen niet aan ontkomt om een plekje op jouw favoriete camping te reserveren is niets nieuws. Van Egmond aan Zee tot aan de stranden van Zuid Frankrijk is in de maanden juli en augustus nauwelijks een vrij plekje te vinden. Maar dat je zelfs je hardloopschoenen uit de kast moet halen om een kampeerplekje veilig te stellen is bijna ondenkbaar.

Camping Bakkum
Toch is het een verschijnsel wat bij ons in Noord Holland, en dan met name in Bakkum, niet geheel  onbekend in de oren klinkt. In 1948, toen het enthousiasme voor kamperen fors toenam, bleek de duincamping in Bakkum erg populair. Ieder jaar meldde zich steeds meer mensen voor een vast kampeerplaats voor de hele zomer. Zelf veel meer mensen dan er plaatsen waren. Daarom bedacht men een ‘sportieve manier’ om de kampeerplaatsen te verdelen: een soort hardloopwedstrijd.

Rennen en ‘claimen’
Bij de ingang van het kampeerterrein werd een touw gespannen waarachter alle potentiële kampeerders moesten plaatsnemen. Op het moment dat het touw werd weggehaald ontstond een run naar de beste plekken. Wie het eerst bij zijn favoriete plaats aankwam kon dit ‘claimen’: door een voorwerp achter te laten en het nummerplaatje van de plek als bewijs te tonen.

Toch niet helemaal eerlijk
De bedoeling was dat dit ‘systeem’ de zweem van vriendjespolitiek zou wegnemen. Toch ging het ook hier niet echt eerlijk aan toe. Sommige kampeerliefhebbers huurde getrainde hardlopers in van atletiekverenigingen om voor hun de winnende sprint te trekken naar de favoriete kampeerstek. Dit leidde in het heetst van de strijd soms tot forse ruzies. Daarbij maakten ouderen en minder validen geen schijn van kans.

Nog één keer
Alles met elkaar was dat reden om na twee jaar weer te stoppen met de Bakkumse kampeerterreinrun. Tot… februari 2014. In het kader van het 100-jarig bestaan van de camping werd dat jaar op 2 februari na bijna 65 jaar opnieuw een run georganiseerd met als inzet: lootjes, waarmee kans gemaakt werd op een kampeerplek voor deze zomer op het geliefde kampeerterrein van Bakkum.

Het was een eenmalig succes, want de jaren daarna ging de toewijzing weer op de ‘normale’ manier. En dat betekent: met z’n allen de hele nacht in een slaapzak voor de deur van het campingkantoor.

Een leuk tijdsbeeld van kamperen aan het begin van de jaren vijftig

Reacties

Cookieinstellingen