Forse uitbreiding duurzame warmtenet

Uitbreiding van het warmtenet.
Foto: HVC/warmtenet

Alkmaar breidt zijn duurzame warmtenet fors uit. Daarmee komt duurzame warmte voor nog eens duizenden huishoudens en bedrijven binnen handbereik. De afgelopen dagen zijn de leidingen doorgetrokken onder het Noordhollands Kanaal.

Dit jaar nog krijgen vijf appartementencomplexen van Kennemer Wonen in Oudorp warmte uit de afvalenergiecentrale van HVC. De aansluiting van deze complexen op het warmtenet zorgt voor een verminderde CO2-uitstoot van 536 ton per jaar. Dit is vergelijkbaar met de uitstoot van zo’n 266 middenklasse auto’s.

Afval- en energienutsbedrijf HVC is de beheerder. In zijn afvalenergiecentrale in de Boekelermeer wordt restafval verbrand dat niet meer kan worden hergebruikt of gerecycled. Bij de verbranding van dit restafval komt veel warmte vrij. “Daarmee voorzien we nu al dagelijks 1000 huizen en bedrijven van duurzame warmte”, zegt Chris Kuijten, directeur HVC.

Een van de gebruikers van duurzame warmte uit de afvalenergiecentrale is het voetbalstadion van AZ. Voorbeelden van huidige aansluitingen zijn: Melis Stokelaan, Uitenboschstraat, Hooftstraat, Schelphoek en het Geert Groteplein.

Uitbreiding

Buiten de stad zijn ook volop mogelijkheden. HVC wil uitbreiden tot in Heerhugowaard en Broek op Langedijk, waar al warmtenetten liggen. Door gebruik te maken van warmte afkomstig uit de afvalenergiecentrale van HVC worden die in een klap nog duurzamer. Nu hebben zij nog eigen duurzame installaties die warmte leveren.

Duurzame warmte – feitelijk ongebruikte energie van de afvalenergiecentrale – voorkomt het verbruik van fossiele brandstoffen en geeft een daling tot wel 75 procent CO2-uitstoot per huishouden, vergeleken met reguliere verwarming. Het warmtenet draagt zo bij aan de milieudoelstellingen van de gemeente Alkmaar.

De boring onder het kanaal duurde enkele dagen. Bij de De Ruijterstraat is de leiding in de grond verdwenen, om er bij de Schermerweg weer uit te komen. Er zijn twee leidingen, een aanvoer- en retourleiding, aangelegd.

 

Reacties

Cookieinstellingen