Tentoonstelling Brand Meester!

Illlustratie uit Spuit Elf en de brandweerolifanten.
Foto: www.museumrijswijk.nl

De Alkmaarse uitgever Kluitman (van onder meer De Kameleon-serie) bestaat 150 jaar. Zolang ook worden er ‘brandweerboeken’ uitgegeven. Daarover is een tentoonstelling gemaakt. En wat is nu een betere plek om die te zien dan in het Brandweermuseum?

Dat staat weliswaar in Wassenaar, maar de fans van Spuit Elf en de brandweerolifanten zal dat koud laten. Want de auteur en tekenaar van dat leuke boek, Harmen van Straaten, opent de expositie met de titel Brand Meester! 150 jaar brandweerboeken bij Kluitman. Dat gebeurt op woensdag 18 februari om 14 uur.

Van Straaten zal voorlezen en met de kinderen een brandweerolifant tekenen. In het museum is ook de brandweerauto met Spuit Elf aanwezig. Om in te klimmen en om een foto te maken met Spuit Elf zelf.

Op youtube is het digitale prentenboek over Spuit Elf te zien: http://youtu.be/2BfOGm4lpI4.

Paauw

Hoe vuur in de afgelopen vier eeuwen werd bestreden, is te zien in het Wassenaarse museum. Dat is gevestigd in het souterrain van raadhuis De Paauw, aan de Raadhuislaan.

De verzameling is misschien niet zo groot, maar des te veelzijdiger. Het oudste voorwerp in het museum is een handbrandspuit die de gemeente Wassenaar in 1695  kocht bij Jan van der Heijden in Amsterdam. De originele factuur is in het archief van het museum. Er was een bedrag van 424 gulden en 11 stuivers mee gemoeid. Een enorm bedrag voor die tijd. De spuit is een voorbeeld van de baanbrekende innovatie van Jan van der Heijden die in de zeventiende eeuw slangen aan de brandspuit aanbracht, waardoor de brandbestrijding veel effectiever werd.

In het museum zijn nog vijf handbrandspuiten waaronder twee die prins Frederik in 1861 aanschafte. Hij woonde destijds in De Paauw.

Het door vrijwilligers gerunde museum is op zaterdag en op zondag van 12 tot 16 uur en op afspraak. In de voorjaarsvakantie is het museum extra open op woensdag 25 februari van 12 tot 16 uur.

 

Reacties

Cookieinstellingen