Bouw Energiehub Boekelermeer gestart: slimme oplossing voor een vol stroomnet

16 mei , 17:58 Gemeente
250515ep44600 1024x683
Ed van de Pol
Wethouder Christiaan Peetoom, Ruben van Loon van Liander Ren Frank Brandsen van New Energy Coalition

ALKMAAR – Deonder 15 mei is de eerste paal geslagen voor de Energiehub op bedrijventerrein Boekelermeer. Het gaat om de bouw van een grote batterij die bedrijven op het terrein helpt om slimmer met stroom om te gaan. De Energiehub is een samenwerking tussen netbeheerder Liander, de gemeente Alkmaar en de nieuwe Energiecoöperatie Boekelermeer Haven. De Energiehub moet eind 2025 klaar zijn.

Wat is een Energiehub?

Een Energiehub is een manier om stroom eerlijk te verdelen tussen bedrijven. Zo kunnen meer bedrijven gebruikmaken van het bestaande stroomnet. De hub bestaat uit een batterij, slimme technologie en duidelijke afspraken tussen bedrijven.

Hoe werkt de Energiehub?

De Energiehub bestaat uit:

·        Een batterij van 5 MWh

·        Een slim netwerk (Smart Grid) dat de stroom verdeelt

·        Digitale technologie waarmee bedrijven hun stroomverbruik op elkaar afstemmen

·        Een Congestion Service Provider (CSP) helpt hierbij. Die zorgt dat de afspraken worden nageleefd. Bijvoorbeeld door de batterij te gebruiken op drukke momenten, of door het verbruik tussen bedrijven slim te verdelen.

Deze aanpak is nieuw in Nederland en zorgt voor extra ruimte op het volle stroomnet.

Netcongestie aanpakken

In heel Nederland is het stroomnet op veel plekken vol. Dat heet netcongestie. Door samen te werken in een Energiehub ontstaat er weer ruimte. Bedrijven hoeven minder lang te wachten op een aansluiting en kunnen toch aan de slag.

Wethouder Christiaan Peetoom is blij met deze stap: “Ik ben heel trots dat deze Energiehub op de Boekelermeer wordt gerealiseerd. De bouw van de batterij biedt de toekomstige bedrijven stroom zodat ze kunnen ondernemen. Het is een innovatieve oplossing om zo samen de netcongestie aan te pakken.”

Ook Liander is enthousiast. Regiomanager Ruben van Loon: “We zetten met de start van de bouw weer een mooie en belangrijke stap in dit project. Ik ben blij dat we samen optrekken om mogelijkheden te creëren in tijden van schaarste. Dat lukt namelijk alleen samen met onze klanten en samenwerkingspartners zoals in deze de gemeente Alkmaar. Door flexibel gebruik te maken van het elektriciteitsnet zet Coöperatie Boekelermeer Haven een grote stap naar het toekomstige energiesysteem.”

Samenwerking in een coöperatie

Voor dit proefproject wordt een speciale coöperatie opgericht. In deze Energiecoöperatie Boekelermeer Haven werken bedrijven samen en stemmen ze hun stroomverbruik op elkaar af. Zo gebruiken ze het stroomnet zo goed mogelijk, ook al is het vol.

Europese steun

De Energiehub krijgt 1,1 miljoen euro subsidie van de Europese Unie. Het geld komt uit het Horizon Europe-programma. Dit hoort bij de plannen om van deze regio de eerste ‘Renewable Energy Valley’ van Europa te maken.

Meer ruimte voor woningen

Doordat bedrijven vanuit Oudorp zijn verhuisd naar de Boekelermeer, kwam er ruimte vrij in Oudorp. Die plekken worden nu gebruikt voor woningbouw. Zo krijgt Oudorp, als onderdeel van het Alkmaars Kanaal, een nieuw karakter.

In november 2024 ondertekenden de gemeente Alkmaar en Liander een intentiecontract. Daarmee werd officieel gestart met dit bijzondere project.