Intocht Sinterklaas in Alkmaar gaat door met Pieten nieuwe stijl

Foto: Wim Meijer Fotografie

Door coronamaatregelen is lange tijd onduidelijk geweest of de intocht van Sinterklaas in het centrum van Alkmaar en de winkelcentra mogelijk is. De Stichting Intocht Sinterklaas Alkmaar was al druk bezig met alternatieve plannen, maar deze week werd vanuit de Rijksoverheid duidelijk dat onder voorwaarden een intocht zonder coronatoegangsbewijs mogelijk is. Sinterklaas komt dus op 13 november aan in de binnenstad van Alkmaar en de winkelcentra, met Pieten nieuwe stijl.

Intocht 13 november
Vanaf 25 september zijn de coronamaatregelen versoepeld, maar voor vele evenementen is een coronatoegangsbewijs nodig. Deze week werd duidelijk dat dit niet het geval is voor de intocht van Sinterklaas. We zijn de boot dus aan het oppoetsen en het paard aan het borstelen. Samen met de gemeente wordt de intocht op 13 november a.s. de komende weken uitgewerkt en moet duidelijk worden hoe we het precies kunnen organiseren.

Pieten nieuwe stijl
Binnen de stichting is de afgelopen tijd goed gesproken over de Pieten. De stichting benadrukt dat Sinterklaas een geweldig kinderfeest is, waarbij de kinderen centraal staan. Het uiterlijk van de Pieten is landelijk een discussie en ook binnen de stichting hebben we deze discussie op constructieve wijze gevoerd. Het is een lastige afweging geweest en met pijn in ons hart hebben we besloten afscheid te nemen van de traditionele Pieten en voor een nieuwe stijl te gaan. Hoe onze Pieten er dit jaar precies uit gaan zien werken we ook de komende weken verder uit.

Lida Mathot (Voorzitter Stichting Intocht Sinterklaas Alkmaar): “We zijn ongelofelijk blij dat we dit jaar weer een echte intocht van Sinterklaas kunnen organiseren. Met vol enthousiasme richten we ons op de uitvoering. De discussie over het uiterlijk van de Pieten was uiteraard een lastige. We hebben er nooit verkeerde bedoelingen mee gehad. Ongetwijfeld zijn ook dit jaar onze Pieten weer de vrolijke vrienden van de Sint.”

Anja Schouten (burgemeester Alkmaar): “Sinterklaas is een fantastisch kinderfeest waarbij ik uiteraard van de partij ben. Ook als gemeente gaan we ons best doen om van de intocht iets leuks voor de kinderen te maken. Ik begrijp dat de stichting voor een lastige afweging heeft gestaan over de Pieten. Ik vind het moedig dat zij samen het constructieve gesprek zijn aangegaan en tot een gezamenlijk besluit zijn gekomen.”

Reacties