Schep mee voor aanhangertje bodemverbeteraar

Gratis compost scheppen.
Foto: gemeente Alkmaar

Inwoners van de gemeente Alkmaar kunnen zaterdag (18 april) gratis compost ophalen. De actie heeft plaats tussen 9 en 16 uur bij Stadswerk072 aan de Herculesstraat 71 in Alkmaar.

Inwoners dienen zelf een schep mee te nemen om de compost in een meegebrachte aanhanger of zak te scheppen. Stadswerk072 organiseert deze actie samen met HVC, die de compost beschikbaar stelt.

De compost wordt gemaakt van het ingezamelde groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval). Wanneer inwoners dit gebruiken in hun tuin, hergebruiken zij hun eigen afval op een nuttige manier. Iedere volle groene rolemmer van 140 liter staat gelijk aan zo’n vijftien tot 20 kilo compost.

Alleen van goede kwaliteit gft kan compost worden gemaakt. Dit kan nuttig worden gebruikt als bodemverbeteraar. Het verbetert de structuur van de grond en regelt de doorlaatbaarheid. Bovendien activeert compost het leven in de bodem en slaat het voedingsstoffen voor planten op.

Compost is goed voor zowel zand- als kleigrond. Zandgrond krijgt meer samenhang en wordt beter vochthoudend, terwijl kleigrond juist meer lucht krijgt en daardoor beter is te bewerken. Compost gemengd met wat aarde, is ook goed te gebruiken als potgrond of tuinaarde. Ten slotte gaat compost bodemziekten tegen.

Afbreken

HVC heeft momenteel een vergistinginstallatie in Middenmeer en Zwolle. Vergisting is de afbraak van organisch materiaal door bacteriën in een zuurstofloze omgeving. De bacteriën zetten de organische stoffen in het gft in een aantal stappen om in biogas. Dit bestaat voor het grootste deel uit methaan (circa 60 procent CH4) en koolstofdioxide (CO2). Methaan is ook het hoofdbestanddeel van aardgas en is het brandbare deel van biogas.

Het gft verblijft ongeveer twee tot drie weken in de vergistingreactor en slinkt door de omzetting tot biogas ongeveer de helft in volume. Dit ‘ontgaste’ materiaal wordt ontwaterd en daarna omgezet in compost. Al met al wordt gft dus niet alleen gecomposteerd, maar ook omgezet in groen gas. En daar kunnen de vuilniswagens bijvoorbeeld weer op rijden.

 

Reacties

Cookieinstellingen