Nationale boom-uitdeeldag 3 februari: Gratis bomen voor iedereen

Foto: Charles Duijff

Zaterdag 3 februari 2024 wordt de tweede van zeker drie landelijke  boom-uitdeeldagen georganiseerd, gratis bomen voor iedereen die er op tijd bij is.

Op tientallen plaatsen in Nederland worden duizenden boompjes weggegeven.

Deze actie is een samenwerking van Meer Bomen Nu en Stichting M.E.E.R.Groen. Het doel is om circulair boomgebruik in de gemeente te bevorderen: hier kunnen zaailingen die op één plek ongewenst zijn gebracht worden en door mensen die bomen willen planten weer opgehaald worden. Kom jij bomen of stuiken halen bij de MeerBomenNu Bomenhub? Wees er snel bij want op=op!

Hoe werkt het:

Om te voorkomen dat iedereen tegelijk komt, is inschrijving op een tijdslot verplicht. Inschrijven voor een tijdslot kan via de link: St MEERbomenNU 3 februari

Bij aankomst wordt men ontvangen bij een informatietafel en geholpen bij de keuze van boompjes. Het gaat om inheemse bomen en struiken tussen de 50 en 300 cm hoog.

Meer Bomen Nu is een campagne van Urgenda, bedacht door Stichting MEERGroen en op de kaart gezet met hulp van de boeren van de Caring Farmers. Sinds 2020 gaven zij al 1,5 miljoen bomen en struiken gratis weg. Iedere boom maakt elk jaar honderden zaailingen. De meeste hiervan overleven het niet. Ze staan te dichtbij het pad of krijgen te weinig licht. Met vrijwilligers scheppen wij deze boompjes voorzichtig uit om ze bij boeren en burgers een tweede kans te geven. De verplantmethode is goedkoop, logisch en bespaart veel kostbare tijd om klimaatverandering af te remmen en de biodiversiteit te herstellen. Bovendien groeien zaailingen overal, als je anders leert kijken naar de natuur!

In december werden er vanuit de bomenhub bij voorbeeld  in Hoofddorp Haarlemmermeer (de grootste van heel Nederland) al ruim tienduizend boompjes weggegeven. Inmiddels is de bomenhub weer gevuld met allerlei mooie soorten, die uitgedeeld worden op zaterdag 3 februari. Iedereen mag boompjes aanvragen. Beschikbare soorten zijn o.a. vlier, vlinderstruik, meidoorn, kersenboom, hazelaars, bessenstruiken, lariks, beuk, 10 soorten wilgen, veldesdoorn, tamme kastanje, els, es, lijsterbes, en nog veel meer. Voor ieder wat wils. Op meerbomen.nu  kan de beschikbare voorraad ingezien worden.

Wanneer: Zaterdag 3 februari

Voor deelnemende gemeentes in Nederland: Zie St MEERbomenNU 3 februari

St MEERgroen is één van initiatiefnemers van Meer Bomen Nu en redt wekelijks duizenden boompjes in o.a. de Haarlemmermeer. De stichting streeft naar een grotere betrokkenheid bij allerlei vormen van natuurbeheer en beheert inmiddels 71 projecten op 1.100 ha in de regio. MEERGroen staat open voor het in beheer nemen van meer terreinen in samenwerking met andere organisaties. Voor deze en andere mogelijkheden van ecologisch beheer of natuureducatie zoeken we mensen die eenmalig of structureel mee willen denken en werken.

Gratis kan zolang we samen de handen uit de mouwen steken.

Cookieinstellingen