Vanavond mars voor vrijheid meningsuiting

Victorientje vanavond middelpunt protest.
Foto: commons.wikimedia.org

De aanslag in Parijs op de redactie van Charlie Hebdo leidt overal tot massaprotesten. Ook in Alkmaar, de ‘stad van het verzet’, wordt op vandaag een mars voor de vrijheid van meningsuiting gehouden.

Om 18 uur vanavond verzamelt iedereen, die zich geraakt voelt door de gebeurtenissen in Parijs, zich op het Waagplein. Van daar vertrekt de mars rond 18.15 uur naar het standbeeld van Victorientje, symbool van het Alkmaars verzet (Van Alkmaar de victorie). Bij ‘Victorientje’ houdt burgemeester Piet Bruinooge een korte toespraak over het belang van mogen zijn wie je bent en mogen zeggen wat je denkt.

De Alkmaarse mars is een initiatief van de gemeenteraad. Juist in Alkmaar, de stad die zich in 1573 onder het juk van de Spanjaarden uit vocht, verdient volgens de volksvertegenwoordigers de vrijheid van meningsuiting speciale aandacht.

De mars is uitdrukkelijk bedoeld als hart onder de riem voor alle mensen die elkaar en de ander een plek onder de zon gunnen en zeker niet als vehikel voor het uiten van antireligieuze gevoelens.

Reacties

Cookieinstellingen