Eerste nest bontbekplevier gevonden op het strand van Camperduin

10 apr , 20:11 Natuur
nest bontbekplevier camperduin ton van diepen
Ton van Diepen
Nest Bontbekplevier Camperduin

CAMPERDUIN - Het eerste bontbekpleviernest van dit jaar is zondag 6 april ontdekt op strand van Camperduin. Opvallend: het nest is bijna twee maanden eerder dan voorgaande jaren. Vrijwilligers van Het Groene Strand, die zich inzetten voor bescherming van vogels die op het strand broeden, vonden het nest.

Vroege vondst op uniek broedstrand

De bontbekplevier is een kleine steltloper die broedt op kale zandige plekken zoals stranden en kwelders. In Nederland zijn er jaarlijks maar ongeveer 400 broedparen. Buiten Texel broedt de soort in Noord-Holland uitsluitend bij Camperduin. Het nest is nauwelijks zichtbaar: een simpel kuiltje in het zand, soms aangekleed met wat schelpen. Hierin legt het vrouwtje meestal vier eieren, waar ze ongeveer 25 dagen op broed. De kuikens verlaten direct na het uitkomen het nest en zoeken zelf naar voedsel tussen het aanspoelsel op het strand, terwijl de ouders ze beschermen.

bontbekplevier (foto: Wikipedia / Andreas Trepte)
bontbekplevier (foto: Wikipedia / Andreas Trepte)

Vrijwilligers beschermen nesten en kuikens

Op het strand van Camperduin zijn tientallen vrijwilligers van Het Groene Strand al vijf jaar lang actief om de natuur meer ruimte te geven. De bontbekplevier profiteert zichtbaar van deze inspanningen: elk jaar worden meer nesten gevonden en beschermd. Omdat de eieren nauwelijks opvallen in het zand, is het risico op vertrapping door wandelaars of spelende honden groot. Vrijwilligers sporen de nesten op, plaatsen een omheining en vaak ook een nestbeschermer van gaas.

Help mee: houd afstand en let goed op

Komende maanden worden meer nesten verwacht. De overgang van strand naar de lage duintjes zijn tijdelijk kwetsbaar broedgebied. Rust is erg belangrijk voor broedende vogels, als deze wordt verstoord verlaten ze het nest. Jonge kuikens, ook wel ‘pulletjes’ genaamd, zijn goed gecamoufleerd en schuilen vaak tussen het aangespoelde wier, waar ze ook hun voedsel vinden. Let daarom goed op waar je loopt, houd ruim afstand en honden aan de lijn!

Het Groene Strand is een initiatief van LandschappenNL - in Noord-Holland is dat Stichting Landschap Noord-Holland - die zich samen met Stichting Duinbehoud, IVN Natuureducatie, Vogelbescherming Nederland en Stichting ANEMOON inzet voor de natuur op het Nederlandse strand. Het project wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij.