STOKED! lanceert SOEPP- als tweede Zoigl-stube in Alkmaar

Foto: Stoked Beer

SOEPP is de eerste locatie in Alkmaar waar Zoigl op tap verkrijgbaar is, en hiermee de eerste “Zoigl-stube” van Alkmaar. Voor hun tweede bier hebben de Bergense brouwers zich laten inspireren door een eeuwenoude brouwtraditie uit Duitsland. Het bier Zoigl past qua karakter perfect bij de herfst. De brouwers willen zoveel mogelijk van de eeuwenoude traditie behouden en is een eerbetoon aan een unieke brouwtraditie.

Een eerbetoon aan een unieke brouwtraditie
Het brouwen van Zoigl is  een diepgewortelde traditie die nog enkel standhoudt in een klein gedeelte van Beieren. Het is een ongefilterd bier van lage gisting dat al sinds de middeleeuwen op ambachtelijke wijze wordt gebrouwen in een gemeenschappelijke brouwerij.  Tegenwoordig koesteren nog maar vijf gemeenten deze traditie en neemt het aantal Kommunbrauereien met brouwrecht af, waarmee het traditionele Zoigl-bier een bedreigde biersoort is.  Het unieke van het brouwen is dat na het brouwen in de Kommunbrauhaus de lagertanks mee naar huis werden genomen. Zodra het bier voor consumptie gerijpt was hing de Zoigl waard een zogenaamde Zoigl ster aan de gevel. Een teken dat iedereen welkom was om het te komen proeven. En zo kwam het dat je Zoigl enkel kon proeven in deze huiskamercafés waar het bier vers voor je getapt werd. . De brouwers willen met de introductie van  Zoigl een jaarlijkse traditie starten voor alle bierliefhebbers van Nederland.

SOEPP: het echte huiskamergevoel
De brouwers introduceren Zoigl met respect voor de oude traditie en voorzien elke STOKED! Zoigl-stube, die Zoigl op tap heeft van een STOKED! Zoigl uithangbord. Omdat STOKED! Zoigl eens per jaar wordt gebrouwen zal het bier maar kort verkrijgbaar zijn. De primeur voor Alkmaar is toegekend aan de SOEPP. Zoigl staat voor de brouwers symbool voor samenzijn, vriendschap en ontmoeting, en ook voor een hechte community. Soepp heeft natuurlijk ook een hele intieme bijzondere sfeer en is bij uitstek een huiskamercafé, waar Zoigl helemaal tot zijn recht komt. De brouwers zijn heel blij met eigenaar Sophie, omdat ze  vanaf dag één STOKED is over hun eerste biertje én omdat het restaurant heel goed past bij de traditie om Zoigl te serveren in een huiskamercafé, waar veel mensen bijeenkomen en iedereen welkom is.

Sophie van SOEPP vult aan “Ik heb de STOKED! Unfiltered Lager al vast op tap. Toen ze mij benaderen om ook Zoigl op tap te nemen, en het bijzondere verhaal erachter vertelde aarzelde ik geen seconde. Het hele idee, achter Zoigl vind ik geweldig.  Dat de timmerman nog aan tafel zit bier te drinken met de rechter spreekt mij enorm aan. Het eerste idee van SOEPP was ook een grote pan soep op tafel zetten en delen en kletsen met elkaar aan een lange tafel”.

Het bier
De brouwers hebben moderne brouwtechnieken toegepast voor een ambachtelijke versie van Zoigl. Traditionele ingrediënten zijn gecombineerd met favoriete mouten en Nobel hoppen en geven deze nieuwerwetse Zoigl een unieke smaakbeleving. . Biersommelier Frits Dunnink beschrijft het bier als volgt: “Deze ‘Tribute to Zoigl’ is een hartverwarmend najaarsbier geworden. Met hartige mouttonen (mede dankzij het gebruik van haver) en een subtiel vleugje ‘Rauch’, gebalanceerd door een vriendschappelijk zoetje. Klassieke Duitse nobele hop zorgt voor elegante, pittige bitterheid. Qua karakter voegt dit ‘Zoigl’ zich tussen een traditioneel Helles en het wat meer barokke Märzen. Een mooie aanvulling wat betreft bieren voor het herfstige seizoen, voor wie het Nederlandse bo(c)kbier wellicht aan de zoete en plakkerige kant is. En voor alle andere liefhebbers natuurlijk, voor wie bier alles met ontdekken en proeven te maken heeft.”

Verkrijgbaarheid
Via de website van de brouwers stokedbeer.com houden ze een plattegrond bij waar je op dit moment Zoigl kunt verkrijgen. Iedere locatie koopt namelijk op voorhand een beperkt hoeveelheid in en op is op. Op die manier wordt het tijdelijke karakter van de herfstbrouw – die deze Zoigl is – onderstreept. Daarnaast is  Zoigl ook via hun website te bestellen.

Reacties

Cookieinstellingen