Alberto Gaspardo speelt Europese orgelmuziek in Grote Kerk Alkmaar

20 jul 2023, 14:26 Nieuws
0726 alberto 2 kopieren
Aangeleverd
ALKMAAR - De Italiaanse organist/clavecinist Alberto Gaspardo won in Innsbruck de prestigieuze Paul Hofhaimerprijs en werd daarmee de Young ECHO organist van 2023. Op woensdagavond 26 juli om 20.15 uur verzorgt de organist het eerstvolgende zomeravondconcert in de Grote Kerk Alkmaar. Gaspardo speelt orgelmuziek uit Italie, Engeland, Nederland en Duitsland.
Programma en meer informatie
De titel van het orgelconcert op 26 jul is “Durch Adams Fall ist nicht ganz verderbt”. Uit Italië speelt Alberto Gaspardo een Toccata van Claudio Merulo, uit Engeland werken van John Bull en William Byrd, van Hollandse bodem Sweelinck en vervolgens op het grote orgel muziek uit Lübeck van Franz Tunder en zijn opvolger Dietrich Buxtehude. Na de pauze staat de triptiek Praeludium, Trio en Fuga in C-Dur BWV 545 van Bach centraal. De organist besluit zijn Alkmaarse optreden met de zesde Sonate van Felix Mendelssohn over de bekende melodie van het Vater unser.
Kaasmarktconcert vrijdag 28 juli
In de maand juli wordt er in de Grote Kerk Alkmaar elke vrijdag om 12.00 en 13.00 uur een gratis toegankelijk Kaasmarktorgelconcert georganiseerd. De concerten worden verzorgd door Europese organisten, die zorgvuldig geselecteerd zijn door stadsorganist Pieter van Dijk. De concerten duren een half uur en worden uitgevoerd op beide orgels. Op vrijdag 28 juli worden de orgels eveneens bespeeld door Tymen Jan Bronda
Meer informatie en toegangskaarten
Van 5 juli t/m 16 augustus staat in de Grote Kerk Alkmaar de serie ‘Zomeravondconcerten’ op het programma. Elke woensdagavond worden de twee wereldberoemde orgels van de imposante kerk bespeeld door bekende (internationale) organisten. Het zomeravondconcert van Alberto Gaspardo is te beluisteren op woensdag 26 om 20.15 uur. Toegang tot de zomeravondconcerten bedraagt € 9 (CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk betalen € 8) en kaarten kunnen worden gereserveerd via www.grotekerk-alkmaar.nl . De kaasmarktconcerten zijn gratis te bezoeken.