Ambtenaren doen ‘inval’ bij krant

Artikel zet kwaad bloed op stadhuis.
Foto: j4p4n

Het Alkmaarse gemeentebestuur is ernstig in verlegenheid gebracht. Twee gemeentelijke communicatieadviseurs hebben onlangs een ‘inval’gedaan bij de Alkmaarsche Courant, omdat een artikel kwaad bloed heeft gezet in het stadhuis.

Op maandag 27 oktober staan de ambtenaren in het redactielokaal aan de Voordam en eisen een onderhoud met redactiechef Fred Hoogendoorn en de schrijver van het verhaal ‘De Baat gaat weer eens zijn eigen gang’, over VVD-wethouder Peter de Baat. Het duo van het stadhuis maakt ondubbelzinnig duidelijk dat de toon van het artikel hen totaal niet aanstaat. De gemoederen lopen zo hoog op dat de verslaggever de ruimte verlaat.

Een en ander mailt Hoogendoorn begin november aan burgemeester Piet Bruinooge, zijn wethouders en de fractievoorzitters in de gemeenteraad. Hij roept het college op de afdeling communicatie onder controle te houden en overpeinst: ‘Zijn beide communicatieadviseurs ingehuurd om de communicatie te verzorgen of om campagne te voeren voor leden van het college?’

Intern

Desgevraagd wil de chef niet nader ingaan op wat hij beschouwt als een interne kwestie. Fractievoorzitter Paul Verbruggen van de PvdA daarentegen is wel bereid zijn standpunt te geven. Dat doet hij al eerder, in een mail aan Bruinooge: ‘Omdat wij de vrijheid van de media zeer hoog in ons vaandel hebben, nemen wij deze zaak hoog op. Mocht het zo zijn dat leden van uw college dan wel ambtenaren daadwerkelijk buiten hun boekje zijn gegaan, dan vertrouwen wij er op dat u als voorzitter van het college en verantwoordelijk voor de afdeling communicatie maatregelen treft’.

Nu zegt Verbruggen: “Politici moeten zich niet bemoeien met de journalistiek. Het gebeurt regelmatig dat er scherp wordt uitgehaald naar een partij of beleid, en dan moet je een dikke huid hebben. Anders had je niet in de politiek moeten gaan. Is een stuk je onwelgevallig, ga dan het debat aan, bijvoorbeeld via een ingezonden brief.”

Hij liep vorige week zelf ook mee in de mars naar aanleiding van het drama in Parijs. “Ja, want de vrijheid van meningsuiting is een groot goed.” Dat geldt in Alkmaar blijkbaar niet voor iedereen, gezien de vervolging van journalist André Hoogeboom, die de Onafhankelijke Partij Alkmaar nazi-trekjes had toegedicht (zie ons artikel gisteren). Verbruggen: “De OPA-wethouders en -fractievoorzitter voelen dat als een persoonlijke belediging en de enige weg die hen dan openstaat is via de rechter. Die zal moeten beslissen of hier de persvrijheid in geding is. Ik wacht zijn uitspraak af.”

De afdeling communicatie is tevergeefs om een officiële reactie gevraagd.

 

'Inval bij de krant.'
‘Inval bij de krant.’

 

Reacties

Cookieinstellingen