Hortus Bulborum kleurrijke genenbank voor tulpen, hyacinten en heel veel narcissen

Foto: Wim Meijer Fotografie

LIMMEN – Honderdduizenden toeristen uit alle windstreken strijken deze dagen neer in de bollenstreek tussen Haarlem en Noordwijk. Maar de lente houdt niet op boven het Noordzeekanaal, zo blijkt in de Hortus Bulborum in Limmen.

(tekst en foto’s: Wim Meijer)

De Hortus Bulborum is een bollentuin in Limmen die 96 jaar geleden, in 1928, werd opgericht door toenmalig hoofdonderwijzer en tuinbouwleraar Pieter Boschman en de Amsterdamse hyacintenveredelaar Dr. W.E. de Mol. Het doel van de Hortus Bulborum: voorkomen dat veel oude historische tulpenrassen en andere bollensoorten zouden uitsterven.

Voor zowel ‘bollentoerist’ als voor professionele bloemenkenner
In de 96 jaar van zijn bestaan is de Hortus Bulborum uitgegroeid tot een boeiende trekpleister, niet alleen voor de gemiddelde ‘bollentoerist’ maar vooral ook voor de professionele bloemen- en bollenkenner.  In de tuin vindt men maar ruim 2500 verschillende tulpsoorten, 1100 soorten narcissen, ruim 100 soorten van zowel hyacinten als krokussen en 15 variëteiten van de Fritillaria Imperialis, beter bekend als de keizerskroon. Daarbij doet de tuin dienst als genenbank voor oude historische bolgewassen. De oudste gekweekte tulp is zelfs meer dan 400 jaar oud en stamt uit 1595.De niet-vakkundige toeristen en dagjesmensen zullen de hortus Bulborum vooral zien als het kleine broertje van Keukenhof. Net als in Keukenhof zijn ook hier veel tulpensoorten, waarvan overigens op dit moment (3 april) de meeste nog moeten gaan bloeien. Datzelfde geldt voor de hyacinten, alhoewel ook nu het geel van de narcissen al flink wordt afgewisseld door kleurrijke vroege tulpen.

1100 soorten narcissen
Maar het geel van de narcissen is op dit moment dominant. Deze week kun je best zien als het hoogtepunt van de bloei van de narcissen. En dat zijn er in Limmen heel veel. Wie denkt dat iedere narcis hetzelfde is kan in deze hortus heel wat leren. Want alleen al op de Hortus Bulborum staan 1100 verschillende soorten narcissen.En met die 1100 soorten hebben we nog maar over ongeveer een kwart van alle narcissensoorten die wereldwijd verspreid zijn, waaruit je kunt concluderen dat de narcis van origine allesbehalve een puur Hollands bolgewasje is.

Geschiedenis van de narcis(t)
Oorspronkelijk komt de narcis uit de Alpen, het Middellandse Zeegebied en de Pyreneeën. Daar groeit deze gele blikvanger gewoon in de natuur. Dat geldt ook voor Marokko, waar een groene variant veel voorkomt. Het waren de handelslieden uit Venetië die de narcis via de zijderoute  ook naar China brachten, van waaruit de bloem wereldwijd werd verspreid.Narcissus en Echo… een stukje Griekse mythologie
Maar waar ligt nu de èchte oorsprong van de narcis en waar dank hij zijn naam aan? Daarvoor moeten we helemaal terug naar de Griekse mythologie, naar het verhaal van Griekse jongen Narcissus die de liefde van alle vrouwen afwees, en ook die van de bergnimf Echo.

Echo was zelf al door de goden gestraft voor haar ongebreidelde spraakzucht, waarbij ze ook sprak over de talloze affaires van oppergod Zeus met andere godinnen en stervelingen. Reden voor de goden om te zorgen dat ze nog uitsluitend de woorden van anderen kon herhalen.

Toen de populaire Narcissus ook de liefde afwees van de ‘monddood’ gemaakt Echo ging dit toch te ver voor de Aphrodite, de godin van de liefde, die Narcissus strafte door hem verliefd te laten worden op zijn eigen spiegelbeeld. Op een dag, toen Narcissus zich moe van het jagen, voorover boog boven de rivier om water te drinken zag hij zijn spiegelbeeld en wilde dit omhelzen. Daarbij viel hij in het water en verdronk.

Zijn lichaam werd nooit gevonden, maar op de plaats bij de rivier waar hij in het water was gevallen groeiden vanaf dat moment gele bloemen met witte blaadjes, de eerste narcissen.Hortus Bulborum een bezoekje waard
Na het verhaal van Narcissus weer even terug ‘down to earth’ naar de Hortus Bulborum. Deze week kun je dus nog genieten van de enorme variatie aan bloeiende narcissen. En in de komende weken zullen de kleuren op de hortus alleen maar toenemen door alle tulpensoort die tot volle bloei komen. Een aanradertje voor iedere bloemenliefhebber voor wie Keukenhof net wat te ver, te druk of te duur is.

Openingstijden en prijs
Overigens kan men slechts anderhalve maand genieten van de Hortus Bulborum. De bollentuin is geopend van 28 maart tot en met 16 mei dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur (op zondag vanaf 12.00uur). Toegangsprijs is € 5,50 per persoon (65+ € 4,50 en kinderen tot en met 12 jaar gratis).

De Hortus Bulborum is gevestigd aan de Zuidkerkenlaan 23a in Limmen. Meer informatie op de website: http://www.hortus-bulborum.nl/

En voor wie niet gaat of wie inmiddels al geweest is en de herinnering nog even wil ophalen is hieronder een foto-impressie van hoe de Hortus er nu bij staat. (Klik HIER voor de uitgebreide fotoserie)

Cookieinstellingen