Column van de dag: Lekker makkelijk

Foto: Wim Meijer Fotografie

Een nieuwe column op Nieuws.nl van de ondernemers binnen het Oude Administratiegebouw in Castricum die zich bezig houden met o.a. training en coaching, voedings- en gewichtsconsult en traditionele en complementaire geneeskunde.

Vandaag het woord aan René Kuil. Als osteopaat is hij altijd op zoek naar waar lichamelijk klachten hun oorsprong vinden. En dat is vaak op een heel andere plek dan waar de klacht wordt ervaren. Zo blijkt uit deze column dat je uit moet kijken met koffie zetten. Beste lezers,

Een aantal weken geleden kwam een vrouw bij mij op het spreekuur. Zij was al eens eerder langs geweest maar had nu een andere klacht welke zij mij wilde voorleggen. Dat is natuurlijk geen probleem.

Ze vertelde mij dat ze sinds kort last had van klachten in haar linker schouder zonder, voor haar, een aanwijsbare oorzaak. Zoals altijd bespraken we de klachten, welke andere lichamelijke klachten er waren en wat de mogelijke oorzaak kon zijn. Dit laatste was haar dus niet duidelijk. Ik vroeg door over de periode vóór de schouder pijn ging doen.

Uit haar verhaal bleek dat ze was begonnen aan een nieuwe baan in een hotel. Zij verzorgde voornamelijk het ontbijt voor zo’n vijfentwintig hotelgasten en schonk ook koffie voor vijfentwintig gasten die in de loop van de ochtend binnen kwamen. Ze vertelde enthousiast dat ze in het hotel werken met een koffiemachine met piston. Hiervoor hadden ze samen met de andere nieuwe collega’s een cursus gehad en kon nu hiermee prima koffie maken. Eén van de stappen is het aandrukken van de gemalen koffie die in de piston gevallen is. Dit wordt gedaan met een soort stamper. In haar enthousiasme maakt ze onbewust ook deze bewegingen welke nodig zijn om de gemalen koffie in de piston te drukken.

Het aandrukken met de stamper deed ze met haar linker gebalde vuist met haar duim als onderste vinger en ze helde met haar hele lichaam naar rechts. Een leek kan zien dat met deze beweging veel spanning in haar schouder opgebouwd wordt. De reden om het op deze manier te doen is dat het hen zo geleerd is op de cursus. Je kunt namelijk volgens de cursusleider op die wijze het meeste kracht zetten om de koffie goed aan te drukken. Dus elke werkdag zijn er zo’n vijftig gasten en die drinken elk wel twee kopjes koffie. Ofwel: minimaal honderd keer deze minder handige beweging maken per werkdag. Ik heb haar aangeraden haar hand bij het stampen andersom te gebruiken om zoveel als mogelijk de extra spanning te vermijden. Uiteraard heb ik haar ook behandeld om spanning in haar schouder weg te nemen.

Bij de volgende behandeling was de klacht nog maar voor dertig procent aanwezig. De nieuwe manier van koffiestampen deed haar lijf goed. Ze heeft het ook tegen haar andere collega’s gezegd en die vinden het ook fijner werken. Soms heb ik zulk makkelijk werk, heerlijk!

Mocht deze column vragen bij je oproepen laat het mij dan weten via mijn email  [email protected] of kijk voor meer informatie op de website www.osteopathiepraktijk.nu

Reacties

Cookieinstellingen