Kaas, tulpen en Laurens ten Dam… Hollandser ga je het niet krijgen

ALKMAAR – Vrijdag 12 april werd op het Waagplein de bel voor de start van de Kaasmarkt geluid door Laurens ten Dam, voormalig professioneel wegwielrenner, en de laatste jaren actief op het gebied van strandraces en vooral ‘gravelen’.

(tekst: Wim Meijer / video: Charles Duijff / foto’s: Wim Meijer en Charles Duijff)

Het luiden van de bel betekende de opening van een bijzondere Kaasmarkt door een bijzondere inwoner van Alkmaar. Het bijzondere van de Kaasmarkt lag in het feit dat het een zogenaamde ‘TulpenKaasmarkt’ betrof. Niet alleen werd het decor op het Waagplein gevormd door de 2400 kazen, maar ook door 20.000 tulpen, die na afloop van de Kaasmarkt hun weg vonden naar het publiek dat vanaf de zijlijn dit traditionele puur Hollandse spektakel gadesloeg.Het is een vaste traditie van de Kaasmarkt dat iedere week de bel wordt geluid door een bekend en/of bijzonder persoon, veelal uit de regio Alkmaar. En praten we over Laurens van Dam, dan kun je met recht spreken van een bijzonder persoon. De 43-jarige, in Oudorp woonachtige ten Dam is al zo’n 20 jaar actief in de wielrennerij. Eerst jarenlang als wegwielrenner, en sinds 2019 vooral op meer úitdagende’ terreinen zoals op stranden (de Subaru Beach Battle in Wijk aan Zee en ‘Egmond-Pier-Egmond’) en op gravel.

Laurens ten Dam tijdens de Subaru Beach Battle van 2018

Bondscoach Gravel
Het ‘gravelen’ is een vrij nieuwe discipline in de wielrennerij die met een snelle opmars bezig is. Het gaat om wielerraces over onverharde wegen, en soms ook over ultralange afstanden. De afgelopen jaren heeft Laurens ten Dam zich een duidelijk specialist getoond op dit nog vrij onontgonnen wielergebied. En dat is ook de KNWU niet ontgaan. Reden voor de Wielerunie om Laurens deze week te presenteren als de eerste bondscoach Gravel.

Overigens zal Laurens ondertussen zelf ook blijven gravelen. Voor komend jaar heeft hij ook voor zichzelf een ambitieus programma met wellicht als hoogtepunt de Tour Divide, een ultrarace race over 4400 kilometer  van Canada naar Mexico, dwars door de Rocky Mountains. Om maar een indruk te geven: de vorige winnaar deed er 12 dagen, 12 uur en 21 minuten over.

Een heel wat minder uitdagende entourage vormde vrijdag het Waagplein waar Laurens van Dam dus als eregast kon genieten van een stukje oer-Hollandse cultuur letterlijk bij hem op de hoek. Na het luiden van de bel werd hij, samen met zijn vrouw Thessa en zijn kinderen Jens en Bodie rondgeleid over de markt door Kaasvader (op moeten we die in dit verband misschien ‘kopman’ noemen?) Willem Borst.Alle traditionele elementen van de Kaasmarkt kwamen voorbij, van het steken en proeven van de kaas, tot het ‘handjeklap’ om tot een goede deal te komen. En uiteraard mocht ook even worden ervaren hoe het is om in kaasdribbel met een berrie over de kaasmarkt te gaan.

Laurens toont aangeboren aanleg voor ‘handjeklap’

Vrijdag 12 april was alweer de 3e kaasmarkt van het seizoen. Gedurende het hele voorjaar en de zomer is het bijzondere spektakel iedere vrijdagochtend gade te slaan op het Waagplein. En ook steeds weer met een bijzondere ‘klokken… eh, nee… belluider’. We zijn nu al nieuwsgierig naar volgende week.

Cookieinstellingen