Vlinders tellen in de Week van de Tuinvlindertelling

De Nationale Vogeltelling is inmiddels een bekend fenomeen. Minder bekend is dat er ook een  tuinvlindertelling is, jaarlijks georganiseerd door de Vlinderstichting. Dit jaar vindt die telling voor de tiende keer plaats van vrijdag 27 juli tot en met zondag 5 augustus.

(klik op de hoofdfoto bovenaan dit artikel voor nog meer foto’s)

Afname dagvlinders in Nederland
Reden van de telling is dat de Vlinderstichting een beeld wil hebben van de vlinderstand in ons land. Weliswaar zien we in onze natuurgebieden en tuinen nog volop vlinders rondvliegen, toch is er reden tot zorg. Uit gegevens van de Vlinderstichting blijkt namelijk dat in de laatste 25 jaar het aantal vlinders in Nederland met 25% is afgenomen. Op dit moment komen er in Nederland nog 53 soorten dagvlinders voor, en dat zijn alweer 17 soorten minder dan voorheen, en de helft van die 53 soorten staat al op de ‘rode lijst’ als zijnde bedreigd.

De Atalanta, de meest getelde vlinder in Nederland.

Door de vlinderstand goed in kaart te brengen hoopt de vlinderstichting de urgentie aan te geven om te komen tot maatregelen om de vlinders te beschermen, en de randvoorwaarden voor hun voortbestaan in Nederland te verbeteren.

Inmiddels is de vlindertelling al een aantal dagen op weg en, zoals het er nu uitziet, lijkt het erop dat de atalanta de ‘huismus onder de vlinders’ is, en het meest wordt geteld. Dit was voorgaande jaren ook al het geval. Klik op Tuinvlindertelling voor meer informatie over de telling en over de vlinders in Nederland.Vlindorado
Weliswaar moeten we het in Nederland doen met een schamele 53 soorten dagvlinders, in andere delen van de wereld vliegen er nog duizenden soorten rond, in allerlei maten en in de meest bijzondere kleuren. Met name in landen zoals Costa Rico, Maleisië en de Filipijnen kom je de meest bijzondere soorten tegen. Toch hoef je niet naar het andere eind van de wereld om deze vlinders te kunnen aanschouwen. In de laatste jaren zijn er ook in Nederland steeds meer ‘vlindertuinen’ gekomen, waarin de omstandigheden van een tropisch woud worden nagebootst en waarin de uitheems vlindersoorten zich helemaal thuis voelen. Zo zien we vlindertuinen als onderdeel van grotere dierentuinen, zoals in Artis en in Blijdorp. Maar ook kent Nederland een flink aantal solitaire vlindertuinen, zoals Vlindorado in Waarland, even opzij van Alkmaar. Van anthuriums en papaya’s naar vlinder
Vlindorado is een nog relatief nieuwe vlindertuin die deze week exact acht jaar bestaat. Op 2 augustus 2010 opende Harald en Pauline Dekker voor de eerste keer de deuren van hun vlindertuin. Voor die tijd was Dekker puur een anthurium- en papayakwekerij. De liefde voor vlinders en tropische planten van Pauline Dekker leidde er echter toe dat er, naast de anthuriumkwekerij een nieuwe activiteit ontstond, die in die acht jaar tijd ongeveer is uitgegroeid tot core business.

Anthuriums en vlinders… een mooie combinatie

Rupsenkwekerij en poppenkast
In die acht jaar tijd is Vlindorado uitgegroeid tot een van de grootste overdekte vlindertuinen van Europa die, gebruik makend van een eigen rupsenkwekerij, ook een aantal tropische vlinders zelf kweekt. Verder importeert Vlindorado wekelijks 500 tot 800 vlinderpoppen uit Costa Rica, Filipijnen en Maleisië. Na een lange reis worden deze poppen opgehangen in de ‘poppenkast’, waar ze kunnen ontpoppen tot een mooie vlinders. Het ontpoppen kan door de bezoekers in veel gevallen worden aanschouwd.

Rupsenkwekerij (l) en poppenkast (r)

Luchtvochtigheid ‘killing’ voor camera’s
Dat een vlindertuin, zoals Vlindorado, een speeltuin is voor iedere hobbyfotograaf mag duidelijk zijn. Toch is het goed om je een paar dingen te realiseren voordat je met je dure camera de vlindertuin binnenstapt. De temperatuur in de vlindertuin ligt namelijk altijd tussen de 28 en 30 graden, zo werd mij verteld door Anandi Post, die als gastvouw van de vlindertuin de bezoekers van volop informatie voorziet. “Als het alleen die temperatuur zou zijn dan zou het nog wel meevallen. Maar je hebt ook te maken met een hoge luchtvochtigheid”.

Gastvouw van Vlindorado Anandi tijdens de rondleiding in de vlindertuin.

Die hoge luchtvochtigheid heeft tot gevolg dat, zowel bij het binnenkomen als bij het weggaan uit de vlindertuin de lenzen van camera’s beslaan. En vocht is iets waar de elektronica van camera’s vaak minder goed tegen kan. Uitkijken dus!

Te warm voor vlinders
Overigens bleek op de dag waarop Nieuws.nl-redacteur Wim Meijer deze reportage maakte dat het ook voor tropische vlinders soms tè warm kan zijn. Weliswaar zijn de vlinders wel bestand tegen temperaturen van boven de 30 graden, maar ze worden er wel uitermate passief van, waardoor het extra lastig was om ze te vinden, laat staan om ze te fotograferen.Vlindorado meer dan alleen vlindertuin
Dat werd echter goedgemaakt door het feit dat in Vlindorado meer te zien is dan alleen vlinders, zoals de talloze tropische bloemen en planten, een vogeltuin met daarin onder andere de groene arassari, een bloemenshop en een gezellige coffee-corner met tropisch terras. Al met al een aanrader voor een ieder die van natuur houdt, en van vlinders in het bijzonder.  Op de vraag wat we in de toekomst mogen verwachten kon Anandi nog geen duidelijkheid krijgen. Wel zouden er plannen bestaan voor een uitbreiding van met name de vogeltuin, maar echt vastomlijnde plannen zouden er nog niet zijn. De toekomst zal ’t leren. Als het zover komt zal Alkmaar.Nieuws.nl er zeker melding van maken.

De groene Arassari voelt zich prima thuis in Vlindorado.
Cookieinstellingen