Verhaal van de Dag: ‘Stand by Me’ voor het goede doel

Foto: Wikipedia

De rubriek ‘Verhaal van de Dag’ neemt je vandaag 80 jaar mee terug in de tijd, naar 28 september 1938, toen in Henderson, North Carolina, Benjamin Earl Nelson werd geboren, later bekend als Ben E.King, soul- en popzanger, leadzanger van The Drifters en schrijver van de wereldhit ‘Stand By Me’.

(tekst: Wim Meijer)

Soms overstijgt de roem van een nummer die van de zanger of de schrijver. Bij Ben E.King lijkt dit het geval. Daarmee zeg ik niet dat hij als zanger en muziekschrijver het puur van dat ene nummer heeft moeten hebben. Niets is minder waar. Zijn actieve muziekcarrière kent weliswaar het hoogtepunt in de zestiger jaren, maar ook in de daarop volgende 2 decennia liet hij nog regelmatig van zich horen.

Veel soulhits uit vooral de sixties en de seventies vonden het levenslicht via de pen en de stem van Ben E.King. Mooie voorbeelden daarvan, die ook buiten Amerika hoog scoorden in de hitlijsten, zijn onder andere ‘Spanish Harlem’ en ‘Save the Last Dance for Me’. In totaal zong en schreef King 27 albums vol waaruit bijna 70 singles werden gedestilleerd. Ondanks deze ‘massa-productie’ blijft zijn naam toch altijd gekoppeld aan die ene hit uit 1961: ‘Stand By Me’.

Nadat King zelf het nummer op de plaat had gezet en daarmee binnen en buiten Amerika een keiharde nummer-één-hit scoorde is het nummer gedurende de daarop volgende decennia meer dan 400 maal gecovered en op plaat gezet. Daarbij zijn opvallende uitvoeringen van grote artiesten zoals John Lennon, U2 en Bruce Springsteen, Otis Redding en Elton John.

Playing for Change
Een heel bijzondere uitvoering is die van ‘Playing for Change’, een project van de Amerikaanse producer en geluidstechnicus Mark Johnson. In 2002 begon hij samen met zijn collega Whitney Kroenke een project waarin hij op zoek ging naar het geluid van de straat. Bepakt met geluidsapparatuur stroopten ze de wereld af op zoek naar straatmuzikanten. Hun zoektocht ging onder andere langs New Orleans, Barcelona, Zuid-Afrika, Nepal, Ierland en het Midden-Oosten. Overal lieten ze straatartiesten hetzelfde nummer uitvoeren in hun eigen stijl en mixten dat in hun studio vervolgens samen tot ‘Songs around The World’.

Uiteindelijk groeide het idee uit tot een indrukwekkend grenzenoverschrijdend muzikaal project met een groot aantal internationale straatmuzikanten. Doelstelling van ‘Playing for Change’: Een beweging om te inspireren, te verbinden en vrede te brengen in de wereld door middel van muziek, vanuit de gemeenschappelijke overtuiging dat muziek de kracht heeft om grenzen te slechten en afstanden tussen mensen te overbruggen. Daarbij spelen zaken als geografische afkomst, en politieke, economische, spirituele of levensbeschouwelijke achtergronden geen rol.

Muziekscholen
In 2007 werd ook de Playing for Change Foundation opgericht, een non-prof organisatie die als doel heeft om over de hele wereld muziekscholen te bouwen voor kansarme kinderen. Sinds het bestaan van de foundation zijn er al 5 scholen gerealiseerd in Zuid-Afrika, Ghana, Mali, Nepal Rwanda en Bangkok.Stand By Me Foundation
Het kan niet missen dat de uitvoering van ‘Stand By Me’ van ‘Playing for Change’ ook door Ben E.King wordt gewaardeerd, want ook hij heeft al sinds het eind van de zestiger jaren zijn eigen ‘Stand By Me Foundation’ die als doel heeft om fondsen te werven en daarmee organisaties te helpen in de strijd tegen armoede, drugsgebruik, kindermishandeling en verwaarlozing, tienerzwangerschappen en huiselijk geweld. Ook richt de stichting zich op het verbeteren van onderwijs en werkgelegenheid voor kansarme jongeren.

One Love
Het lijkt erop dat alle menselijke waarden samenkomen met het nummer ‘Stand By Me’ en daarmee lijkt het gelijk van ‘Playing for Change’ bewezen, dat muziek een gemeenschappelijke liefde (‘One Love’) is die mensen verbindt en grenzen slecht.

Cookieinstellingen