Meest gegoogeld in 2021: Avondklok, Peter R. de Vries, Formule 1 en Euro Voetbal 2020

Foto: Wim Meijer Fotografie

Wat zouden we zijn zonder Google? Alles wat we zo’n beetje van deze wereld willen weten zoeken we op met deze zoekmachine. En daarmee is Google meteen een mooi toetsingsinstrument om te zien wat ons bezighoud. Pricewise zette van het afgelopen jaar op rij wat per maand de meest gezichte items waren wat leidde tot onderstaand jaaroverzicht.

(bron: Pricewise)

Dit jaar kende z’n ups en downs en dat is te zien aan de zoekopdrachten in Nederland. Nadat vorig jaar in het teken stond van corona, was de hoop op 2021 gevestigd. Het jaar waarin het leven hopelijk weer een beetje normaal zou worden. Nu het jaar bijna ten einde is, blijkt dat die hoop geen waarheid werd. Maar uiteraard was 2021 meer dan alleen corona.

Januari

  1. Rellen
  2. Avondklok
  3. Rico vs. Hesdy

Het jaar begon niet vlekkeloos. In de persconferentie van 20 januari werd de avondklok aangekondigd. Deze ging op 23 januari in. Met ingang van de avondklok mocht niemand in Nederland – tenzij noodzakelijk – tussen 21:00 en 04:30 uur naar buiten. Deed je dat wel? Dan riskeerde je een boete. In verschillende steden van het land trokken mensen de straat op om te protesteren. Sommige van deze protesten liepen uit tot rellen, ook wel de avondklokrellen genoemd. Daarbij werd onder andere brandgesticht, werden er andere vernielingen aangericht en werden politie en Mobiele Eenheid belaagd. Ook zochten veel mensen naar informatie over de Eigen verklaring avondklok, waarmee je wel de straat op mocht. En wilden velen in een opwelling een hond kopen of lenen, want daarmee mocht je wel na 21:00 uur de straat op.

Nederlanders zochten naast de rellen en de avondklok ook massaal naar ‘Rico vs. Hesdy’. Op 30 januari vond namelijk een gevecht plaats tussen Rico Verhoeven en Hesdy Gerges. Vooral in streamingsmogelijkheden was interesse. Naast de top 3 werd er ook veel gezocht naar De Vrienden van Amstel Live(stream), nieuws over de GameStop-hype, Donald Trump en zijn Capitool-bestormers én zijn impeachment (afzetting).

Februari

  1. Code rood
  2. Action click en collect
  3. Kieswijzer

Op 7 februari was code rood van kracht door sneeuwstorm Darcy. In bijna heel het land viel sneeuw. Ook stond er een flinke oostenwind. Op 15 februari gaf het KNMI weer code rood af, dit keer voor gladheid door ijzel. In dezelfde periode had Nederland massaal interesse in schaatsen kopen. Logisch, want rond 13 februari stond een groot deel van het land op de schaats op natuurijs. In februari was het naast stormachtig en guur, ook tijd voor click en collect. Winkeliers mochten vanaf 10 februari verkopen via het click & collect-systeem. Deze aanpak was beter dan niets. Winkelen bij niet-essentiële winkels kon namelijk al niet meer sinds deze op 15 december 2020 als onderdeel van de lockdown werden gesloten. Vooral Action bleek heel populair voor het click & collect-systeem. Heel februari werd daarnaar gezocht. Ook de Kieswijzer werd weer flink geraadpleegd ter voorbereiding van de verkiezingen in maart.

Maart

  1. Uitslag verkiezingen 2021
  2. Sarah van Soelen
  3. Avondklok 10 uur

Op 17 maart was het tijd voor de Tweede Kamerverkiezingen. Op 18 maart was een groot deel van Nederland nieuwsgierig naar de uitkomst. De VVD, D66 en PVV waren de grootste partijen. Op 11 maart was er één vrouw heel populair op Google: Sarah van Soelen. De nieuwe, vermoede vriendin van André Hazes jr. En de dag waarop de lente begint, begonnen de zoekopdrachten naar ‘Avondklok 10 uur’. Op 23 maart kwam het officiele nieuws naar buiten dat de avondklok vanaf 31 maart van 21:00 naar 22:00 uur zou gaan.

April

  1. Koningsdag
  2. The Serpent
  3. DMX

Koningsdag, 27 april. Nog steeds geen mogelijkheden voor het grote feest dat we kennen. Wat had de interesse op deze dag? Streamers, 538, vrijmarkten en de staatsloterij. Op 2 april verscheen de Britse, veelgeprezen hitserie, The Serpent op Netflix. De serie is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over Charles Sobhraj, die halverwege de jaren ’70 samen met zijn vriendin tal van moorden pleegde. De moorden werden onderzocht door een Nederlandse diplomaat. En dan was er nog DMX, de rapper van onder andere Party Up (Up In Here) en X Gon’ Give It To Ya, die op 9 april op 50-jarige leeftijd overleed aan een hartaanval die hij kreeg door een overdosis cocaïne. Ook zocht Nederland in april naar moederdaggedichten, -knutselcadeau’s en -kaarten, ramadan, de persconferentie van 20 april en de F1 in Imola.

Mei

  1. Prullenbakvaccin
  2. Songfestival 2021 & Uitslag songfestival
  3. UEFA EURO 2020

De website prullenbakvaccin.nl werkt samen met huisartsen, om mensen te laten zien bij welke huisartsen per dag vaccinaties over zijn. Daar konden mensen die eerder een vaccin wilden een beroep op doen. Met het tegengaan van verspilling en versnellen van het vaccinatieproces. Op dit moment kun je de site nog altijd gebruiken, zoals ze zelf communiceert is het nu de Boostereditie. Van 18 tot en met 22 mei vond het Eurovisiesongfestival plaats in Ahoy Rotterdam, nadat het festival in 2020 werd afgeblazen door corona. Italië won het songfestival van 2021, Frankrijk werd tweede en Zwitserland derde. Nederland werd 23ste. In mei was er nog meer interesse in Europese wedstrijden. Op 11 juni 2021 begon namelijk EURO 2020; het Europees Kampioenschap voetbal dat in 2020 werd verschoven naar 2021. In mei begon de voorpret, want halverwege deze maand nam het zoekvolume naar het EK toe. Vooral op 24 en 30 mei werd gezocht naar wanneer het EK zou plaatsvinden, het speelschema en de selectie.

Juni

  1. Eriksen (Christian Eriksen)
  2. Nederland-Tsjechië
  3. EURO 2020

Juni stond in het teken van het EK, dat tussen 11 juni en 11 juli plaatsvond. Mensen zochten over het algemeen vooral naar het schema en de poules. Eriksen, Nederland-Tsjechië en EURO 2020 werden in korte tijd het meest opgezocht. De Deense speler Christian Eriksen staat op nummer 1. Op 12 juni zakte de 29-jarige Eriksen in elkaar tijdens de wedstrijd tegen Finland. Hij moest gereanimeerd worden, maar na een uur was hij gestabiliseerd en weer bij kennis. Het stadion bleef in die tijd vol met toeschouwers die hem toezongen. Ondertussen werkt Eriksen aan zijn fitheid bij zijn oude club Odense BK. Aan het eind van juni, op 27 juni, speelde Nederland de kwartfinale tegen Tsjechië. Nederland verloor met 0-2 en lag daarna uit het EK.

Juli

  1. Peter R. de Vries en Delano G.
  2. Olympische Spelen
  3. Italië-Engeland
Peter R. de Vries (foto: Wikipedia – DWDD 2017)

Het was 6 juli 19:30 uur toen Peter R. de Vries op de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam werd neergeschoten, nadat hij te gast was bij RTL Boulevard. De 64-jarige misdaadjournalist werd daarna zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Het nieuws dat De Vries vocht voor zijn leven kwam al snel naar buiten. Negen dagen later, op 15 juli, overleed Peter R. de Vries in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Op de avond van de aanslag werd onder andere de vermoedelijke schutter aangehouden; de 21-jarige Delano G. Op nummer twee staan de Olympische Spelen. Op 23 juli begonnen de Olympische Zomerspelen, die eigenlijk in 2020 zouden plaatsvinden. Vanaf 18 juli nam de interesse in het programma van de Spelen toe. Vanaf 25 juli was er interesse in de medaillespiegel. In juli was ook de finale van het EK voetbal, waarin Engeland en Italië tegen elkaar streden voor de titel. Italië pakte de beker na het winnen van de penalty’s. Naast deze top 3, waren ook de overstromingen in Limburg (en Duitsland) op 15 en 16 juli veelbesproken nieuws.

Augustus

  1. Paralympische Spelen
  2. Expeditie Robinson 2021
  3. Formule 1 Spa

Na de Olympische Spelen volgden de Paralympische Spelen. Deze vonden plaats tussen 24 augustus en 5 september 2021. Ook deze Spelen waren een jaar opgeschoven. Zoekopdrachten op internet gingen vooral naar de medailles. Verder was er interesse in Expeditie Robinson 2021, waarvan de eerste uitzending op 29 augustus te zien was. Mensen waren vooral benieuwd naar de deelnemers, wanneer het programma begon én het terugkijken van de show. Het was een sportieve maand, want ook de Formule 1 in Spa was populair. De Grand Prix van België werd gehouden op 29 augustus. Max Verstappen werd hier, zonder echt te racen in verband met de regen, eerste.

September

  1. Christopher Reeve
  2. Web App FIFA 22
  3. Gabby Petito

Op 25 september wijdde Google een Doodle aan de geboortedag van Christopher Reeve, de Supermanacteur, filmregisseur en schrijver. Hierdoor was hij veel gezocht. Op 23 september ging de FIFA 22 Web App live, net als de FIFA Companion App. Hiermee kunnen spelers van de game hun FIFA 22-club beheren zonder het spel op te starten op de pc, PlayStation of Xbox. Niet in de top drie, maar wel in het kader van technologie: ook de iPhone 13 was populair. Deze werd op 14 september onthuld tijdens een speciaal daarvoor opgezet event. Op nummer drie staat Gabby Petito, de jonge vlogster die verdween nadat ze samen met haar verloofde een reis maakte langs verschillende nationale parken in de VS. Haar verloofde keerde op 1 september alleen terug en weigerde te praten over haar vermissing. Het lichaam van Gabby (Gabrielle) Petito werd op 19 september gevonden. Op 21 september werd bevestigd dat het om haar ging.

Oktober

  1. WhatsApp-storing
  2. Dansmarathon
  3. Alec Baldwin

Op de avond van 4 oktober kwamen er opeens geen WhatsApp-berichten meer binnen. Ook Instagram en Facebook laadden niet. Er was die dag een wereldwijde storing. Later in de maand vond er ook een storing plaats bij provider Vodafone. Halverwege oktober, op de 16e, was er de grote finale van De Dansmarathon. Dit door John de Mol bedachte dansspektakel startte op 14 oktober. 100 danskoppels probeerden 50 uur lang te dansen en maakten daarmee kans op de prijs van € 100.000,-. Het koppel dat de minste rust zou pakken, pakte de prijs. De winnaars waren Tawatha Steendam en Jermaine Colli. Verder kwam op 22 oktober het nieuws rondom Alec Baldwin naar buiten. Een dag eerder loste de acteur tijdens filmopnames een dodelijk schot op de set voor de film Rust. De acteur schoot met een wapen waarvan hij dacht dat het ongeladen was. Dat was het niet. Hij verwondde regisseur Joel Souza en raakte cameraregisseur Halyna Hutchins dodelijk. Op dit moment lopen er strafrechtelijke procedures tegen de acteur.

Oktober was ook de maand waarin de gasprijs tot een ongekend hoog niveau klom. Energieleveranciers waren genoodzaakt de tarieven flink op te schroeven. Met roodgloeiende lijnen bij leveranciers en vergelijkingssites tot gevolg. Door de hoge gasprijzen konden leveranciers geen goede aanbiedingen doen. En dat was terug te zien in het beperkte aanbod van contracten voor energie bij prijsvergelijkers. De fluctuerende gasprijs en de risico’s die deze met zich meebracht, zorgden helaas ook voor meerdere faillissementen.

November

  1. Sinterklaasjournaal
  2. 2G
  3. Black Friday
(foto: Unsplash – Jeremy Bezanger)

In november is het elk jaar weer tijd voor het Sinterklaasjournaal én Black Friday. Op 8 november was de eerste uitzending van het Sinterklaasjournaal. Mensen zochten vooral naar de spelletjes, een optie om het programma terug te kijken, Dieuwertje Blok en het journaal zelf. Daarnaast was het Black Friday. Niet alleen op vrijdag 26 november, maar ook op de dagen daaromheen waren er tal van acties. Nederland zocht onder andere veel naar Coolblue, Nike, tv’s, airpods, Douglas en Rituals. Ook werd in november het 2G-beleid heel veel gezocht, nadat duidelijk werd dat het demissionaire kabinet dit beleid overweegt of overwoog. Nederland vroeg zich vooral af wat de 2G-maatregel is en wat 2G betekent. Als het beleid ingaat, krijgen alleen de mensen die gevaccineerd zijn tegen en/of genezen zijn van corona toegang tot openbare plaatsen. Dat betekent dat ongevaccineerden niet meer binnenkomen met een negatieve test voor toegang. Het kabinet heeft het 2G-beleid voor nu in de ijskast gezet.

December

  1. Nelson Valkenburg
  2. Kwalificatie F1
  3. René van Kooten

December is nog in volle gang. Op moment van schrijven (7 december) is bovenstaande de top 3 van december. Nelson Valkenburg is de nieuwe commentatorstem van de Formule 1. Hij vervangt hiermee Olav Mol, die met opgestoken middelvinger afscheid nam van de Formule 1. Om in het Formule 1-thema te blijven; op 3 en 4 december werd er flink gezocht naar de starttijd van de kwalificatiewedstrijd op 4 december voor de Grand Prix van Saudi-Arabië. Hamilton won de race en Max Verstappen werd derde. Dan was er nog René van Kooten. De acteur, zanger en musicalster deed mee aan The Masked Singer en werd op 3 december ontmaskerd. Ook de Top 2000 werd veel gezocht.

Cookieinstellingen