‘Pufje doet longpatiënt meer kwaad dan goed’

Foto: CC0

Advertorial HaloClinic – Met mijn chronische luchtwegklachten ga ik sinds kort naar de HaloClinic in Zaandam. Daar wordt in een zoutkamer het geneeskrachtige klimaat gecreëerd zoals dat in Oost-Europese ondergrondse zoutmijnen van nature bestaat. Zelf heb ik geen COPD, maar veel mensen die in Heemstede en Zaandam komen, hebben die invaliderende ziekte wel. Het gastenboek van de kliniek staat vol verhalen van opluchting – geschreven door patiënten die na jarenlange benauwdheid weer vrij kunnen ademhalen; mensen die met minder medicatie toekunnen door gezondheidswinst te behalen.

De HaloClinic wil graag bekendheid en kennis vergroten rond deze behandeling; er is immers voor veel meer mensen met luchtwegaandoeningen gezondheidswinst te behalen, kwaliteit van leven te verbeteren, en dat zonder de schadelijke bijwerkingen die het artikel noemt! (NB dit alles tegen veel lagere kosten)

De werking van zout in de longen

Positieve ervaringen bij HaloClinic

 Wonderlijk is echter dat in de tien jaar dat de zoutkamer in Nederland bestaat, het Longfonds niet reageert op uitnodigingen van en informatie over de kliniek, en verschillende artsen ongeïnteresseerd tot zelfs afwijzend reageren op de positieve ervaringen van hun eigen patiënten. Waarom? Welk belang is gediend met het tegenhouden van (ontwikkeling van en onderzoek naar) deze niet-invasieve therapie voor volwassenen en kinderen al v.a. zes maanden? Zou het hier niet om gezondheid van maar om geld draaien? Anders gezegd: zou de farmaceutische industrie, die ‘bijna alle studies naar inhalatiemedicijnen sponsort’ het eigen financiële belang zwaarder laten wegen dan de gezondheid van de patiënten waarvoor zij medicijnen ontwikkelen? En heeft de farmaceutische industrie dan wellicht ook een dikke vinger in de pap bij het Longfonds?

Leonie de Leeuw, Hoorn

 

Reacties