Vandaag in het Duin #22: Op zoek naar Kraaihei

Kraaihei
Kraaihei
Foto: Theo Baas

Elke maand vertelt Duinbehoud over wat er die maand te zien is in de duinen. Deze maand in de rubriek ‘Vandaag in het Duin’ gaan we op zoek naar Kraaihei

Vandaag de tweeëntwintigste aflevering:

Op zoek naar Kraaihei

Kraaihei komt in ons land nergens zo talrijk voor als in de kalkarme duinen ten noorden van Egmond. Met name de Schoorlse duinen en de Waddeneilanden zijn een bolwerk voor deze soort. Dit kleine, altijd groene dwergstruikje weet daar hele valleien te bedekken. Op warme zomerdagen hangt er dan overal de kenmerkende aromatische geur van Kraaihei.

Kraaihei lijkt in niets op de uitbundig paarsbloeiende struikhei. Zij bloeit in het voorjaar heel bescheiden met kleine purperrode bloempjes die ook nog tussen de blaadjes verborgen zitten. In het najaar verschijnen de zwarte bessen die graag door vogels worden gegeten.

Kraaihei is een soort van de koudere delen van het noordelijk halfrond. De zuidgrens van haar verspreiding loopt dwars door ons land. In de zuidelijke helft zal men haar tevergeefs zoeken. Kraaihei stelt bescheiden eisen aan haar standplaats, ze voelt zich thuis op arme, zure zandgrond in duinvalleien en naaldbossen en op de noordhellingen van het duin (zuidhellingen zijn haar te warm). Weinig andere planten zijn tegen haar onstuimige groei opgewassen waardoor ze grote oppervlakten kan bedekken. Bovendien wordt Kraaihei door herkauwers en de meeste insecten gemeden. De plant is daarentegen wel gevoelig voor betreding en brand. Over dat laatste kunnen ze in Schoorl meepraten.

Duinbehoud is dé onafhankelijke stichting voor bescherming van de kust. In belang van de natuur en mensen. Want de kust, die koesteren we. Meer weten? Ga naar www.duinbehoud.nl

Cookieinstellingen