Alkmaarse Kaasmarkt ook ‘kasie’ voor jeugd

Foto: Wim Meijer Fotografie

Iedere week brengt de Alkmaarse Kaasmarkt duizenden toeristen naar het Waagplein om daar het eeuwenoude ritueel rond de kaashandel te aanschouwen.

Leuk voor toeristen, maar ook leuk voor de Noord-Hollanders zelf. Met name leuk voor de Noord-Hollandse jeugd die op deze manier een speel inkijkje krijgt in een stukje lokale geschiedenis.

Natuurlijk is het voor de gemiddelde Noord-Hollander niets nieuws. Die Kaasmarkt is er tenslotte al ruim 400 jaar. Toch is het zeker voor de jeugd leuk om de Kaasmarkt een keer van heel dichtbij te beleven. Een speelse kennismaking met de eigen stadscultuur.

Het kan gedurende de zomervakantie tijdens de zogenaamde ‘kinderkaasmarkten’. Deze vinden plaats tijdens de ‘normale’ kaasmarkten, iedere vrijdagochtend in de periode van 13 juli tot en met 31 augustus, om 10.30 uur en om 11.00 uur. Tijdens de kinderkaasmarkt (voor kinderen tussen 6 en 12 jaar) neemt de gids de kinderen mee naar het deel dat normaal niet toegankelijk is voor publiek. Hier krijgen ze uitleg door dragers en keurmeesters over het keuren (en vooral het proeven), het dragen, wegen en handelen. Populair onderdeel van de kinderkaasmarkt is dat de kinderen zelf op de kaasweegschaal mogen. En met een beetje geluk behoort een ‘ritje’ op een berrie ook tot de mogelijkheden.

Hieronder een foto-impressie van de Kinderkaasmarkt van vrijdag 27 juli.

Morgen (vrijdag 3 augustus) opnieuw een Kinderkaasmarkt. Kaartjes zijn te koop via de webshop van de VVV of in de VVV-winkel op het Waagplein.

Reacties

Cookieinstellingen