Alkmaar verwelkomt massaal Sinterklaas en zijn Pieten in alle soorten en maten

Foto: Wim Meijer Fotografie

Met feestelijke intocht in Kaasstad zet Goedheiligman de toon voor komende weken: feest voor iedereen met dank aan acrobaat-Pieten, dans-Pieten, muziek-Pieten, strooi-Pieten, zwarte- en roetveeg-Pieten.

Met de aankomst van Sinterklaas en zijn Pieten op het Waagplein in Alkmaar en de daarop volgende feestelijke rondtoer door de stad is de toon gezet voor de komende weken. Feest, feest en nog er eens feest! Dansen kinderen, dansende Pietjes, volop kinderen verkleed als Sint of Piet, ieder in eigen kleur en kledij, lachende ouders, genietend van het plezier van hun kinderen en, niet te vergeten, ook een dolenthousiaste Sinterklaas die maar met moeite zijn neiging kon onderdrukken om zelf mee te dansen.Ook burgemeester Piet Bruinooge, bijgestaan door wethouder Elly Konijn-Vermaas, genoot zichtbaar van het feit dat Sint weer voet aan wal had gezet in zíjn stad. Terwijl hij zijn hooggewaardeerde gast uit Spanje toesprak en rondleidde over het Waagplein, vermaakten zijn Pieten zich kostelijk op de plek waar anders wekelijks de Beemster-kazen worden verhandeld door het Alkmaars Kaasdragersgilde.Edammertje of Alkmaardertje?
Willem Borst, Kaasvader van datzelfde Kaasdragersgilde, maakte van de gelegenheid gebruik om Sint, hoe kan het anders, een kaasje aan te bieden. Opvallend was dat het een ‘Edammertje’ betrof, die door de scherpzinnige Sint meteen werd omgedoopt in een ‘Alkmaardertje’. Aansluitend op dit officiële momentje zagen de andere kaasdragers hun kans schoon om ook nu, buiten het seizoen, in conditie te blijven, door met hun vertrouwde berries, roetveeg-Pietjes over het Waagplein te dragen.Nieuwe schimmel Ozosnel
Na de ontvangst op het Waagplein verplaatste Sint en zijn gevolg zich via de Mient naar de hoek van de Langestraat waar het nieuwe paard van de Goedheiligman, Ozosnel, stond te wachten. Afgelopen jaar is Sint’s trouwe schimmel Amerigo met pensioen gegaan, en het is nu aan Ozosnel om in de periode van vandaag tot en met 5 december Sinterklaas door het land te voeren. Zijn debuut in Alkmaar was in ieder geval een succes. Alsof hij nooit anders had gedaan stapte hij door het centrum van de Kaasstad zonder zich ook maar iets aan te trekken van de drukte om hem heen.Spontane ovatie voor jonge roetveegpietjes
Vuurproef was wellicht de doorkomst van de stoet door de Koorstraat, de door de Gemeente Alkmaar aangewezen locatie waar de leden van actiegroep ‘Kick Out Zwarte Piets’ zich mochten opstellen en mochten demonstreren. Op basis van ons grondwettelijke recht op demonstratie een terecht besluit van het College. Dat door de tegengestelde meningen over het uiterlijk van de Pieten toch een wat grimmige sfeer ontstond die niet past bij een kinderfeest, was onvermijdelijk, mede door aanwezigheid van ook een demonstratie van ‘zwarte piet aanhangers’. De twee groepen bleven dankzij de aanwezigheid van tientallen politieagenten van elkaar gescheiden.Hoogtepunt van de demonstratie van KOZP was wellicht de grote groep kleine roetveegpietjes die bij hun passage van de Koorstraat een spontane ovatie kreeg van de demonstranten onder leiding van KOZP voorman Jerry Afriyie, die na afloop voor de NOS-microfoon verklaarde te hopen volgend jaar niet meer te hoeven demonstreren.

En toen het land in
Na de feestelijke tocht door Alkmaar stond Winkelcentrum De Mare nog op het programma van de Goedheiligman, waarna hij met zijn grote gezelschap vertrok uit de Kaasstad om ook de kinderen uit alle andere delen van ons land blij te maken met zijn aanwezigheid en, vooral toch ook, al zijn cadeautjes en lekkernijen.

Zoek jezelf in uitgebreide foto-impressie
Hieronder een uitgebreide foto-impressie van Nieuws.nl-redacteur Wim Meijer. Klik op de foto’s voor grotere (downloadbare) versies.

Reacties

Cookieinstellingen