Afvallen: theorie vs praktijk

Foto: Wim Meijer Fotografie

Iedere week een column op Nieuws.nl van een ondernemers binnen het Oude Administratiegebouw in Castricum die zich bezig houden met o.a. training en coaching, voedings- en gewichtsconsult en traditionele en complementaire geneeskunde.

Vandaag het woord aan gewichtsconsulent Silvia Heijmans over de theorie en de praktijk van het afvallen.

(foto: Florens van der Put)

In theorie is afvallen makkelijk maar in praktijk blijkt het een stuk ingewikkelder te zijn. De theorie is simpel: als je meer eet, dan je nodig hebt, dan wordt je zwaarder. Is het andersom, dus je eet minder dan je nodig hebt, dan val je af.

Als je wilt afvallen dan moet je dus minder eten dan je nodig hebt. Simpel, je gaat gewoon minder eten of meer bewegen, of een combinatie van die twee. Hoeveel je dagelijks nodig hebt kan je berekenen. Bij die berekening houd je rekening met je lengte, je huidige gewicht, je leeftijd en met hoeveel je beweegt.

Heb je die berekening gemaakt dan weet je dus hoeveel kilocalorieën je elke dag moet eten om te blijven zoals je nu bent. Omdat je wilt afvallen, zorg je ervoor dat je minder dan die hoeveelheid gaat eten. Meestal is het advies om 500 kilocalorieën minder te eten dan je nodig hebt. Behalve als je dan onder de 1.200 kilocalorieën uitkomt, dan houd je 1.200 aan. Een lange tijd onder 1.200 is namelijk niet verstandig. En zo val je dus af. Simpel toch?

(foto: Pixabay)

Kilocalorieën en beweging
In de praktijk valt dat echter niet mee. Het begint al met het berekenen van de hoeveelheid kilocalorieën. Dat is best lastig. Op internet vind je websites die de berekening voor je kan maken. Of je echt het aantal uitgerekende kilocalorieën verbruikt is maar de vraag. Waar het meestal “fout” gaat is het inschatten van de hoeveelheid beweging. Over het algemeen schat men dit positiver in dan het in werkelijkheid is. Maar andersom kan natuurlijk ook. Je beweegt meer dan je denkt.

Moeilijker afvallen na eerder crashdieet
Heb je in het verleden een keer een crashdieet (1.000 kilocalorieën of minder per dag) gevolgt? Dan kan het zijn dat je hierdoor nu moeilijker afvalt. Het lichaam gaat snel in standje crisis en gaat dan zuiniger om met de energie. Zo zie je dat de berekende hoeveelheid kilocalorieën niet hoeft te kloppen. Maar het is een goed uitgangspunt om mee te beginnen, je ziet vanzelf of het klopt of niet.

Bijhouden wat je eet
Een ander praktijk probleem is het bepalen hoeveel je eet. Er zijn handige apps beschikbaar waarmee je kan bijhouden wat je eet. In deze apps staan heel veel standaard producten en je kunt zelf van alles toevoegen.

Wat hier nog wel eens mis gaat is het inschatten van de hoeveelheden. Wat jij een normaal portie vindt zou meer kunnen zijn dan de portie die in een app wordt bedoeld. Als je eens weegt hoeveel muesli of yoghurt jij bijvoorbeeld neemt, dan kan dat wel eens een eye-opener zijn. Je moet de informatie direct nadat je iets gegeten hebt invoeren. Als je wacht tot het einde van de dag, dan weet je niet altijd meer wat je precies hebt genomen. Die twee dropjes waar je geen weerstand aan kon bieden ben je tegen die tijd allang vergeten.

(foto: Pixabay)

Uitdagingen
Uiteindelijk gaat je dat met die kilocalorieën na een beetje oefening wel lukken en weet je een negatieve energiebalans te creeeren. Je gaat afvallen!

Maar dan komen er andere uitdagingen:

  • Je hebt het weekend een feestje, wat nu?
  • Je had een rotdag op het werk en toen je thuiskwam waren de kinderen vervelend. Je bent moe en hebt geen zin meer om te koken. Dan maar iets halen of een avondje makkelijk.
  • Je bent verdrietig of gestresst en hebt jezelf aangeleerd dan te gaan snoepen of snacken.
  • Je doet zo je best maar je bent in een week geen grammetje afgevallen!?

Ga je in deze situaties maar eens aan je voornemens houden en alle verleidingen het hoofd bieden. (Over)Eten is bij heel veel mensen gekoppeld aan emoties. Je kan dit met wilskracht best een tijdje het hoofd bieden. Rationeel zijn en je bezig te houden met de kilocalorieën lukt dan wel. Totdat de emoties de overhand krijgen. Dan is het moeilijk om de motivatie vast te houden.

De uitdaging zit hem in het aangaan van het waarom
En dat bedoel ik dus: afvallen is in theorie makkelijk, maar in praktijk blijkt het een stuk ingewikkelder te zijn. Het gaat niet alleen om de kilocalorieën. Iedereen kan uitrekenen hoeveel kilocalorieën je zou moeten eten. En iedereen kan een lijstje downloaden met wat je allemaal wel en niet moet eten. En welk dieet je ook volgt koolhydraatarm, eiwitshakes, sapdieet of “gewoon minder eten” zolang je het doet werkt het. De uitdaging zit hem in het aangaan van het waarom. Waarom doe je wat je doet? Waarom eet je wat je eet? Wat zijn je gewoontes en automatismes? Hoe denk je over jezelf en wat je eet? Zolang je daar het antwoord niet op hebt, en zolang je niet hebt geleerd hoe het anders kan, blijft afvallen moeilijk. Ik zeg niet dat het niet kan, maar het is moeilijk.

Wil je meer weten over mij of mijn praktijk? Kijk dan op www.yourweight.nl of stuur een e-mail naar [email protected]

Cookieinstellingen