Belager overeenkomstig eis veroordeeld

Belaging zorgt voor veel hinder en overlast.
Belaging zorgt voor veel hinder en overlast.
Foto: commons.wikimedia.org

Joost G. (28) belaagde zijn ex-vriendin uit Alkmaar in 2014 ruim een half jaar. De Alkmaarse rechtbank heeft hem overeenkomstig de eis veroordeeld tot contact- en lokaalverboden voor een jaar, 264 uur onbetaalde arbeid en een celstraf van 200 dagen, waarvan 187 voorwaardelijk.

Daar komt een meldplicht bij de reclassering bij, zolang die instantie dat nodig vindt. Niet in de laatste plaats moet de Uitgeester psychotherapie ondergaan om te voorkomen dat hij opnieuw in de fout gaat. En dat risico is er. In de opgelegde werkstraf zijn 84 uur opgenomen  van een openstaande straf voor soortgelijke feiten. G. heeft al wel zelf hulp gezocht.

De rechters achtten de ten laste gelegde belaging, laster en poging tot zware mishandeling bewezen. “Ondanks haar verzoeken te stoppen, belde hij haar stelselmatig, stuurde berichten (sms’jes) en hield zich op bij haar woning”, aldus het vonnis. “Verdachte heeft eigendommen van vernield en meermalen contact opgenomen met de ouders, broer en vriendinnen van het slachtoffer waarbij hij zich beledigend en bedreigend jegens heeft uitgelaten.”

Ongegrond

Ook heeft G. een brief met daarin ongegronde beschuldigingen verstuurd naar de werkgever van zijn ex, het AMC in Amsterdam. Hij stelt daarin dat de OK-verpleegkundige tijdens haar sollicitatie heeft verzwegen dat ze is veroordeeld voor wietteelt.

Dat was gelogen, want de drugsuitspraak valt acht maanden nadat ze haar arbeidscontract had getekend. Het Amsterdamse ziekenhuis zette haar echter wel op straat. ”Daarmee zij in haar eer en goede naam is aangetast. Voorts is verdachte met zijn auto op de Blekerskade in Alkmaar op en haar hond ingereden. Door adequaat te handelen wist zij te voorkomen dat haar wat overkwam.”

De vrouw heeft volgens het rechtscollege veel last en hinder ondervonden van deze ernstige inbreuk op haar persoonlijke levenssfeer. “Verdachte heeft laten zien geen oog te hebben voor de persoon en de belangen van het slachtoffer. Dit neemt de rechtbank hem kwalijk. “ G. moet de Alkmaarse een schadevergoeding  van ruim 5700 euro betalen.

 

Cookieinstellingen