Meer oogslachtoffers door vuurwerk

Foto: Unsplash

Deze jaarwisseling hebben in Nederland 132 mensen oogletsel aan één of meerdere ogen opgelopen door vuurwerk. Een zorgelijke ontwikkeling waarvoor de politiek, zeker in verkiezingstijd, nog steeds de ogen lijkt te sluiten.

Jawel, 132 mensen met oogletsel, en dat alles om een feestje te vieren rond de Jaarwisseling. Het zijn cijfers waarvan de regering niet onder de indruk raakt, zeker niet in verkiezingstijden. Uit angst stemmen te verliezen knijpt men in Den Haag graag een oogje toe, met als gevolg dat een, toch bij veel Nederlanders impopulaire maatregel zoals een algeheel verbod op consumentenvuurwerk, achterwege blijft.

De resultante daarvan vertaalt zich dus in de cijfers van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap: dit jaar opnieuw meer mensen met oogletsel als gevolg van consumentenvuurwerk. In 37% van alle letsels is er sprake van blijvend letsel en in 10 gevallen is het letsel dusdanig ernstig, dat deze mensen blind zijn geworden aan één oog. Twee ogen zijn inmiddels volledig verwijderd. 42% van alle slachtoffers is geraakt door vuurwerk dat door iemand anders is afgestoken.

Deze jaarwisseling is voor de elfde keer het totale aantal door vuurwerk veroorzaakte oogletsels door het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG), de beroepsvereniging van de Nederlandse oogartsen, geregistreerd.

“Ook deze jaarwisseling hebben we als oogartsen weer veel onnodig oogletsel door vuurwerk voorbij zien komen. Vuurwerk is niet veilig, ook al is het legaal vuurwerk. Krijg je buskruit in je oog dan smelt ‘t als het ware je oog weg. Vuurwerk in handen van de consument blijft te risicovol en wij blijven dan ook strijden voor een verbod op consumentenvuurwerk”, aldus Tjeerd de Faber, oogarts in Het Oogziekenhuis Rotterdam en vuurwerkwoordvoerder van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap.

Overzicht oogletsels door vuurwerk*VuurwerkmanifestVuurwerk te onveilig om afgestoken te worden door de burger
In 2009 hebben de Nederlandse oogartsen de motie aangenomen dat zij het afsteken van vuurwerk door consumenten te risicovol en onveilig vinden. Als alternatief geven de oogartsen het advies om openbare vuurwerkshows door de lokale gemeentelijke overheden te organiseren en afgestoken door vuurwerk-professionals. Gezien de aantallen slachtoffers door vuurwerk ondanks de halvering van de gedoogtijd, zijn alle oogartsen in Nederland van mening dat het gedogen van consumentenvuurwerk niet verantwoord is.

In 2014 zijn de oogartsen gestart met het vuurwerkmanifest. Steeds meer organisaties en particulieren sluiten zich daarbij aan. Het vuurwerkmanifest kan nog steeds ondertekend worden en blijft online staan tot het consumentenvuurwerkverbod doorgevoerd is: www.vuurwerkmanifest.nl

* Cijfers tot 29 januari 2019. De definitieve cijfers van de 11e landelijke registratie worden tijdens het NOG-congres op 27 maart 2019 bekend gemaakt.

Cookieinstellingen