Tall Ship Races Harlingen kùnnen niet stuk ondanks boycotactie Rusland

Foto: Wim Meijer Fotografie

Publiekstrekkers Sedov en Kruzenshtern laten Harlingen ‘links liggen’ in opdracht Russische overheid.

Heel Harlingen, en vooral ook alle Nederlandse liefhebbers van tall ships hadden uitgekeken naar de komst van de iconische Russische schepen Sedov en Kruzenshtern. Commando van de Russische overheid verstoorde echter dit feestje en leidde ertoe dat de twee schepen niet aanmeerden in Harlingen maar in het Duitse Emden. Over het hoe en waarom werd pas gisteravond iets meer duidelijk.

Toen meldde Russische ambassade in een officieel statement dat de ‘recent significant verslechterde Russisch-Nederlandse relatie’ de reden was waarom de twee Russische tallships Sedov en Kruzenshtern niet naar Harlingen waren gekomen.

De ‘Mir’, het Russische tall ship dat wèl is aangemeerd in Harlingen

De Russische ambassade legt de schuld voor de koerswijziging van beide tallships volledig bij de Nederlandse autoriteiten, volgens welke er geen ‘business as usual’ meer mogelijk zou zijn met Rusland. Nederland stelde Rusland in mei formeel aansprakelijk voor het neerhalen van de MH17.

,,Natuurlijk was dit geen keuze van de kant van Rusland’’, aldus zegsman Mikhail Sobolev van de Russische ambassade. ,,Maar we kijken nog steeds uit naar een betere toekomst samen.’’Russen kunnen Harlingens feestje niet slopen
Hoewel het wegblijven van de twee Russische publiekstrekkers een aderlating is voor de organisatie van de Tall Ship Races, is de afgelopen twee dagen gebleken deze deze Russische actie het Harlingense feestje niet kan verstoren.Inmiddels hebben al vele tienduizenden bezoekers hun weg gevonden over de kades van Harlingen en genieten met volle teugen van alle andere indrukwekkende tall ships. Behalve de schepen ook volop muziek, cultuur en ander vertier. Een feestje dat ook morgen, zondag 5 augustus, en maandag (wanneer de Sail Off plaatsvindt) zal voortduren.

Hieronder een foto-impressie van de Sail In op vrijdag 3 augustus. Kijk voor meer informatie en het complete programma voor de komende twee dagen op  Tall Ship Races Harlingen

Reacties

Cookieinstellingen