Zonovergoten Wandel4daagse Alkmaar beleeft kleurrijke en feestelijke finish op Waagplein

Foto: Wim Meijer Fotografie

ALKMAAR – Gisteren vormde het Waagplein in Alkmaar de feestelijke finishlocatie van de Wandel4daagse Alkmaar, een wandelevenement, georganiseerd door Le Champion, met maar liefst ruim vierduizend deelnemers. Zo’n 2500 van hen liepen vier dagen achtereen onder warme, soms zelfs wat té warme weersomstandigheden over afstanden  van 8,5 – 15 – 20 – 25 en 40 km. De andere 1500 sloten vrijdag aan voor hun ‘Halve Wandel4daagse.

(reportage: Wim Meijer)

Het was voor de 15e keer dat de Wandel4daagse Alkmaar werd georganiseerd. Vorig jaar was de eerste editie na de coronaperiode. Die bracht toen 3600 mensen op de been. Het wandelevenement is dan ook groeiende. Niet vreemd, wandel deze wandelvierdaagse is ideaal voor zowel wandelaars waarvoor de Nijmeegse 4-daagse wat te hoog gegrepen is, als voor wandelaars die Alkmaar zien als een mooie training voor Nijmegen.

De afgelopen 4 dagen voerde de ruim 4.000 deelnemers in een klaverblad rondom Alkmaar.  Zo werd de eerste dag de Polder-, bos- en duinenroute gelopen richting Bergen: routes door oer-Hollandse polders, Villapark Meerwijk en de Ruïnekerk vormden het startsein van de  Wandel4daagse Alkmaar.

Op donderdag stond de Stad van de Zonroute op het programma. Na de start ging men via de visbanken bij de Platte Stenenbrug richting het Oosterhout Park, de Turfmarkt en via het Victoriepark richting de nieuwe stempelpost De Terp in Oudorp. Via het Poldermuseum werd het Park van Luna betreden. Het betekende veel open terrein, wat in combinatie met de brandende zon een forse uitdaging betekende voor de deelnemers.Vrijdag werd het extra druk langs het parcours. Toen sloten ook de ruim 1500 deelnemers van de Halve Wandelvierdaagse aan. Op deze opnieuw warme dag werd de Pelgrimsroute aangedaan. Een echte religieuze wandeldag, waar talloze groene en heilige locaties werden bezocht in de omgeving van Heiloo en de Egmonden, waar Landgoed Willibrordus het middelpunt was. Na de wandeling bleef het erg lang gezellig op het finishfeest, dat dit jaar voor het eerst naast de Grote Kerk plaatsvond.Op de laatste dag stond de Alkmaarse Waterroute op het programma, waar wandelaars de hele dag omringd waren door water. Waar men ook liep op de route was er water in de omgeving. Langs de Alkmaarse grachten, het Noordhollandsch Kanaal en het Recreatiegebied Geestmerambacht. (klik HIER voor de uitgebreide fotoserie van de doorkomst van de wandelaars in Geestmerambacht)En na die Alkmaarse Waterroute gold er nog maar één ding: de feestelijke afsluiting op het Waagplein, waar de 100 meter lange rode loper was uitgelegd, en waar ook burgemeester Anja Schouten, bijgestaan door de kaasmeisjes en de kaasdragers, klaarstond om al die vierduizend lopers en (vooral) loopsters (68% van de deelnemers) welkom te heten na al die kilometers van de afgelopen vier dagen..Groot bedrag gedoneerd aan goede doel ‘t Praethuys Alkmaar
Sinds 2017 is ’t Praethuys Alkmaar het goede doel van de Wandel4daagse Alkmaar. ’t Praethuys is een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten. Vanaf de tweede editie wandelen zij al mee met een team aan de vierdaagse. KWF is vorig jaar aangesloten met het eigen ‘Wandel tegen Kanker-platform’ om geld in te zamelen, dat heeft geresulteerd in een fantastisch bedrag van € 14.043,-. De cheque werd door Jan Houtenbos, bestuurslid van Le Champion, uitgereikt aan Willem Molenaar, voorzitter van ’t Praethuys.

Burgemeester Anja Schouten verwelkomd de deelnemers van van ’t Praethuys bij de finish

Editie 2024
In 2024 vindt de 16e editie van de Wandel4daagse Alkmaar plaats. Deze wordt gehouden van woensdag 12 t/m zaterdag 16 juni. Inschrijven is mogelijk vanaf medio november.

Fotoreportages
Nieuws.nl redacteur Wim Meijer was ook op deze slotdag aanwezig langs het parcours en aan de finish. Hij maakte twee uitgebreide fotoseries.

Klik hier voor de foto’s van de doorkomst in Recreatiegebied Geestmerambacht
en
Klik HIER voor de uitgebreide fotoserie van de finish op het Waagplein.

Hieronder alvast een voorproefje met een kleine selectie:

Cookieinstellingen