Oorlogsbrieven uit Kamp Westerbork van Alkmaarse familie Drukker naar Regionaal Archief

Brieven van de familie Drukker uit Westerbork, nu ondergebracht bij het Regionaal Archief.
Brieven van de familie Drukker uit Westerbork, nu ondergebracht bij het Regionaal Archief.
Foto: Regionaal Archief

ALKMAAR – Achttien indrukwekkende brieven uit de Tweede Wereldoorlog hebben een nieuw onderkomen gevonden in het Regionaal Archief in Alkmaar. De joodse familie Drukker uit Alkmaar stuurde de brieven in de zomer van 1944 vanuit Kamp Westerbork naar het thuisfront. De brieven en een aantal foto’s, die het archief nu samen in bruikleen heeft gekregen, geven een heel persoonlijk beeld van het leven in het kamp en van het lot van de familie.

(bron en foto’s: Regionaal Archief)

Het Alkmaarse gezin Drukker zat van 26 mei tot 4 september 1944 vast in Kamp Westerbork. Vader Bram, moeder Juliette en de veertienjarige dochter Marjan leefden er maandenlang tussen hoop en vrees. In twaalf gecensureerde brieven, met officieel stempel, en zes meer openhartige brieven die het kamp uit werden gesmokkeld schrijven zij onder meer over de dagelijkse beslommeringen en over hoe zij zich voelden, over de ziekte van moeder Juliette en het werk van Bram en Marjan in het kamp. Ze vragen vrienden om eten en kleding te sturen en in code ook om geld en kostbaarheden, in de hoop daarmee hun situatie te kunnen verbeteren.

Goede hoop
In juli 1944 schreef dochter Marjan dat haar vrienden zich geen zorgen hoefden te maken. De geallieerden rukten toen al op. “Ik heb goede hoop terug te komen,” schreef ze daarom. Ze vroeg zich alleen af hoelang het nog zou duren. “Enfin, we hebben nu al ruim vier jaar gewacht. Die paar maanden kunnen er nog wel bij.” Ze hoopte haar vijftiende verjaardag in november weer thuis te kunnen vieren. Het zou er niet van komen. De familie Drukker ging op maandag 4 september 1944 met een van de laatste transporten uit Westerbork naar Theresienstadt en werd uiteindelijk in oktober in Auschwitz vermoord.

De laatste foto van het gezin Drukker samen, uit het voorjaar van 1943

Beeld compleet
De brieven uit Westerbork kwamen via-via terecht bij de heer Budzelaar uit Amersfoort, die ze nu in bruikleen heeft afgestaan aan het Regionaal Archief. Directeur Paul Post: “Ik ben blij dat de brieven nu hier bewaard worden. Wij zijn al in het bezit van twee schriftjes waarin Bram Drukker zijn herinneringen aan de onderduik heeft vastgelegd, voordat de familie werd opgepakt en naar Kamp Westerbork werd weggevoerd. De brieven maken het beeld compleet en laten ons zien wat deze Alkmaarse familie aan ellende in de onderduik en in Westerbork heeft meegemaakt.” Naast de brieven en schriftjes bewaart het Regionaal Archief ook nog enkele andere stukken van de familie, zoals een fotoalbum en de leesbril en sigarettenkoker van Bram Drukker.

Te bekijken
Een selectie uit de brieven uit Kamp Westerbork en de foto’s is zaterdagmiddag 20 april te bekijken tijdens een speciale inloopmiddag rondom de Tweede Wereldoorlog in het Regionaal Archief. Tijdens die middag is ook het boek van Jan van Baar De familie Drukker en de tragiek van joods Alkmaar met € 5,- korting te koop.

Cookieinstellingen