Twee keer gedupeerd in vijftien dagen

Marestraat, blijkbaar geliefd onder criminelen.
Foto: eigen foto

Inbrekers blijven actief in Oudorp. Vanochtend vroeg werden twee bewoners van de Marestraat gedupeerd. Voor een van hen was het zelfs de tweede keer in vijftien dagen.  De VVD pleit voor bewakingscamera’s in het dorp en meer blauw op straat, nu uit onvrede over de politie wordt geroepen om een burgerwacht.

In 2014 werden met intervallen vele inbraken gepleegd in diverse straten in Oudorp, zoals de Kasteellaan, Slotlaan, Westerstraat en Marestraat. In december hadden in dit deel van Alkmaar liefst veertien woninginbraken plaats en twee pogingen daartoe. De criminelen zijn vooral uit op sieraden en auto’s.

Slapen

Dat ondervond op oudejaarsdag een jong gezin in de Marestraat. Terwijl zij boven lagen te slapen, werd de woonkamer overhoop gehaald. Naast spullen met een grote emotionele waarde namen de ongewenste bezoekers ook de sleutel van de Ford Fiesta mee. Die werd van de oprit van de twee-onder-eenkapper gereden en lijkt van de aardbodem verdwenen.

Een tas met papieren van deze benadeelde, waar de daders niets aan hadden, werd korte tijd later teruggevonden bij een PEN-huisje aan de Westerstraat. Dezelfde familie was in de afgelopen nacht opnieuw aan de beurt. Nu doorzochten inbrekers (mogelijk dezelfden, mogelijk anderen) tevergeefs naar iets van hun gading in de vervangende auto, een Opel Corsa.

De heer des huizes miste vooralsnog niets, maar deed wel een opmerkelijke vondst: een gloednieuwe doucheput. Bleek afkomstig te zijn uit de auto van een buurman twee huizen verder. Want ook die was nageplozen. Vermist wordt onder meer de sleutel van een bedrijfspand, terwijl bijvoorbeeld ski’s gewoon zijn blijven liggen.

Scepsis

Onder aangevers en omwonenden in Oudorp die vorig jaar zijn gehoord tijdens buurtonderzoek, neemt de scepsis over de politie toe. Men heeft niet het idee serieus genomen te worden. “Lang niet alles wordt genoteerd of nagetrokken. Processen-verbaal zijn onvolledig of bevatten fouten.”

Zo kon ook slechts na bemoeienis van www.alkmaar.nieuws.nl  kon een bos (huis- en auto-)sleutels, die op 31 december werd gevonden in de nabijgelegen Westerhout en mogelijk met de inbraken te maken heeft,  aan de politie worden overhandigd. Die weigerde aanvankelijk ‘gevonden voorwerpen’ aan te nemen, ‘want dat hoort thuis bij de gemeente’, maar zag op tijd in dat het hier een mogelijk spoor betrof.

De VVD in Alkmaar heeft die geluiden opgepikt. Woordvoerder John van der Rhee: ”In Oudorp willen bewoners een burgerwacht oprichten, omdat zij zich niet gehoord voelen. Dat kan niet de bedoeling zijn.” Op de site van de liberalen en in vragen aan het college van B en W roept hij op tot actie om de criminaliteitsgolf te stoppen.

”Vorig jaar deden we dat ook al maar toen kregen we vaak smalende reacties als ‘Het is hier geen Wild-West’ en ‘U kijkt te veel Amerikaanse tv-series’. De realiteit ligt echt anders. Helaas blijkt dat onze gemeente nog niet veilig genoeg is en het straattuig hard aangepakt moet worden.”

“Met alleen waarschuwen dat er in de donkere dagen inbrekers actief zijn, komen we er niet”, aldus de VVD’er. “Op korte termijn moeten er mobiele camera’s ingezet in de binnenstad en Oudorp. Ook wil de VVD meer blauw op straat.”

Vvd_logo_groot_in_jpg_format

Reacties

Cookieinstellingen